Sari direct la conținut

Ministerul Justitiei despre initiativa eliminarii unor incompatiblitati: Nu sunt argumente pertinente pentru sustinerea propunerii de modificare legislativa/ Asociatia Comunelor: Proiectul apartine vicepremierului Dragnea

HotNews.ro

Ministerul Justitiei afirma, intr-un raspuns trimis HotNews.ro, ca „a emis puncte de vedere prin care s-a apreciat ca nu sunt argumente pertinente pentru sustinerea propunerii de modificare legislativa”. HotNews.ro a solicitat precizari oficiale dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora proiectul un proiect de lege initiat de vicepremierul Liviu Dragnea, referitor la eliminarea unor incompatibilitati, ar fi primit aviz negativ de la Ministerul Justitiei. Oficial, ministerul justitiei nu spune cine este initiatorul propunerii de modificare legislativa pe care a avizat-o negativ, dar spune ca nu a primit nici un proiect de lege de la Ministerul Dezvoltarii condus de Dragnea. Surse guvernamentale afirma ca avizul negativ se refera la o initiativa a Asociatiei Comunelor care vizeaza eliminarea unor incompatibilitati din legea 161/2003.

UPDATE: Contactat de HotNews.ro, Emil Draghici, presedintele Asociatiei Comunelor, a declarat ca propunerea privind eliminarea unor incompatibiliati apartine vicepremierului Liviu Dragnea. „Proiectul de Ordonanta de Urgenta a fost promovat de vicepremier, iar propunerea privind incompatibilitatile apartine dansului. Acest proiect a venit la noi in consultare publica si am lucrat pe el si ne asumam raspunderea. Noi ca si asociatie nu putem avea initiative legislative. In continuare, ma voi consulta cu colegii mei si com vedea ce vom face”, a declarat Draghici pentru HorNews.ro

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  • Premierul Victor Ponta a declarat, joi,  25 iulie, la Sibiu, ca doreste sa discute cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si cu Comisia Europeana o solutie legislativa corecta in conditiile in care jumatate din primarii si consilierii din Romania au fost declarati incompatibili si au procese in instanta.

Ziarul Gandul a scris luni, citand surse guvernamentale, ca Ministerul Justitiei a dat aviz negativ actului normativ initiat de vicepremierul Liviu Dragnea care prevedea ca presedintii de consilii judetene, primarii si consilierii sa nu mai fie declarati incompatibili daca fac parte din adunarile generale ale actionarilor, AGA, in cadrul societatilor comerciale aflate in subordinea lor.

Ministerul Justitiei sustine, raspunzand unor intrebari adresate de HotNews.ro, ca nu a primit de la Ministerul Dezvoltarii Regionala condus de Liviu Dragena nici un proiect de modificare a legii privind incompatibilitatile. „In urma cu doua luni am initiat un act normativ pentru modificarea legii ANI care este acum la Ministerul Justitiei”, a declarat recent vicepremierul Liviu Dragnea.

Redam mai jos explicatiile Ministerului Justitiei:

  • „Ministerul Justitiei nu a primit din partea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice un proiect de modificare a Legii nr.176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative. Punctele de vedere exprimate de Ministerul Justitiei in ultima perioada s-au referit la propuneri privind initierea unor proiecte de acte normative pentru modificarea si completarea Legii nr.215/2001- Legea administratiei publice locale si a Legii nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. La aceste propuneri, Ministerul Justitiei a emis puncte de vedere prin care s-a apreciat ca nu sunt argumente pertinente pentru sustinerea propunerii de modificare legislativa„.

Potrivit legii 161/2003 functia de primar sau presedinte al Consiliului Judetean este incompatibila cu functia de membru al Consiliului de Administratie sau orice functie de conducere la regiile autonome de interes local sau national, la companiile si societatile nationale precum si la institutiile publice.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, 25 iulie, la Sibiu, ca doreste sa discute cu Agentia Nationala de Integritate (ANI) si cu Comisia Europeana o solutie legislativa corecta in conditiile in care jumatate din primarii si consilierii din Romania au fost declarati incompatibili si au procese in instanta.

Modificarea legii este ceruta cu insistenta de liderii PNL si PSD din teritoriu, multi dintre ei temandu-se ca isi vor pierde mandatul din cauza aplicarii legii. Mai multi sefi de Consilii Judetene, dar si primari ai USL au fost declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate, deoarece au participat in consiliile de administratie ale societatilor aflate in subordinea lor.

„E in toata tara situatia. In primul rand vreau sa vad care este decizia instantelor, pentru ca stiu ca au contestat in instanta toti alesii locali. E o situatie undeva la mijloc, in sensul in care nu e vorba de reprezentarea unor interese private, ci de interese publice. Vedem ce decid instantele de judecata, discutam si cu cei de la Agentia Nationala de Integritate si Comisia Europeana si in mod sigur trebuie sa gasim o solutie”, a spus Victor Ponta joi la Sibiu, citat de Agerpres.

Acesta a anuntat ca „nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului” in ceea ce-i priveste pe primarii declarati incompatibili de ANI.

‘Nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului, dar nici nu pot sa spun ca jumatate din primarii Romaniei o sa fie declarati incompatibili. Si ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna” , a explicat premierul.

Exista si o explicatie neoficiala a interesului major al alesilor locali pentru serviciile de utilitati publice, in majoritatea cazurilor fiind vorba de companii de apa-canal: miza financiara uriasa. Hotnews.ro a aratat intr-un articol publicat in luna aprilie ca, aparent, o societate de apa – canal nu prezinta mare interes. La o privire mai atenta, identificam un interes major: bugetele administrate de aceste servicii sau proiectele angajate sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro.

Evenimentul Zilei scrie ca sperantele primarilor incompatibilicare doreau eliminarea unor restrictii legale ar fi fost spulberate de Comisia Europeana, care s-ar fi opus.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro