Sari direct la conținut

MULTIMEDIA Cine sunt actorii principali ai crizei din Egipt

HotNews.ro

In contextul crizei politice din Egipt, evolutia evenimentelor graviteaza in jurul a patru actori principali: presedintele Hosni Mubarak, aflat la al cincilea mandat consecutiv, Mohamed ElBaradei, fostul sef al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si principala figura a opozitiei, Omar Suleiman, fostul sef al serviciilor secrete si actual vice-presedinte si Fratia Musulmana, cea mai mare organizatie politica islamica din lume.

Contextul istoric al venirii la putere a lui Hosni Mubarak

Independenta Egiptului fata de puteri externe a inceput in 1922, dupa o serie de proteste violente impotriva ocupatiei britanice. Fostul sultan, Fouad I, instalat de englezi la putere in 1914, a devenit primul rege al Regatului Egiptean, ramanand puternic ancorat in sfera de influenta a Imperiului Britanic. In 1936, el a fost succedat de fiul sau, Farouk I, care a domnit pana in 1952. Pe fondul coruptiei extrem de raspandite in tot regatul si a pierderilor teritoriale suferite in razboiul cu Israel din 1948, Farouk a fost inlaturat de la putere printr-o lovitura de palat organizata de un grup de ofiteri, care avea ca scop final abolirea monarhiei si declararea republicii. Ultimul rege al Egiptului, Fuad al II-lea, a urcat la tron la varsta de doar un an, lasand controlul efectiv asupra tarii in mana unui guvern civil.

Republica a fost instaurata in 1953, cand armata a abrogat constitutia si a inlaturat guvernarea civila. Primul presedinte al Republicii Egipt a fost Muhammad Naguib, care a condus tara timp de un an, fiind succedat de Gamal Abdel Nasser, care l-a tinut timp de 18 ani in arest la domiciliu din cauza unor neintelegeri privind guvernarea tarii. Nasser a guvernat Egiptul printr-o perioada extrem de tumultoasa a istoriei, si s-a remarcat prin nationalismul sau pan-arab si prin realizarea unei scurte uniuni cu Siria, in urma careia a rezultat Republica Araba Unita, intre 1958 si 1961.

In timpul lui Abdel Nasser, Egiptul a nationalizat canalul Suez, iar armata a devenit “un stat in stat”, fiind supusa exclusiv controlului prezidential. Ca urmare a nationalizarii Suezului in 1956, Franta, Marea Britanie si Israelul au decis sa recupereze cu forta canalul si sa ocupe o parte din teritoriul Egiptului. Dupa cateva infrangeri semnificative din partea fortelor israeliene si a bombardamentelor franco-engleze, Nasser a decis sa scufunde aproximativ 50 de nave la intrarea in Canalul Suez, blocand practic orice coridor naval. Un an mai tarziu, canalul a fost redeschis, iar prestigiul lui Nasser a crescut pe fondul inabilitatii celor trei natiuni straine sa il inlatura de la putere.

Inmormantarea lui Abdel Nasser

Cel mai mare esec la mandatului, care a durat pana la moartea sa in 1970, a fost Razboiul de Sase zile cu Israelul (5-10 iunie 1967): dupa o lovitura aeriana care a nimicit aviatia egipteana, Israelul a lansat o campanie terestra extrem de rapida, in urma careia a capturat de la Siria Inaltimile Golan, de la Iordania, Cisiordania si de la Egipt Fasia Gaza, teritorii locuite de aproximativ un milion de arabi. Canalul Suez a ramas inchis pana in 1975 in urma conflictului. Consecintele razboiului cu Israelul sunt vizibile si astazi, una dintre principalele cereri ale Fratiei Musulmane, principalul grup de opozitie din Egipt fiind anularea tratatului de pace cu Statul Evreu si recuperarea teritoriilor pierdute.

Razboiul de Sase Zile

Succesorul lui Nasser, Muhammad Anwar El Sadat, a primit premiul Nobel pentru Pace ca recunoastere a rolului sau in semnarea Acordurilor de la Camp David, care au adus un plus de stabilitate extrem de important in Orientul Mijlociu. Conform acordurilor semnate, Israelul a permis formarea Autoritatii Palestiniene in Fasia Gaza si in Cisiordania si retragerea trupelor israeliene din aceste teritorii. Cea de-a doua parte a acordurilor a dus la retragerea israeliana din Peninsula Sinai si semnarea unui tratat permanent de pace cu Egiptul. Ca recompensa pentru cooperarea de care a dat dovada, guvernul american a inceput sa acorde ajutor militar in valoare de miliarde de dolari Egiptului.

Presedintele Jimmy Carter dupa acordurile de la Camp David

Sadat a fost asasinat in 1981 de catre fundamentalisti islamici, iar succesorul sau, actualul presedinte Hosni Mubarak, a fost ranit in timpul atacului, acest lucru contribuind la atitudinea sa fata de miscarile fundamentaliste islamice, cum este si Fratia Musulmana.

Asasinarea lui Anwar Sadat

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro