Sari direct la conținut

Moartea lui Teoctist, „mana cereasca” pentru presa

Cotidianul

Moartea Patriarhului a fost prezentata asa cum e presa romaneasca in general. Este un interval care e cunoscut ca momentul «sezonul ciinilor striviti».

Este vara, iar subiectele lipsesc si, oricit ar suna de cinic, moartea Patriarhului a fost o adevarata mana cereasca“, spune Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), care crede ca reflectarile jurnalistilor s-au inscris in nota generala, dar cu tente de tabloid. CTP precizeaza ca nu a sesizat vreo incalcare a principiilor deontologice ale jurnalismului.

„Desigur ca au existat tente senzationaliste in titlu, tabloidizare, dar astea fac parte din politica editoriala a fiecarui ziar si nu pot fi reglementate.“ Gabi Dobre, analist media la Agentia de Monitorizare a Presei, e de parere ca abordarea presei a fost decenta la o zi dupa moartea prelatului.

„Publicatiile generaliste au mers cam pe aceeasi line, sa prezinte modul in care a murit Patriarhul sau diferite detalii legate de biografia sa. Pina aici, totul normal. Dupa aceea a inceput nebunia.“

„Brusc“, adauga Dobre, „Teoctist a devenit un Dumnezeu pe pamint, de parca Romania nu a fost constienta pe vremea cind el traia de amploarea personalitatii sale. S-a recreat personajul Patriarhului si s-a ajuns la o boceala mediatica. Care mai de care s-a intrecut sa spuna ce personalitate colosala si ce om cu har a fost. Nu mai stii cine a fost Patriarhul.

Sporadic, in diferite editoriale, mai gaseai ca au fost si diverse suspiciuni care au planat asupra lui“.

La o zi dupa moartea lui Teoctist, pe 31 iulie, ziarele generaliste au prezentat evenimentul in deschiderea editiilor, acordindu-i importanta egala. „Singur cu Dumnezeu“, anunta titlul de pe prima pagina a „Jurnalului National“.

Pagina intii a Cotidianului a fost ocupata in intregime de o fotografie infatisindu-l pe fostul cap al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), cu titlul: „Patriarhul Teoctist. 7 februarie 1915-30 iulie 2007“.

Pe doua pagini din interiorul ziarului au fost prezentate complicatiile medicale suferite de parinte, biografia sa, vizita istorica a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti si diverse reactii asupra mortii, anuntindu-se si ca „Moldova si Ardealul intra in lupta pentru Patriarhie“, cele doua pagini culminind cu editorialul intitulat „Preaosinditul Teoctist“.

In aceeasi zi, „Evenimentul zilei“ a iesit cu titlul „Cinci ore intre chirurg si Dumnezeu“. O fotografie cu Patriarhul Teoctist ocupa aproape trei sferturi din prima pagina, subiectul fiind tratat apoi pe alte trei. Pagina a doua a ilustrat in fotografii ridicarea trupului Preafericitului Teoctist de la spital si drumul cortegiului funerar.

S-a vorbit despre boala Patriarhului, apoi de oamenii strinsi la locul de priveghi. „In bataia din ce in ce mai puternica a clopotelor, in timp ce luminarile deja aprinse se contorsionau, parca si ele surprinse de durere in ochii credinciosilor, coloana oficiala a suit Dealul Patriarhiei“, surprinde unul dintre jurnalisti atmosfera.

A fost inserata si o caseta intitulata „Vocea crestinilor“, cu mesaje de la oameni, urmata pe celelalte pagini de biografia parintelui si prezentarea „primilor favoriti la succesiune“. „A inceput deja lupta in Sinod“, se anunta pe pagina 4.

Pe prima pagina din „Adevarul“ s-a mers pe apropierea dintre PF Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea: „Au facut istorie pe Pamint, s-au reintilnit in Cer“, sub poza celor doi aparind comentariul „Cine le va continua lucrarea?“. „Adevarul“ a rezervat paginile 2 si 3 evenimentului, intitulindu-le „Patriarhul a plecat senin“.

„Ortodoxia e in doliu, iar lumea crestina romaneasca primeste o lovitura dura si neasteptata“, incepea articolul, iar sub o fotografie cu Teoctist aparea fotoexplicatia: „Dupa o viata pusa in slujba enoriasilor, Patriarhul lasa in urma o Romanie mai credincioasa“.

Sub titlul „Toader Arapasu, de la opinca la vladica“, a fost inserata o scurta biografie a Patriarhului: „S-a nascut la sat. Acolo unde s-a nascut si vesnicia. (…) Familia care ni l-a daruit pe cel ce ne-a fost Patriarh timp de doua decenii era o familie cu credinta in Dumnezeu. (…)“.

Pe pagina 3, un mic articol intitulat „Doi ostasi ai lui Hristos“ il infatisa pe Teoctist in compania lui Ioan Paul al II-lea.

„«Gandul» a fost foarte sobru in abordare. Nu pot spune ca sint multumit de gestionare, insa ne-am axat pe relatarea faptelor, pe evaluarea posibilelor consecinte ale mortii Patriarhului“, explica Cristian Tudor Popescu, in calitate de director editorial al publicatiei.

Ziarul a deschis editia din 31 iulie din perspectiva succesiunii la sefia Bisericii Ortodoxe, cu supratitlul: „Cel care va asigura locotenenta dupa trecerea la cele vesnice a Patriarhului Teoctist“ si cu titlul: „IPS Nicolae Corneanu si-a recunoscut, in urma cu citiva ani, relatia cu Securitatea“.

Articolul s-a continuat in pagina 3 sub titlul „Preafericitul Teoctist – 20 de ani la conducerea Bisericii Ortodoxe Romane“, unde fostul cap al BOR aparea alaturi de Papa Ioan Paul al II-lea. Articolul a amintit si de faptul ca presa internationala a anuntat moartea acestuia, comentindu-i trecutul.

„Am preferat o abordare sobra, mai mult serioasa si mai putin patetica“, descrie pe scurt si Dan Turturica, redactor-sef la „Romania libera“, fara a oferi alte detalii. O poza mare cu Teoctist a deschis editia de martea trecuta a aceleiasi publicatii.

„Moment de rascruce pentru Biserica Ortodoxa Romana“ era titlul de prima pagina, urmat de un articol legat de complicatiile suferite de Teoctist, de vizita istorica a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, precum si de procedura de alegere a noului conducator BOR, idei reluate pe font mare in pagina 10.

integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro