Moscova îi dă dreptate lui Emmanuel Macron: Rusia nu trebuie înfruntată, „fără îndoială”
Moscova împărtășește poziția președintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia viitoarea arhitectură a securității europene ar trebui să prevadă o lipsă a confruntării cu Rusia, a declarat miercuri ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Grușko, citat de Interfax.
„Această teză o împărtășim, fără îndoială. În toți acești ani, mai precis în deceniile recente, Rusia a urmărit consecvent formarea unei astfel de arhitecturi în zona Euro-Atlantică, bazată pe principiul indivizibilității securității”, a declarat Grușko pentru Interfax.
Comentariile sale vin după ce Macron a acordat un interviu amplu publicației franceze l’Opinion în care, printre altele, a declarat că „arhitectura securității europene trebuie să asigure în întregime securitatea Ucrainei de mâine”.
Președintele francez a adăugat însă că această structură de securitate „trebuie de asemenea să dezvolte o abordare non-conflictuală față de Rusia și să restabilească un echilibru stabil”.
Grușko a declarat pentru Interfax, una dintre agențiile de presă ale statului rus, că poziția exprimată de liderul de la Palatul Élysée „se apropie de ceea ce susținem – indivizibilitatea securității, când nimeni nu caută să-și consolideze propria securitate în detrimentul securității celorlalți”.
„Însă întrebarea este alta. Cum se îmbină această poziție cu obiectivul formulat de NATO și UE de a ‘provoca o înfrângere strategică’ a țării noastre prin furnizarea de arme cu lungă rază și letale regimului de la Kiev, prin alte măsuri de susținere menite să prelungească la maximum acțiunile militare până la ultimul ucrainean”, a adăugat diplomatul rus.
Rusia l-a contrazis însă pe Macron în privința vasalității față de China
Noile comentarii ale Moscovei vin după ce la începutul săptămânii aceasta l-a contrazis pe președintele francez în ceea ce privește comentarii făcute de acesta tot pentru ziariștii de la l’Opinion, spunând că Rusia „a pierdut deja din punct de vedere geopolitic” războiul din Ucraina și se transformă într-un stat vasal al Chinei.
„De facto, a intrat într-o formă de supunere față de China și și-a pierdut accesul la Marea Baltică, ceea ce a fost critic, deoarece a determinat decizia Suediei și Finlandei de a adera la NATO”, a spus Emmanuel Macron, subliniind că „acest lucru era de neconceput cu doar doi ani în urmă. Deci este deja o înfrângere geopolitică”.
„Să fim clari, Rusia nu trebuie să câștige acest război militar. Deci, depinde de noi să vedem cum îi ajutăm pe ucraineni în contraofensiva lor și cum să pregătim problema garanțiilor de securitate în negocierile care vor avea loc inevitabil”, a adăugat el.
„Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut greşită a esenţei a ceea ce se întâmplă” între cele două puteri, a răspuns luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Relaţiile noastre cu China sunt de natura unui parteneriat strategic special”, a adăugat el, afirmându-și totodată „dezacordul categoric” cu poziţia exprimată de către Emmanuel Macron.
Franța va antrena piloți ucraineni
Comentariile liderului francez au venit în contextul unei vizite efectuate la Paris de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, după deplasări făcute de liderul de la Kiev în Italia și Germania.
„Cu fiecare vizită, capacitățile defensive și ofensive ale Ucrainei se extind. Legăturile cu Europa devin mai puternice, iar presiunea asupra Rusiei se intensifică”, a scris Zelenski pe Twitter imediat după aterizarea în Franța, adăugând că urmează să se întâlnească cu „prietenul său Emmanuel” Macron.
În pofida unor declarațiile controversate ale liderului francez privind relațiile pe care Europa ar trebui să le mențină cu Rusia, guvernul său a aprobat ample pachete de asistență financiară și militară pentru Kiev, trimițând Ucrainei inclusiv sisteme de apărare aeriană și blindate moderne.
După cina pe care au luat-o duminică la Paris, Macron și Zelenski au anunțat într-o declarație comună că Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate.
În ceea ce priveşte solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta „este puţin prematură”, a reiterat un consilier al preşedintelui Macron, amintind că aceasta necesită mai întâi pregătirea piloţilor, un proces lung şi complex.
Însă a doua zi seara Macron a anunțat că Franţa va începe să antreneze piloţi ucraineni şi va continua să ajute armata de la Kiev să-şi pregătească contraofensiva pentru a respinge forţele ruse de invazie.
„Am deschis uşa pentru formarea piloţilor. Şi asta împreună cu alte câteva ţări europene, care sunt pregătite. Cred că sunt în curs discuţii cu americanii. Instruirea poate începe de acum”, a declarat președintele francez.
Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.