Sari direct la conținut

Misu Negritoiu, presedintele ASF, despre impactul implementarii directivei europene Solvabilitate II: Principalul obiectiv este ca asiguratorii sa fie capabili sa-si onoreze obligatiile asumate/Sanctiunile sunt mai radicale

HotNews.ro
Misu Negritoiu, presedinte ASF, Foto: Hotnews
Misu Negritoiu, presedinte ASF, Foto: Hotnews

Abuzurile din piata romaneasca de asigurari au fost, in principal, in sfera rezervelor de dauna si a gestionarii acestor rezerve, iar implementarea de la 1 ianuarie 2016 a noii directive europene Solvabilitate II va aduce mai multa disciplina si transparenta in piata asigurarilor, a declarat miercuri Misu Negritoiu, presedintele ASF. Potrivit acestuia, principalul obiectiv al noului regim de supraveghere este ca asiguratorii sa fie capabili sa-si onoreze obligatiile catre clienti, sanctiunile fiind mai radicale pentru asiguratori, in sensul ca daca acestia nu indeplinesc criteriile de solvabilitate si lichiditate isi pierd automat licenta, fara prea multe sanctiuni intermediare.

  • „Nu se pune in nici un caz problema ca piata nu este pregatita pentru implementarea directivei europene Solvabilitate II. Am veirificat si industria este pregatita din punct de vedere financiar. Recapitalizarile, programele de redresare financiara si inceperea unor cazuri de rezolutie au legatura cu Solvabilitate I. Nu trebuie sa interpretati cresterea primelor cu implementarea Solvabilitate II”, a declarat miercuri Misu Negritoiu, presedintele ASF in cadrul unei conferinte organizate de UNSAR (Uniunea asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania).

Implementarea directivei europene Solvabilitate II reprezinta o schimbare importanta de paradigma in functionarea industriei asigurarilor din Romania, avand o influenta foarte mare asupra abordarii riscului, a capitalului, produselor, mixului de business, preturilor, distributiei, asupra tuturor proceselor operationale ale industriei asigurarilor in ansamblu.

  • „Vestea buna este ca incepem aplicarea directivei pe o piata care a revenit pe crestere in 2015, dupa o scadere prelungita dupa criza inceputa in 2008. Framantarile pe care le-am avut si inca le mai avem in piata in nici un caz nu sunt determinate de aplicarea acestei directive. Anul 2016 este un an de tranzitie din perspectiva Solvabilitate II, un an de ajustare cantitativa si calitativa, de reglare a indicatorilor financiari. Nu exista un impact major la nivel de capitalizare”, a mai spus Negritoiu.

Remi Vrignaud, presedinte al UNSAR, a precizat ca ‘Solvabilitate II este un nou regim de supraveghere european care implica o eficientizare a capitalului printr-o mai buna gestionare a riscurilor asumate si o crestere a gradului de incredere al asiguratilor prin exigente mai mari in materie de capital”.

  • „Probabilitatea de aparitie a evenimentelor din trecut va scadea, cu conditia ca prevederile legii sa fie respectate. Comunicarea catre public si autoritati va avea un nivel ridicat de transparenta prin raportari periodice publicate de companii”, a mai spus Remi Vrignaud, presedinte al UNSAR.

Referitor la o posibila crestere a preturilor, Marius Popescu, vicepresedintele UNSAR, a precizat ca Solvabilitate II va aduce mai mult o disciplina a preturilor.

Nici Florin Golovatic, director al directiei supraveghere din ASF, nu crede ca implementarea directivei va duce la cresterea preturilor in asigurari.

„Nu cred ca implementarea Solvabilitate II va avea un impact direct asupra preturilor. Nu am vazut nici in alte tari o legatura directa intre Solvabilitate II si tarife. O mai buna disciplina a resurselor s-ar putea sa duca la o eficientizare in costurile societatii si sa duca la o flexibilitate mai mare in asezarea tarifelor. Optimizarea capitalului intre societatile din acelasi grup – nu ar trebui sa duca la o crestere, ci la o scadere a acestora”, a declarat Florin Golovatic.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro