Sari direct la conținut

Ministrul energiei: Daca ma apuc sa va insir problemele de la minister incep sa ma intristez

HotNews.ro

„Daca ma apuc sa apuc sa va insir toate problemele de la minister ma apuc sa ma intristez”, a declarat marti ministrul energiei Andrei Gerea, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax. Acesta spune ca Romania nu are o strategie energetica actualizata si din cauza „evolutilor accelerate” pe plan extern. „Noi nu avem elaborata o strategie energetica, dar precum vedeti in Europa si in lume lucrurile nu sunt clarificate. Avem de-a face cu proiecte de transport izvorate din necesitati de aprovizionare cu gaze si azi sunt anuntate cu fast, iar maine dispar, ca apoi sa fie anuntate altele”, a spus Gerea, adaugand ca strategia energetica depinde in mare masura si de o strategie de reindustrializare care nu exista in acest moment.

Gerea a pomenit si de vesnicele proiecte: reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, hidrocentrala Tarnita-Lapustesti si grupul de 500 MW de la Rovinari. In continuare Guvernul sustine ca sunt in proces de atragere de investitori, stadiu in care se afla de foarte multi ani. Din 2013, Guvernul tot incearca sa aduca investitori chinezi, insa nici cu acestia negocierile nu au avansat foarte mult. „Nu e usor sa negociezi cu companiile chineze”, a afirmat Gerea. Acesta sustine ca este posibil ca in privinta proiectului reactoarelor 3 si 4 „suntem in situatia de a finalizat un memorandum de intelegere”.

Insa, o mare problema pentru Ministerul Energiei este acum situatia de la Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara. Ambele sunt in pragul falimentului. CE Oltenia, companie cu 18.000 de angajati, a inregistrat in 2014 o pierdere de aproape 700 de milioane de lei, dupa ce in 2012 a avut profit de peste 100 de milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara, companie cu circa 6.500 de angajati, urmeaza sa fie divizata prin separarea activitatii de producere a energiei electrice de cea de minerit. In ambele cazuri, reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene solicita restructurari puternice si inchiderea de unitati. Guvernul se opune inchiderii invocand securitatea energetica.

Pe de alta parte, Guvernul nu ia masuri nici macar pe partea de management. La Complexul Energetic Olteia, actualul manager a fost mentinut in functie in ciuda faptului ca societatea a fost adusa pe pierderi imense in doar doi ani. „Este un domeniu (n. red. energia pe carbune) care nu a beneficiat de suport, unde s-au facut investitii degeaba, fara analiza profunda si care ne-au adus in situatia de a constata necompetitivitatea acestui sector”, a spus Gerea. Acesta a mai afirmat ca in perioada urmatoare va fi declansata o procedura de angajare a unui consultant care sa se ocupe de strategia de restructurare la cele doua companii.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro