Ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu: Vrem sa construim un cloud guvernamental care sa centralizeze toata infrastructura si aplicatiile IT ale statului
„Problema in momentul de fata in administratia publica este ca salariile pentru zona IT sunt mici, oamenii sunt foarte putini, sistemele IT sunt foarte costisitoare si descentralizate – fiecare institutie are serverele si sistemele ei – si atunci costurile de intretinere si operare sunt foarte mari” a declarat marti ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu. Ce solutie propune acesta? Crearea in parteneriat public-privat a unei infrastructuri de tip cloud care sa centralizeze toate serverele si sistemele IT pe care Guvernul le foloseste pentru a interactiona cu cetatenii si a furniza servicii publice. Deocamdata nu stim costurile.
- „In momentul in care vorbesc de un cloud guvernamental ma gandesc la cel putin doua Data Farm-uri (centre de date imense) – daca nu cumva vom merge pe viitor si cu mai multe – in care se pot centraliza toate aplicatiile si bazele de date pe care Guvernul le foloseste in prezent pentru a interactiona cu cetatenii si a furniza servicii publice. Vorbim de aplicatiile de la ANAF, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca etc, deci toate tipurile de servicii publice, inclusiv cele privind emiterea actelor de stare civila sau identitate electronica.
- Toate lucrurile acestea trebuie sa se faca undeva de catre niste oameni care stiu sa le faca. Ori in momentul de fata problema in administratia publica este ca salariile pentru zona IT sunt mici, oamenii sunt foarte putini, sistemele acestea sunt foarte costisitoare si sunt descentralizate – fiecare institutie are serverele si sistemele ei – si atunci costurile de mentenanta, de intretinere si operare sunt foarte mari si de foarte multe ori infrastructurile acestea sunt supraincarcate si nu fac fata – in 10% din timp – iar in 90% din timp sunt disponibile si nu le foloseste nimeni.
- In situatia in care le vom avea intr-o infrastructura de cloud alocarea de resurse se va putea face dinamic si cand spre exemplu la ANAF vom avea solicitari mai multe si mai multi clienti care vor sa depuna declaratii vom redimensiona acea masina, cum se face in cloud. Am facut lucruri in trecut, am vazut cum s-au dezvoltat si nu in cea mai buna directie si trebuie sa schimbam felul in care abordam IT-ul guvernamental si aceasta este propunerea mea pentru serviciile guvernamentale.”, a declarat marti ministrul Comunicatiilor, Augustin Jianu, prezent in cadrul unui eveniment in care Banca Mondiala a prezentat raportul ‘Valorificarea dividendelor digitale: Utilizarea internetului pentru sustinerea dezvoltarii in Europa si Asia Centrala’.
Ministrul a precizat ca acest cloud guvernamental ar urma sa fie creat de o agentie guvernamentala in parteneriat cu sectorul privat.
- „Practic Guvernul nu va mai avea servere si probleme cu infrastructura, pentru ca infrastructura va fi furnizata forma de Software as a Service. Privatul se va ocupa de design, constructie, operare si mentenanta. Statul va avea proprietatea, controlul si va face supervizarea pentru a vedea ca standardele de securitate si procedurile de lucru sunt respectate si, bineinteles, ca privatul respecta obiectivele si calendarul pe care statul il impune. Se va face in parteneriat pentru ca infrastructura va putea fi folosita si pentru alte aplicatii, nu numai pentru cele ale Guvernului”, a precizat ministrul Jianu.
Ce demersuri s-au facut pana acum si ce sanse sunt sa apara acest cloud guvernamental?
- „In prezent am definit conceptul, avem discutii programate cu reprezentantii Comisiei Europene, vrem sa vedem care este forma legala pe care o va imbraca parteneriatul si cum se va derula. Cu siguranta va dura. Am in minte un calendar pe mai multi ani. O faza pe termen scurt si una pe termen lung. Pe termen scurt vrem sa ne asiguram ca sistemele pe care deja le avem functioneaza si sunt in stare buna si vor fi disponibile in aceasta perioada de tranzitie. Faza pe termen lung este de a construi acest cloud, de a face toate aplicatiile sub forma de SaaS (Software as a Service) si ca in momentul in care acestea sunt complete si au deja functionalitatile pe care sistemele vechi le indeplinesc in prezent, acele sistemele vechi sa nu mai fie folosite.
- Termenul scurt ar fi de 3-5 ani, iar termenul lung de 10-15 ani. Cu siguranta nu voi mai fi ministru, dar vorbim de o strategie si o viziune pentru tara asta pe care trebuie sa o implementam. Daca nu facem acest parteneriat public privat in perioada in care sunt eu ministru, cu siguranta nu se va intampla nimic, dar daca il facem si il definim destul de clar si eventual il punem intr-o lege, lucrurile se vor desfasura cum trebuie.”, a spus ministrul Comunicatiilor.
Ce resurse financiare vor fi alocate?
- „Alocarea financiara va fi din fondurile UE. Pe termen scurt nu se vor face alocari. Alocarile se vor face cand serviciile vor fi disponibile si functionale. Nu vom mai perpetua un model in care statul plateste hardware si software dar sistemele si serviciile catre populatie nu se mai livreaza. Vom plati in momentul in care companiile isi vor face treaba. Daca nu, vor suporta costurile pana cand obiectivul va fi indeplinit”, a mai spus acesta.
Ce spune ministrul Jianu despre faptul ca ICI a dezvoltat deja cu 17 milioane euro o platforma de tip cloud pentru institutiile publice din Romania
HotNews.ro i-a amintit ministrului Comunicatiilor ca Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) detine deja o platforma de tip cloud pentru institutiile publice din Romania, platforma care a costat 17 milioane de euro, fonduri publice si europene.
- „ICI are un cloud in ceea ce priveste cercetarea. Ei au propriile aplicatii acolo. Cu siguranta cloud-ul de la ICI nu poate face fata in a prelua practic toata infrastructura nationala la momentul de fata. Asa ceva este imposibil. Din punctul meu de vedere este un proiect care functioneaza. Inteleg ca au un proiect cu Ministerul Culturii. Sunt lucruri complet diferite„, a spus Augustin Jianu.
Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI) a atribuit prin licitatie la sfarsitul anului 2014 un contract de peste 17 milioane de euro, finantat cu fonduri UE, catre asocierea formata din grupul UTI, Ymens Teamnet (parte a grupului fondat de Sebastian Ghita) si CP Consultant Services, avand ca subcontractanti pe Siveco si Romsys, pentru realizarea unei platforme de tip cloud pentru institutiile publice din Romania.
Contractul a fost atribuit in timpul mandatului lui Dan Nica (PSD) la Ministerul Comunicatiilor.
In octombrie 2015, Doina Banciu, sefa ICI la acel moment, declara ca ICI a semnat acorduri cu peste 10 institutii publice pentru folosirea unei platforme de tip cloud.
- Pentru detalii citeste si: Cu ce institutii publice a semnat ICI acorduri pentru folosirea gratuita a unei platforme de tip cloud in valoare de peste 17 milioane de euro
- 17 milioane de euro intr-o platforma de tip cloud pentru institutiile publice din Romania. Marea intrebare e daca o va folosi cineva