Sari direct la conținut

Ministerul Transporturilor va demara in acest an procedura de listare a opt companii din portofoliu

HotNews.ro

Ministerul Transporturilor (MT) are in vedere demararea in acest an a procesului de listare pe piata de capital a unor pachete de 5% din actiunile a opt societati din portofoliu, conform strategiei sectoriale pe termen mediu privind descentralizarea MT aprobata miercuri de Executiv. Printre companiile avute in vedere se numara si societatile care administreaza aeroporturile Otopeni si Baneasa.

De asemenea, societatile care administreaza aeroporturile din Constanta si Timisoara, Compania Nationala „Administratia Canalelor Navigabile” Constanta, Compania Nationala „Administratia Porturilor Dunarii Maritime” Galati si Compania Nationala „Administratia Porturilor Dunarii Fluviale” Giurgiu si Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” Constanta.

Totodata, MT mai are in vedere privatizarea societatilor Viastar Bucuresti, Stard Fetesti si SN Transport Feroviar de Marfa CFR-Marfa.

Autoritatile locale ar putea administra Metrorex, Aeroportul Timisoara si operatorii portuari din Galati si Giurgiu

In strategia sectoriala pe termen mediu privind descentralizarea MT se mai prevede transferarea catre autoritatile administratiei publice locale a administrarii companiei Metrorex, Aeroportului International Timisoara, si a Regiei Autonome „Administratia Zonei Libere Sulina”.

„Aceste societati sunt structuri autonome cu personalitate juridica care-si acopera, cu exceptia Metrorex, cheltuielile din venituri proprii, iar transferul administrarii lor catre administratia publica locala nu implica pentru MT sau autoritatile administratiei publice locale cheltuieli suplimentare de organizare, ci numai modificari ale cadrului legislativ–organizatoric si functional”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Alte societati pentru care se doreste transferarea sunt Administratia Porturilor Dunarii Maritime Galati, care administreaza infrastructura portuara apartinand domeniului public al statului din porturile fluvio-maritime Tulcea, Galati si Braila si a celorlalte porturi de pe sectorul de Dunare cuprins intre porturile Tulcea si Harsova si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale Giurgiu, care administreaza infrastructura portuara apartinand domeniului public al statului din porturile situate pe sectorul de Dunare cuprins intre porturile Cernavoda si Moldova Veche.

Pentru unele porturi se analizeaza posibilitatea trecerii infrastructurii portuare care apartine domeniului public al statului, in administrarea autoritatilor publice locale din orasele respective.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro