Sari direct la conținut

Ministerul Muncii nu va deranja firmele care tepuiesc romanii ce-si cauta slujbe in strainatate

Adevarul

Guvernul se declara preocupat de soarta romanilor care muncesc in strainatate. Avand in vedere ca in 14 ani oficialii Muncii n-au reusit sa spuna nici macar la cat se ridica numarul acestor oameni, deducem ca preocuparea a aparut spontan.

Cum seful noului Departament de Munca in Strainatate, Doru Frunzulica, la prima sa conferinta de presa, n-a suflat nici un cuvant despre intentia de a eradica firmele-fantoma care tepuiesc romanii ce vor sa munceasca in strainatate, preocuparea Guvernului se pare ca se leaga nu atat de soarta acestor oameni, cat de banii pe care ii trimit in tara.

Numai in prima jumatate a anului, sumele trimise prin banci se ridicau la peste 1 miliard de dolari. „Doriti sa munciti in Germania? Ca meserii: constructii, faianta, marmura, dulgher, vopsitor auto.” Asa suna multe dintre anunturile firmelor de plasare a fortei de munca in strainatate.

Societatea care a publicat acest anunt in presa nu si-a dat numele, asa cum ar fi normal, contactata telefonic refuza in continuare sa se identifice. O voce stalcita ne spune ca nu ne poate zice nimic pana nu venim la sediu. Dupa insistente, ne informeaza ca firma se numeste doar… Victor. „Sunati dupa ora 3 ca atunci vine seful”, ne sfatuieste. Dupa ora 15.

00 nu ne-a mai raspuns nimeni la telefon. Doua randuri mai jos de anuntul „firmei Victor” troneaza altul: „Firma autorizata selecteaza personal pentru munca in strainatate”. La telefon ne raspunde cineva care se recomanda Florin Simniceanu, patron. Aflam ca cei 3 patroni sunt singurii lucratori din societate.

„Suntem microintreprinzatori, de asta nu avem alti salariati”, ne explica vocea de la telefon. Numele nu si l-au dat in ziar „ca sa nu mai lungim anuntul, stiti ce scumpa e publicitatea”. Dupa calculele noastre, societatea respectiva ar fi platit in plus doar cateva mii de lei daca si-ar fi pus si numele.

Domnul Florin ne spune ca numele societatii este „Best Works&Jobs Selection”, cu sediul pe strada Anghel Saligni din Capitala. Potrivit lui, firma este inregistrata la ITM. Se lauda ca intermediaza locuri de munca salarizate cu 1000 de euro.

Pe lista firmelor de mediere inregistrate la ITM Bucuresti figureaza, insa, „SC Best Works&Jobs Selection Impex SRL”, cu sediul pe o cu totul alta strada.

Pe care varianta dintre cele doua sa o creada muncitorul care isi cauta o slujba peste hotare? Potrivit ITM Bucuresti, societatea cu pricina nu a trimis niciodata oameni la lucru in strainatate, desi figureaza cu acte in regula. „In aceeasi situatie se afla circa 30 la suta dintre societatile mediatoare inscrise la noi.

Exista, dar nu au activitate fiindca nu reusesc sa prinda contracte cu angajatorul strain. Au profit 0″, ne lamureste un referent din ITM Bucuresti. In presa curg garla anunturi care incep cu „firma mediatoare, acreditata de Ministerul Muncii”. Probabil ca, de doi ani, firmele respective nu au auzit ca, pentru a functiona legal, nu trebuie sa fie acreditate de minister, ci inregistrate la ITM.

Ce institutie a statului are rolul de a-i vana pe patronii tepari din acest domeniu? „Nici Inspectia Muncii, nici Garda Financiara si nici Politia nu stau cu pixul in mana sa-i depisteze pe teparii din anunturile din ziare”, ne-a raspuns acelasi reprezentant al ITM Bucuresti. Guvernul a infiintat acum doi ani Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.

Cei care gasesc slujbe prin acest oficiu beneficiaza de salarii sigure, platite la timp, si de conditii de munca la standarde occidentale. In 2 ani, prin oficiu, n-au plecat decat 97.500 de romani, adica mai putin de 10% din numarul estimat de premier in urma referendumului din care a rezultat ca 1 milion de oameni au disparut din tara.

Soarta celorlati 90%, majoritatea plecati prin firme de intermediere, nu intereseaza nici o autoritate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro