Sari direct la conținut

Mircea Geoana: Eliminarea taxei TV – un semnal sever ca nu toleram gradul de obedienta politica al TVR

HotNews.ro

Eliminarea taxei TV, printr-o initiativa trecuta tacit de Camera, reprezinta un „semnal foarte sever” ca nu este tolerat „gradul de obedienta politica” la care a ajuns televiziunea publica, a declarat joi presedintele Senatului, Mircea Geoana.

„Evident ca este o problema foarte delicata, pentru ca este clar ca in acest moment televiziunea publica a ajuns intr-un grad de obedienta politica de-a dreptul scandalos. Este poate un defect al modului in care am construit relatia televiziunii publice cu Parlamentul si cu politica. Poate ca intotdeauna a existat o anumita tentatie a puterii momentului de a incerca sa arate un pic mai frumos in comparatie cu opozitia. Insa, niciodata nu a existat un derapaj atat se sever din punct de vedere al minimei deontologii profesionale, cum este acum in zona de stiri la TVR”, a declarat Geoana, citat de Mediafax.

El a adaugat ca initiativa ce vizeaza eliminarea taxei TV si care a trecut tacit de Camera Deputatilor reprezinta un semnal de alarma. „Modalitatea de a corecta acest lucru este privarea TVR de resurse? Este o intrebare. Dar cred ca mai degraba este un semnal de alarma si este un semnal foarte sever ca nu suntem dispusi sa toleram asa ceva”, a spus Geoana.

Presedintele Senatului a apreciat ca televiziunea si radioul public ar trebui sa beneficieze de mai multe resurse financiare din partea statului. „Cred ca o tara care nu are o zona care sa nu depinda exclusiv de rating si de comercial si de reclame este importanta pentru cultura romaneasca, pentru identitatea romaneasca si pentru educatia acestei natiuni. Cred ca in acest moment semnalul politic pe care il transmitem nu este acela de a priva neaparat de resurse, ci mai degraba de a corecta foarte rapid acest lucru”, a mai afirmat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului si-a exprimat speranta ca, in scurt timp, sa fie creata in Parlament o alta majoritate, care sa „trimita la plimbare” acest tip de „servilism politic”.

La 5 februarie a expirat termenul de 45 de zile in care Camera Deputatilor putea sa se pronunte asupra initiativei unui grup de parlamentari PSD care viza modificarea articolului 40 din legea nr. 41 /1994 privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune. In lipsa oricarei dezbateri pe marginea acestei initiative, proiectul de lege a fost considerat aprobat tacit si urmeaza a fi inaintat Senatului.

Sistemul de finantare publica prin taxa tv e intotdeauna de preferat unei formule de finantare prin bugetul de stat. Aceasta este concluzia unei dezbateri despre rolul taxei TV, care a avut loc in cadrul emisiunii „e-Forum”, la TVR 2.

Moderatoarea Angela Avram i-a avut invitati pe deputatul Ciprian Luca, pe jurnalistul Mircea Toma, iar prin telefon pe Petru Clej, corespondent RFI la Londra. Subiectul propus: proiectul de modificare a Legii 41/1994, prin care sa fie eliminata taxa TV.

„Proiectul de lege (pe care l-am depus, n.n) nu rezolva lucrurile”, a declarat ieri, la emisiunea „e-Forum”, de la TVR 2, deputatul Ciprian Luca, unul dintre initiatorii proiectului de lege de eliminare a taxei TV. In cadrul emisiunii, deputatul PSD a declarat ca parlamentarii PSD au initiat acest proiect deoarece au fost deranjati de atitudinea TVR, pe care o considera debalansata politic in favoarea puterii. In acest sens, el a acuzat faptul ca la TVR puterea politica a beneficiat de un spatiu de exprimare de 80% in raport cu opozitia. Dupa cum au subliniat atat Angela Avram cat si Mircea Toma, aceasta afirmatie nu corespunde realitatii.

Monitorizarea politica pentru ultimele doua luni pe canalele TVR, decembrie si ianuarie – luna februarie nu a fost luata in calcul, nefiind incheiata – releva faptul ca aparitiile reprezentantilor autoritatii politice centrale si a majoritatii parlamentare au fost in proportie de 59%, in conformitate cu Decizia 187/2006 a CNA.

Pe de alta parte, deputatul Ciprian Luca a marturisit ca expunerea de motive a proiectului „e una subtire si, trebuie sa recunosc acest lucru, s-au strecurat si cateva greseli”.

In replica, Mircea Toma a afirmat: „acest proiect impinge si mai mult TVR in bratele Guvernului”. Argument sustinut si de Petru Clej: „orice institutie care depinde numai de bani guvernamentali risca sa intre sub influenta politica”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro