Ministrul de externe Lazar Comanescu este in vizita la Chisinau, luni, dupa doi ani de relatii diplomatice inghetate
Ministrul Lazar Comanescu incepe luni o vizita la Chisinau, ocazie pentru intalniri la cel mai inalt nivel. Nu exista perspectiva semnarii Tratatului de baza si a celui de frontiera, dar ele vor fi un punct al agendei discutiilor, la fel cum vor fi consulatele romanesti si cooperarea economica dintre cele doua tari.
Seful diplomatiei romane va avea intalniri la cel mai inalt nivel, de la presedintele Vladimir Voronin, la premirul Zinaida Greceanii, presedintele Parlamentului Marian Lupu, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei si comertului, si omologul de la Externe, Andrei Stratan. Comanescu va intalni si un lider marcant al opozitiei, pe Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului.
Ultimii doi ani au fost marcati de tensiuni intre Republica Moldova si Romania, de declaratii ostile ale Chisinaului la adresa autoritatilor de la Bucuresti, apogeul relatiei dificile fiind expulzarea a doi diplomati romani de la Chisinau si declararea lor persona non grata, in decembrie 2007. In ciuda semnalelor mai mult decat clare ale autoritatilor romane si, in special, ale sefului roman al diplomatiei privind dorinta unui dialog direct intre cele doua administratii, Chisinaul a ignorat aceste semnale. Ministrul Adrian Cioroianu a fost in capitala moldoveneasca la sfarsitul anului trecut, cu ocazia deschiderii noului sediu al consulatului de la Chisinau, dar nu a avut nicio intalnire cu autoritatile moldovene.
Vizita de luni a sefului diplomatiei Lazar Comanescu este un semnal al „reincalzirii” relatiei dintre celor doua tari, a deschiderii spre dialog aratat de ambele parti de aceasta data. Numai ca dosarele raman la fel de sensibile.
Tratatele – principalul punct de dezacord romano-moldovean
O buna relatie bilaterala este conditionata, potrivit Chisinaului, de semnarea Tratatului de baza si a Tratatului de frontiera. Tratatul de baza a fost parafat de ministrii de externe ai celor doua state in anul 2000, iar in primavara anului 2003 ministrul de externe de atunci al Romaniei a anuntat ca Bucurestiul este gata sa semneze Tratatul parafat in anul 2000. Tot atunci s-a convenit ca, la nivel de experti, cele doua parti sa definitiveze aspectele formale minore legate de semnarea acestui acord. Insa la prima intalnire a expertilor, in vara anului 2003, autoritatile moldovene au venit cu un alt document, care punea in evidenta faptul ca oferta Romaniei de a semna acordul parafat in anul 2000 a primit un raspuns negativ. In aceste conditii procesul de dialog a fost reluat si in momentul de fata se discuta despre incheierea unui Acord european de Parteneriat si Cooperare.
In privinta Tratatului de frontiera, fostul ministru roman de externe Adrian Cioroianu declara in februarie ca autoritatile moldovene insista asupra includerii in document a unor referinte la Acordul de la Paris din 1947 care, la randul sau, face trimitere la cel din 1940, „care a fost un tratat special si un tratat impus cu forta atunci”. Comentariile pe marginea acestui subiect facute la sfarsitul anului trecut de ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, au nemultumit autoritatile moldovene in asemenea masura, incat au dus la expulzarea a doi diplomati romani. „Romania nu poate accepta insistenta partii moldovene de a introduce prevederi si referiri inacceptabile pentru un stat modern european”, a afirmat ambasadorul Teodorescu. El a explicat ca partea moldoveana solicita introducerea in acest acord a unei referiri la Tratatul de la Paris din 1947, document care spune, cu referire la frontiera dintre Romania si Uniunea Sovietica: „Granita dintre Romania si URSS este granita care a fost convenita intre Romania si URSS in 1940”.
„Pentru toata lumea este insa clar ca din 1940 si pana in 1947 Romania nu a incheiat niciun fel de acord cu URSS in legatura cu o asemenea granita. Deci, e un fals istoric si, daca atunci a fost acceptat, este pentru ca Romania era un stat invins si ocupat si fara posibilitatea de a-si apara interesele sale suverane”, a argumentat ambasadorul Teodorescu. „Este evident ca in anul 2007 acceptarea aceluiasi fals istoric care s-a facut in 1947 ar fi cu totul de neconceput”, adaugase reprezentantul diplomatic al Romaniei la Chisinau, comentarii catalogate de unii observatori drept stangace. Ministrul roman de externe a precizat ulterior ca Romania respecta toate tratatele si acordurile la care este parte, inclusiv Tratatul de la Paris din 1947.
Ultima intalnire intre experti a avut loc in urma cu doua saptamani, la Bucuresti, iar negocierile au fost intense. Potrivit unor surse diplomatice, ar exista un dezacord asupra titlului celor doua tratate, dar nu este o bariera insurmontabila, stadiul negocierilor fiind apreciat ca bun, fara insa a exista perspectiva unei semnari in cadrul acestei vizite a ministrului roman si nici in perioada imediat urmatoare. Prin urmare, se asteapta ca in discutiile pe care le va avea ministrul Comanescu in capitala Republicii Moldova sa fie incluse aceste doua documente.
Un alt document despre care se va vorbi este Conventia privind micul trafic la frontiera. Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, statele membre pot sa incheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale care sa inlesneasca accesul cetatenilor care locuiesc in aceste tari in apropierea frontierei externe a UE. In cazul Romaniei, acest gen de acorduri pot fi incheiate cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia. Gratie unei astfel de conventii, locuitorii din apropierea granitei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minimum un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita de la frontiera cu Romania. Romania a propus in luna martie si Republicii Moldova semnarea unui astfel de document, care sa se aplice cetatenilor de la o distanta de 50 de kilometri de la granita.
MAE moldovean a raspuns ca va accepta aceasta oferta doar dupa ce Bucurestiul va semna Tratatul de frontiera. „Cum putem vorbi despre micul trafic la frontiera, daca nu avem reglementat statutul propriu-zis al frontierei?”, a declarat atunci ministrul moldovean de externe Andrei Stratan. Ulterior Chisinaul a propus Bucurestiului includerea intregului teritoriu al Republicii Moldova, inclusiv Transnistria, in zona de mic trafic la frontiera, in conditiile in care uzantele interne ale UE stabilesc o zona de 30 de km pentru micul trafic la frontiera.
Cat despre limba in care vor fi semnate documentele – motiv al unei noi dispute, intrucat Romania nu recunoaste limba moldoveneasca, iar Constitutia Republicii Moldova stipuleaza ca limba oficiala a statului e limba moldoveneasca – chestiunea se va rezolva probabil in varianta folosita deja: „acordurile au fost incheiate in limbile partilor contractante”.
Romania, partenerul numarul 1 din UE al Republicii Moldova
Discutiile ministrului de externe cu prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul economiei si comertului se vor axa, in mod cert, pe relatiile economice dintre cele doua tari.
Investitiile romanesti in Republica Moldova sunt in valoare de 68 de milioane de euro, in timp ce investitorii moldoveni au afaceri in Romania in valoare de 29 de milioane de euro.
Potrivit informatiilor MAE, cifrele pe anul 2007 indica o crestere cu 54,7% a comertului bilateral fata de anul anterior, cu o dinamica superioara in ceea ce priveste importurile in Romania, mai mari cu 82,81% fata de 2006, in timp ce exporturile au crescut cu 45,9%.
In 2007, Romania s-a plasat pe locul doi intre principalii parteneri ai Republicii Moldova la export si pe locul trei – la import, intr-un clasament format impreuna cu Federatia Rusa si Ucraina.
In 30 aprilie 2008 se constata pastrarea trendului ascendent al schimburilor comerciale, inregistrandu-se, fata de perioada similara a anului precedent, o crestere cu 42% a volumului schimburilor, din care exportul in Republica Moldova a crescut cu 41,5%, iar importul a crescut cu 43,8%. In acest context, se estimeaza ca la finele anului 2008 schimburile comerciale vor depasi 1 miliard USD.
Mesajul lui Comanescu: Romania este un puternic sustinator al Republicii Moldova in UE
Mesajul sefului diplomatiei romane va fi acelasi din ultimii ani: Romania a fost si va ramane principalul sustinator al Republicii Moldova in aspiratiile sale europene. In luna mai, UE a decis lansarea procesului de reflctie pentru un nou acord UE-Republica Moldova. Romania a pledat pentru includerea Moldovei in pachetul Balcanilor de Vest si, in ciuda reticentelor europene, va incerca sa determine ca acordul incheiat intre UE si Chisinau sa fie cat mai aproape, ca forma si continut, de acordurile incheiate de UE cu tarile din Balcanii de Vest.