Sari direct la conținut

Momentul adevarului pentru PD-L

Contributors.ro
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala
Stefan Vlaston, Foto: Arhiva personala

PD-L este in corzi. Zilele acestea s-au intamplat evenimente care arunca o lumina nefasta asupra unei zone in care PD-L sustinea ca este mult deasupra celorlalte partide: lupta anticoruptie.

In privinta actiunilor din vamile romanesti, PD-L trebuie sa explice cum de a asistat pasiv la toate informatiile care veneau din aceasta zona de maxima evaziune fiscala, cand sefii vamilor, de la nivele medii pana la cel mai inalt erau numiti de PD-L. Cu atat mai mult cu cat ministrul de finante Sebastian Vladescu, declara intr-un document intern, in iulie 2010:

“Se constata acordarea preferentiala a unor stimulente, conditionata de returnarea unei parti a acestora catre conducerea institutiilor si distribuirea lor ulterioara in sistem piramidal”.

De ce a fost nevoie ca operatiunea de curatare a vamilor sa fie executata sub coordonarea CSAT si a serviciilor secrete si nu prin mecanisme de control, ancheta si sanctiune administrativa, aflate in subordinea guvernului? Si, mai presus de orice, prin numirea unor persoane integre in aceste posturi de mare risc. In acest mod simplu s-ar fi destructurat mult mai repede si mai eficient mafia coruptiei din vami. De ce s-a ajuns ca seful vamilor, Traian Marginean sa dea cu subsemnatul la DNA si, iata, pus sub invinuire de catre procurori pentru luare de mita?

Au ajuns banii, proveniti din aceste adevarate fabrici de bani ilegali, la inalte persoane din partid, guvern sau direct in pusculita de partid, pentru viitoarele campanii electorale? Cine, din partid, trebuia sa vegheze ca aceste lucruri sa nu se intample? Iata intrebari la care asteptam de multi ani, inutil, raspunsuri.

A doua mare problema, cat casa, este zidul facut in jurul deputatului Dan Pasat, pentru ca acesta sa nu fie, eventual, arestat de DNA.

Dupa ce acuzi PSD ca face zid intre justitie si Nicolescu, Nastase, Bivolaru, sa faci acelasi lucru si inca de doua ori, in cazul Ridzi si acum Pasat, descalifica PD-L pentru pozitia de “campion” al luptei impotriva coruptiei.

Nu suntem de fapt la primele semne de acest gen. Gheorghe Falca, secretar executiv al partidului, tergiverseaza de trei ani procesul penal in care se judeca. In episodul Monica Ridzi, prezentat ca un accident, s-a intamplat la fel, parlamentarii s-au lasat induiosati de sanatatea acesteia si ingroziti de cuvintele ei profetice: “o sa va vina randul si voua”!

Sa amintim si amendamentul deputatului PD-L, Daniel Buda, care ii exonereaza de raspundere penala pe avocatii care au comis infractiuni, amendament retras de guvern prin OUG, alegerea proaspat iesitului din puscarie, Antonie Solomon, drept seful filialei PD-L Craiova si desemnarea condamnatului definitiv, Mircia Gutau, drept cetatean de onoare al orasului Ramnicu Valcea. Fara vreo reactie din partea conducerii partidului. Doar sunt “ai nostri”, pe care trebuie sa-i aparam.

Toate aceste evenimente nu pot fi accidente sau intamplari. Puse cap la cap demonstreaza ca nu exista nicio deosebire, din punctul de vedere al integritatii, al luptei anticoruptie, intre PD-L si PSD. Adica dispare, incet dar sigur, titlul de glorie pe care si-l facea PD-L printr-un comportament moral diferit de acela al celorlalte partide. Se produce, incet dar sigur, o PSD-rizare a PD-L.

Una este sa te lupti cu criza mondiala, cu o economie care nu produce bunuri si servicii vandabile si cu valoare adaugata mare, cu dezechilibre structurale pe care le-ai mostenit de la vechea guvernare si alta sa nu poti face ce depinde de tine: curatarea partidului si administratiei de corupti si oameni urmariti de DNA.

In ciuda unor rezultate remarcabile in domenii dificile, pe drumul modernizarii Romaniei (legea pensiilor, legea salarizarii unitare, legea educatiei, eliminarea progresiva a salariilor si pensiilor “nesimtite”, reducerea aparatului bugetar, refacerea echilibrelor structurale, finalizarea acordului cu FMI, BM si UE), in zona in care era suficienta doar vointa politica a parlamentarilor si conducerii, PD-L a esuat lamentabil.

Ce mai poate fi salvat, inainte ca prabusirea PD-L sa devina ireversibila? Sa nu uitam ca multi cetateni nu inteleg fenomenele economice pana la nivelul in care sa admita ca nu exista alternativa la “taierile” de salarii bugetare, care de fapt n-au fost “taiate” ci “nedate” din lipsa de resurse in bugetul de stat.

Singura reactie barbateasca, cu adevarat salvatoare, ar fi excluderea din partid a tuturor celor care au probleme nerezolvate cu justitia: Monica Ridzi, Gheorghe Falca, Dan Pasat, Antonie Solomon si altii in aceeasi situatie. Altfel, se scufunda cu ei de gat!

Prezumtia de nevinovatie nu functioneaza in cazul persoanelor cu functii de conducere, reprezentanti alesi ai cetatenilor, care ar trebui sa fie exemple de cinste si corectitudine, nu de coruptie si subiecti de anchete penale.

Cei care imi citesc articolele stiu ca simpatiile mele politice s-au indreptat constant catre PD-L, pentru misiunea aproape imposibila si uneori sinucigasa politic pe care si-a asumat-o, modernizarea Romaniei. Am in continuare o simpatie deosebita pentru Emil Boc, pe care nimeni nu l-a banuit sau acuzat de fapte alaturea cu legea. Dar tot Emil Boc a scapat din mana fraiele partidului.

Este momentul sa dea un exemplu de decizie, intransigenta si verticalitate politica: sa dea afara din partid pe toti cei care micsoreaza pana la disparitie increderea populatiei in PD-L.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro