Sari direct la conținut

Miting pentru eliberarea lui Beke Istvan Attila in fata ambasadei Romaniei la Budapesta

HotNews.ro

Miscarea de Tineret 64 de Comitate din Ungaria a organizat duminica un miting in fata ambasadei Romaniei la Budapesta, in sprijinul lui Beke Istvan Attila, cetatean roman de etnie maghiara arestat sub acuzatia ca voia sa confectioneze un dispozitiv exploziv pe care sa-l detoneze de Ziua Nationala a Romaniei. Aproximativ 200 de membri si sustinatori ai Miscarii 64 de Comitate s-au adunat in fata ambasadei Romaniei la Budapesta, cerand eliberarea lui Beke Istvan Attila, relateaza Mediafax, citand MTI.

Gyorgy Gyula Zagyva, unul dintre liderii miscarii, a declarat ca este „clar” ca autoritatile romane nu au nicio dovada impotriva lui Beke. In opinia sa, operatiunea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) care a condus la arestarea lui Beke a fost menita sa intimideze maghiarii si sa blocheze initiativele in vederea autonomiei maghiare din Transilvania.

Zagyva a adugat ca este responsabilitatea tuturor ungarilor sa-l sustina pe Beke Istvan Attila, liderul Miscarii 64 de Comitate din Targu Secuiesc, si le-a cerut manifestantilor sa distribuie subiectul pe retelele de socializare, pentru ca Beke sa fie eliberat.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, marti noapte, propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Sesizarea la DIICOT in acest caz a fost facuta in 23 octombrie de catre SRI.

Miscarea radicala a celor 64 de comitate, al carei nume se refera la numarul de comitate pe care le avea Ungaria Mare, inainte de Tratatul Trianon, a avertizat ca, din cauza „calomniilor absurde”, se va adresa tribunalelor internationale, presei internationale si organizatiilor pentru drepturile omului.

Beke Istvan, acuzat de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive, este in arest preventiv, dar decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva, contestatia urmand sa fie judecata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro