Mizele din spatele furiei fermierilor și transportatorilor. Cât de europene sunt protestele de la București și de ce se lipesc Simion și Șoșoacă de ele
- Redactia Hotnews
De mai bine de o săptămână, transportatorii și fermierii români protestează în mai mult de jumătate din județele țării. Convoaie de sute de camioane și tractoare au încetinit sau chiar au blocat traficul pe drumuri naționale, pe centuri ocolitoare din apropierea marilor orașe sau în punctele de trecere a frontierei, dar și în Portul Constanța, unde mai multe intrări în Constanța Sud-Agigea au fost blocate, inclusiv unele pe unde trec cerealele provenite din Ucraina.
Ce se întâmplă în România nu este însă ceva ieșit din comun, dacă privim la tabloul întregii Europe. În aceste zile, și în Germania traficul este îngreunat sau de-a dreptul paralizat de proteste ale agricultorilor. Mai multe țări europene s-au confruntat, în lunile din urmă, cu proteste masive din partea fermierilor, agricultorilor sau transportatorilor.
Ce au ele în comun, ce este specific protestatarilor români și mai ales cât de politizate sunt protestele de la noi, față de alte țări? Dacă ar fi să eliminăm tot zgomotul și balastul și să reducem la un singur punct manifestațiile agricultorilor români și europeni, principala lor nemulțumire este creșterea costului pentru operarea business-ului.