Sari direct la conținut

Monitorizarea electronică a agresorilor: De ce un proiect de digitalizare ar necesita angajarea a peste 6.000 de polițiști? Răspunsul Guvernului

HotNews.ro
Bratara electronica monitorizare agresori, Foto: Dreamstime.com
Bratara electronica monitorizare agresori, Foto: Dreamstime.com

​Monitorizarea electronică a agresorilor ar trebui să înceapă, într-o primă fază în sistem pilot, din 1 octombrie 2022, în acest an urmând a fi cumpărate 964 de kituri de monitorizare, în valoare de 14,3 milioane de lei, urmând ca treptat până în 2025 să ajungem la 15.000 de dispozitive de monitorizare în valoare totală de 240 milioane de lei, a anunțat miercuri Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Acesta a prezentat proiectul de Hotărâre adoptat de Guvern care stabilește aspectele tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem pilot și operaţionalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

Poliția are nevoie de suplimentarea cu peste 6.000 de posturi / Dan Cărbunaru: Suplimentarea nu înseamnă neapărat angajare

În nota de fundamentare se precizează că tot acest proiect va afecta bugetul de stat în medie cu peste 82,5 milioane de lei timp pe 5 ani și că impactul bugetar generat este determinat de necesitatea suplimentării numărului maxim de posturi pentru Poliția Română cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5.637 de posturi de agenți de poliție.

Potrivit notei de fundamentare, suplimentarea numărului maxim de posturi pentru Poliția Română urmează a se realiza etapizat, în funcție de evoluția activităților de monitorizare electronică în sistem pilot după cum urmează:

  • a) în prima etapă – cu un număr de 651 de funcții, din care 47 de ofițeri de poliție și 604 de agenți de poliție;
  • b) în a doua etapă – cu un număr de 2.534 de funcții, din care 191 de ofițeri de poliție și 2.343 de agenți de poliție;
  • c) în a treia etapă – cu un număr de 2.949 de funcții, din care 259 de ofițeri de poliție și 2.690 de agenți de poliție.

La solicitarea HotNews.ro de a explica de ce un proiect de digitalizare care ar trebui să simplifice procedurile ar duce în final la angajarea a peste 6.000 de noi polițiști, Dan Cărbunaru a spus că este vorba de suplimentare de posturi, care nu înseamnă neapărat angajarea acestora.

  • „Suplimentarea numărului maxim de posturi nu înseamnă neapărat angajarea lor. Pornește de la cei 497 de ofițeri de Poliție și 5.637 de agenți astfel încât să poată fi asigurat personalul specializat pentru supraveghere, intervenții în situația generării unei alerte în cadrul acestui sistem.
  • Practic componenta tehnică, cea care este în proces de achiziție, asigură suportul pentru a semnala eventualele încălcări ale restricțiilor formulate la adresa persoanelor care poartă aceste brățări, urmând ca agenți specializați să gestioneze aceste semnale.
  • Repet, nu este vorba de angajări, ci de suplimentare de posturi, iar rațiunea care stă în spatele unui corp de specialiști care să poată gestiona tipul acesta de semnal tehnic însoțit și de intervenție este că de regulă persoanele care poartă astfel de dispozitive au nevoie de măsuri de supraveghere, ca atare și personalul specializat în acest sens urmărește semnalul tehnic și acționează ca atare.”, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce achiziții ar trebui să fie făcute pentru ca sistemul să funcționeze de la 1 octombrie 2022

În privința achizițiilor necesare funcționării acestui proiect pilot, Dan Cărbunaru a mai spus că în anul acesta sunt alocate 32 milioane de lei, din care pentru mașini, echipamente și mijloace de transport – 14 milioane de lei, iar pentru 964 de kituri există o valoare pentru fiecare kit de 14.875 de lei.

De asemenea pentru infrastructura hardware și software necesară administrării acestor mijloace sunt alocate 17 milioane de lei.

Va fi gata SIME până la 1 octombrie? Câte noi poturi vor fi create în poliție în acest an?

  • „Este prima etapă. Până la 1 octombrie vor fi așezate toate detaliile pentru a funcționa partea pilot care pornește de la 964 de kituri ajungând până la 15.000 de kituri în 2025.
  • Nu am date pentru posturi care să fie create. Proiectul prevede achiziționarea celor 964 de kituri și crearea bazei la care sa se conecteze pentru a funcționa acest sistem”, a mai declarat Dan Cărbunaru.

Potrivit proiectului de HG adoptat azi de Guvern, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) va fi dezvoltat astfel încât să permită afișarea în sistemul informatic geografic din cadrul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 (SNUAU) a datelor de localizare aferente dispozitivului electronic de supraveghere purtat de persoana supravegheată, respectiv ale celui purtat de persoana protejată, în momentul declanșării alertei.

Datele de localizare din cadrul SIME conțin atât poziția geografică și precizia localizării asociate dispozitivului electronic de supraveghere, cât și coordonatele temporale aferente determinării și transmiterii fiecărei poziții geografice.

Sursa foto: DreamsTime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro