Sari direct la conținut

Ministrul Familiei anunță că sunt bani pentru fertilizarea in vitro. Vestea proastă: Cei care au depus dosare anul trecut reiau de la zero procedura

HotNews.ro
Fertilizare in vitro (FIV), Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia
Fertilizare in vitro (FIV), Foto: Leung Cho Pan / Panthermedia / Profimedia

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a anunțat joi deblocarea programului de fertilizare in vitro, Guvernul alocând suma de 150 milioane lei, ceea ce înseamnă 10.000 de proceduri, pentru cuplurile infertile care vor aplica la acest program. Pe de altă parte, aceasta a spus că toate persoanele care au fost declarate eligibile anul trecut, dar care nu au mai ajuns să beneficieze de finanțare, vor trebui să reia procedura de depunere a documentelor.

Documentele se vor depune într-o platformă electronică

  • „Suma este identică precum suma de anul trecut, respectiv 150 milioane lei, ceea ce înseamnă 10.000 de proceduri. Fiecare procedură înseamnă 15.000 lei, 5.000 lei pentru tratamentul cu medicamentele necesare, diferența de 10.000 lei pentru procedura în sine de fertilizare.
  • Spre deosebire de anul trecut, în acest an toate documentele se vor depune în format electronic, pe o platformă.
  • În altă ordine de idei, aș vrea să menționez că toate acele persoane care au fost declarate eligibile anul trecut, dar care nu au mai ajuns să beneficieze de finanțare vor trebui să reia procedura de depunere a documentelor, având în vedere că vorbim de un alt act legislativ”, a declarat joi la Guvern Natalia Intotero.

Potrivit acesteia, în cursul anului trecut au fost fonduri pentru 10.000 proceduri eligibile, deci pentru 10.000 de cupluri și au fost aproximativ 24.000 de solicitări eligibile.

Platforma electronică nu este încă gata

La solicitarea HotNews.ro de a preciza de ce sunt nevoiți să o ia de la zero oamenii care au fost declarați eligibili anul trecut, aceasta a indicat faptul că noua procedură prevede depunerea documentelor printr-o platformă electronică dar și faptul că la dosar este necesară o adeverință medicală care trebuie să aibă o anumită valabilitate.

  • „Platforma încă nu este făcută, o vom închiria, suntem în curs de a o realiza, pentru că nu știam dacă se aprobă sau nu se aprobă acest program, ori, să avem o cheltuială pentru o astfel de platformă, fără să știm că acest program continuă, nu era în regulă.
  • Dar, odată cu publicarea acestei hotărâri de Guvern, continuăm demersurile pentru a avea o proprie platformă în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și, până la momentul respectiv, să închiriem o astfel de platformă pentru a respecta recomandările făcute.
  • Practic, pentru cei care au fost declaraţi neeligibili, nu va fi o activitate extrem de laborioasă, pentru că mare parte din documente ei le au, cu excepţia faptului că adeverinţa medicală trebuie să aibă o valabilitate de anumite zile, conform prevederilor medicale și, de aceea, nu se putea lua în considerare o adeverință care a fost elaborată, să spun, anul trecut, undeva în cursul lunii martie”, a declarat aceasta.

Ce acte trebuie depuse la dosar

  • „În momentul în care astăzi s-a adoptat această hotărâre în Guvern, deja colegii mei au toate demersurile pregătite pentru a da drumul spre închiriere acestei platforme.
  • Pentru fiecare dosar, cei care doresc să beneficieze de acest sprijin vor trebui să depună o cerere de înscriere, copii ale actelor de identitate ale solicitanților, declarațiile pe proprie răspundere că nu au mai beneficiat de un sprijin financiar de la bugetul de stat pentru același scop, documentul din care să rezulte diagnosticul de infertilitate cu indicația medicală pentru realizarea procedurii FIV, eliberat de un medic specialist în obstretică-ginecologie cu supraspecializare FIV și reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unității sanitare partenere, emis cu maxim 60 de zile înaintea depunerii dosarului – deci vedeți că există un termen -, adeverință din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului și acordul individual de prelucrare a datelor cu caracter personal.
  • Bineînțeles, alături de acestea, să se grăbească pentru că vor fi luate în considerare cererile depuse în ordine cronologică”, a spus ministrul Familiei.

Potrivit Ministerului Familiei, Hotărârea de Guvern adoptată joi prevede că acordarea sprijinului financiar se va realiza în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete și declarate eligibile.

De asemenea, actul normativ prevede că cel puțin unul dintre cei doi beneficiari ai programului, membri ai cuplului infertil, căsătoriți sau necăsătoriți, sau femeia singură infertilă, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.

Sprijinul financiar constă în două vouchere, un voucher medicamente, în valoare de 5.000 lei și un voucher proceduri medicale, în valoare de 10.000 lei și se acordă pe baza cererii și a declarației pe propria răspundere a beneficiarului.

Toate documentele se vor depune în format electronic, prin intermediul unei platforme digitale, dedicate acestui Program.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro