Ministrul rus al energiei crede că petrolul va ajunge anul viitor la 55 de dolari barilul
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, anticipează o redresare modestă a prețului petrolului în 2021, pe baza unei cereri reduse și a modificărilor induse de pandemie în comportamentul companiilor și al oamenilor, relatează CNBC, citat de Mediafax.
„Prognoza mea pentru 2021 este puțin mai modestă decât cea a Goldman Sachs. Prevăd intervalul de 50 – 55 dolari pe baril, ca preț mediu pentru anul viitor. Dar ne putem aștepta la volatilitate pe piață”, a declarat ministrul rus, vineri, la CNBC.
Goldman Sachs a publicat săptămâna trecută o notă care prevedea că țițeiul Brent va urca la 65 dolari pe baril până în al treilea trimestru al anului viitor.
„Viitoarea redresare va fi mult mai lentă”, a susținut Novak, „nu va fi tendința rapidă pe care am observat-o în primele luni. În principal, asta datorită transformării generale și schimbărilor în bilanțul energetic și în comportamentul consumatorilor, în primul rând”.
Ministrul rus a remarcat scăderea călătoriilor de afaceri și trecerea la conferințe digitale, lucrul de acasă, toate acestea reducând călătoriile și, prin urmare, cererea de petrol.
„Acest lucru transformă în mod clar echilibrul energetic și va avea un impact asupra recuperării cererii”, a spus el. „Am dori să producem mai mult pentru a sprijini redresarea economică, dar suntem constrânși de cererea limitată. Și rata creșterii sale este, de asemenea, limitată”.
Novak a adăugat că „ponderea în creștere a surselor de energie non-carbon” în mixul energetic va contribui de asemenea la o recuperare mai lentă a petrolului pe termen lung.
Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de 3% vineri, Brent ajungând la 42,67 de dolari pe baril, sub presiunea burselor în scădere și a temerilor legate de cerere, din cauza redresării economice lente.
Scăderea prețurilor vine, de asemenea, în urma cererii interne mai mici de benzină și a rapoartelor care arată că avansul locurilor de muncă din SUA a încetinit în august, pe măsură ce fondurile de asistență guvernamentală s-au redus.
„Un scenariu este că scăderea anuală a cererii va fi de aproximativ 9-10 milioane de barili pe zi”, a spus Novak. „Cred că acest lucru se apropie de starea reală a lucrurilor și aș fi înclinat să fiu de acord cu aceste cifre”.