Sari direct la conținut

Modificări fiscale: Nou impozit „pe vina” de a avea mai multe case / Adrian Vascu: Dacă ai o casă de 1 milion euro, nu plătești nimic la ANAF

HotNews.ro
Centrul Vechi, Bucuresti, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Centrul Vechi, Bucuresti, Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Coaliția PSD-PNL vrea să introducă un nou impozit pentru persoanele care au mai multe case, conform draftului obținut de HotNews.ro și publicat luni seara.

*Impozitul pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare se calculează prin aplicarea unei cote de 1% asupra diferenței dintre suma valorilor impozabile individuale comunicate de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei.

„E clar pentru mine că este un nou impozit care nu merge la bugetele locale. Scrie foarte clar că merge la bugetul de stat. De aceea ANAF îl va colecta. Se plătește până pe 25 iunie. Este practic un impozit aplicat celor care au mai multe case”, a declarat Adrian Vascu, senior partner Veridio și fost președinte ANEVAR.

Potrivit acestuia, dacă ai o singură casă de 1 milion de euro, nu plătești nimic la ANAF.

Impozitul, spune el, este pe vina de a avea mai multe case.

„Ei au zis așa: dacă ai mai multe case, una în București și una în Cornu, trebuie să iei de la cele două primării valorile impozabile pe care le calculează primăria. Algoritmul conduce la valori mici pentru că vorbim doar de clădiri, fără teren. În al doilea rând, valorile de acolo sunt mici. În centrul Bucureștiului e cea mai ridicată valoare, undeva la 2.600 lei plus inflația. La Cornu e deja de nivel mai mic, localitatea fiind de nivelul 3 sau 4”, a explicat Vascu.

Potrivit acestuia, contribuabilii vor trebui să adune aceste valori și, teoretic, aștepți să vezi cât dă față de 500.000 euro.

„Să presupunem că obții 510.000 euro cu ele. Asta înseamnă că scăzând cele 500.000 euro, tu plătești 1% din diferența aia de 10.000 euro. Să nu uităm că impozitele vin acasă jumătate pe soț și jumătate pe soție. Prin urmare, tu trebuie să ai casa de 1 milion pentru ca împărțit la 2 să fie 500.000 euro la fiecare. Părerea mea este că se va aplica la foarte puțini oameni”, apreciază el.

Primăriile, dacă ar fi interconectate, ar scoate pe CNP-ul fiecăruia dintre noi, clădirile pe care le au în evidența lor. Atunci am vedea ce valori fiscale sunt acolo și le-ar aduna. Primăria nu este interesată de acest lucru pentru că nu ea încasează impozitul.

„Cum ANAF nu are informația, te pune pe tine, contribuabil, să depui această declarație”, a spus el.

Impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare

Documentul mai prevede că sunt obligate la plata impozitului pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale, stabilit conform prezentului titlu, persoanele juridice și persoanele fizice autorizate potrivit legii care înstrăinează, prin vânzare, clădiri rezidențiale.

Prevederile se aplică și în cazul persoanelor fizice care înstrăinează, prin vânzare, clădiri rezidențiale din patrimoniul afacerii, pe baza extrasului de carte funciară din care să rezulte că imobilul face parte din patrimoniul afacerii

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

În situația în care prețul de vânzare al fiecarei clădiri rezidențiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piaţă din care se scade valoarea de 600.000 lei.

Proiectul mai are prevederi cu privire la creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii, angajații din construcții și agricultură vor plăti CASS (li se elimină excepția). La IT-și se limitează facilitatea scutirii a impozitului pe venit la 10.000 de lei etc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro