Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor promite ca nu vor exista suprapuneri cu Ministerul Educatiei in introducerea internetului gratuit in scoli

HotNews.ro
Dan Nica, Foto: AGERPRES
Dan Nica, Foto: AGERPRES

Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat joi ca nu va exista o suprapunere intre ministerul pe care il conduce si Ministerul Educatiei in privinta fondurilor guvernamentale care se vor duce pentru introducerea internetului gratuit in scoli. Suntem intr-o faza de evaluare pentru a vedea care sunt zonele pe care le rezolva Ministerul Eduatiei si a vedea care este necesarul pentru a veni in completare cu finantare, a spus Nica. In alta ordine de idei, Ministrul si-a exprimat increderea ca saptamana viitoare Guvernul sa aprobe strategia de trecere la televiziunea digitala terestra.

  • „Dupa ce ne uitam la adresabilitatea proiectului de la Ministerul Educatiei vom veni in completare cu ceea ce inseamna efortul guvernamental care se va duce tot catre Ministerul Educatiei in aceasta directie. Deci noi suntem intr-o faza de evaluare pentru a vedea care sunt zonele pe care le rezolva Ministerul Eduatiei si a vedea care este necesarul pentru a veni in completare. Dupa cum stiti unul din punctele mele constante de-a lungul anilor a fost acela de a nu face lucruri care sa se suprapuna peste altele. Acest lucru este valabil si astazi si pentru acest proiect si pentru altele”, a declarat Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica.

In privinta internetului pentru institutiile publice, Ministrul Nica a spus ca este vorba de institutiile publice unde sunt multi oameni care vin in contact cu acele institutii si scopul este de a oferi acces la internet celor care vin in institutia publica si nu pentru cei care sunt salariati acolo.

Amintim ca in luna septembrie din acest an, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Comunicatiilor, Dan Nica, ca din banii obtinuti la licitatia pentru licente 4G sa pregateasca finantarea proiectului care prevede introducerea, de anul viitor, a unei retele gratuite de Internet wireless in toate scolile si institutiile publice.

Pe de alta parte, Ministerul Educatiei a lansat luna trecuta o licitatie deschisa pentru un proiect numit „Internet in scoala ta”, al carui obiectiv este conectarea a 2446 scoli din mediul rural si mic urban la Internet prin conexiune broadband. Vorbim de un contract in valoare estimata de circa 33 de milioane de euro (148,6 milioane lei, inclusiv TVA, finantare UE)

In plus, Ministerul Educatiei a implicat si Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare (AARNIEC) in acest proiect. Agentia, care gestioneaza reteaua RoEduNet, a lansat o licitatie restransa accelerata pentru a asigura pana la 31 decembrie 2012, extindererea si securizarea infrastructurii de comunicatii de date existente pentru a putea conecta cele 2446 de scoli din mediul rural si mic urban la infrastructura de broadband.

  • Noua strategie de trecere la televiziunea digitala terestra ar putea fi aprobata saptamana viitoare

In alta ordine de idei, Ministrul Dan Nica si-a exprimat increderea ca saptamana viitoare Guvernul sa aprobe strategia de trecere la televiziunea digitala terestra.

  • „Suntem in faza finala de avizare cu proiectul de Hotarare de Guvern privind strategia de trecere la televiziunea digitala terestra. Saptamana trecuta a trecut de CNA, iar acum mai are de primit avize de la Ministerul de Finante si de la Ministerul Justitiei. Daca obtinem pana maine avizele poate intra in sedinta de guvern de marti (n.a 6 noiembrie), daca nu – in urmatoarea sedinta de Guvern”, a precizat Dan Nica.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat joi, 25 octombrie, cu anumite observatii proiectul de act normativ privind strategia de tranzitie la televiziunea digitala terestra (DVB-T). Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015. Pana atunci, autoritatile propun ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition.

Citeste si:SNR a primit unda verde de la CNA pentru extinderea la nivel national a experimentului de televiziune digitala terestra/Investitii de circa 100 de milioane de euro cu garantii de stat risca sa fie pierdute

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro