Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor, despre fuziunea Romtelecom-Cosmote: Nu cred ca vor fi probleme de concurenta/OTE: Va crea valoare suplimentara pentru actionari

HotNews.ro
Stefanos Theocharopoulos si Yorgos Ioannidis, sefii Cosmote si Romtelecom, Foto: AGERPRES
Stefanos Theocharopoulos si Yorgos Ioannidis, sefii Cosmote si Romtelecom, Foto: AGERPRES

Dincolo de raspunsul negativ privind o preluare in acest moment a actiunilor detinute de statul roman la Romtelecom, grupul elen OTE a venit saptamana trecuta cu o propunere: demararea imediata a operatiunilor fuzionare a celor doua companii din Romania: Romtelecom si Cosmote. Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat luni pentru HotNews.ro ca raspunsul OTE este in fapt oficalizarea unei propuneri facute de partea romana in negocierile cu grupul elen si ca nu crede ca fuziunea va crea probleme de concurenta. De cealalta parte, oficialii OTE au transmis presei ca aceasta fuziune va crea valoare suplimentara pentru actionari, printr-o dezvoltare sustenabila.

  • „Mi se pare ca sunt (n.a oficialii OTE) pe aceeasi lungime de unda cu noi. Stiti ca eu am zis de mai multe ori ca am propus in cadrul negocierilor fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote si apoi listarea pe bursa. Raspunsul OTE este oficializarea acestei propuneri a noastre”, a declarat luni pentru HotNews.ro Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor ca o reactie la propunerile grupului OTE fata de actiunile detinute de statul roman la Romtelecom.

In raspunsul inaintat saptamana trecuta catre ministerul Comunicatiilor, „grupul OTE precizeaza ca in prezent nu poate inainta o oferta pentru actiunile Romtelecom, din motive ce tin de continuarea crizei economice din regiune si din Grecia si de actuala strategie financiara a companiei OTE de a reduce expunerea sa la datorii”, conform anuntului oficial facut luni de minister.

Pe de alta parte, OTE vine cu o propunere: demararea imediata a operatiunilor de fuziune a celor doua companii pe care le controleaza in Romania – Romtelecom si Cosmote si mai anunta statul roman ca daca Guvernul de la Bucuresti decide sa listeze pe bursa partial sau integral pachetul de actiuni (46% din actiunile Romtelecom) pe care il detine va asigura asistenta in acest proces.

Vreme: Vom demara o analiza pentru a vedea care sunt pasii legali pe care ii putem face in continuare

Ce parere are despre aceasta propunere ministrul roman al Comunicatiilor?

  • „Primul pas este sa ne lamurim din punct de vedere al clauzelor din contractul de privatizare si acordul actionarilor care sunt pasii legali pe care ii putem face. Eu vad acest proces de fuziune si listare ca pe un proces care trebuie sa se desfasoare in echipa, in conditiile in care statul roman si OTE detin aproape participatii egale la Romtelecom. A lista o asemenea companie la bursa da mai multa flexibilitate detinatorului de actiuni in a vinde sau cumpara actiuni. Daca aveam Romtelecom listata la bursa, puteam mult mai usor sa vindem din actiuni”, a precizat pentru HotNews.ro Valerian Vreme.

Ministrul a evitat sa spuna in cat timp vom afla rezultatul acestei analize in urma careia autoritatile vor preciza ce planuri au pentru valorificarea pachetului de actiuni detinut la Romtelecom.

  • „Juristii si specialistii vor analiza insa toate aceste aspecte si imediat ce se va elabora o pozitie documentata de aceasta data vom veni cu un comunicat oficial”, a spus ministrul.

OTE: Fuziunea Romtelecom-Cosmote va crea valoare suplimentara pentru actionari

De cealalta parte, reprezentantii OTE au declarat in urma solicitarilor din presa privind discutiile avute cu statul roman ca „aceasta fuziune va crea valoare suplimentara pentru actionari printr-o dezvoltare sustenabila”, iar etapele acestui proces vor fi stabilite in urma discutiilor cu Guvernul de la Bucuresti.

  • „Aceasta propunere vine in urma unei analize atente si a evaluarii situatiei si a tendintelor actuale de piata, a economiei tarii, a continuarii crizei economice in Grecia si a strategiei financiare a OTE. Urmatoarele etape si momentul la care vor avea loc vor fi stabilite in discutiile cu Guvernul Romaniei”, au spus oficialii OTE.

Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote ar crea cel mai mare operator telecom din piata

Romtelecom si Cosmote, servicii si clienti in 2010

Romtelecom si Cosmote, servicii si clienti in 2010

Foto: OTE

Fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote ar duce la aparitia celui mai mare operator de comunicatii din Romania in functie de venituri. Anul trecut, veniturile cumulate obtinute de Romtelecom si Cosmote au depasit 1,18 miliarde euro, conform datelor OTE.

  • „Am incredere intr-o companie puternica care va opera pe toate segmentele de comunicatii din piata: telefonie fixa si mobila, internet si televiziune. Nu cred ca vor fi probleme de concurenta prin fuziunea dintre Romtelecom si Cosmote”, a mai mentionat ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme.

La sfarsitul anului trecut, Romtelecom detinea 2,6 milioane de clienti la serviciile de telefonie fixa,, 1,01 milioane de clienti de internet si 1,05 milioane de abonati la serviciile TV (inclusiv DTH si IPTV). La aceeasi data, Cosmote avea 6,84 de milioane de abonati la serviciile de telefonie mobila.

Context:

Statul roman a anuntat in luna noiembrie a anului trecut ca intentioneaza sa valorifice pachetul de actiuni de 46% detinut in cadrul Romtelecom si i-a invitat pe reprezentantii OTE, actionarul majoritar in cadrul operatorului, sa vina cu o oferta de pret in acest sens pana la sfarsitul lui 2010. In luna decembrie insa, oficialii OTE au cerut o prelungire cu trei luni a termenului limita pana la care pot depune aceasta oferta. Ulterior, acestia au solicitat inca o amanare pana la sfarsitul lunii mai din acest an.

Actionarii Romtelecom sunt OTE – principalul operator de telecomunicatii din Grecia – cu 54,01% – si Ministerul Comunicatiilor (MCSI) – 45,99%. Operatorul german de comunicatii Deutsche Telekom detine o participatie de 30% la compania OTE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro