Sari direct la conținut

„N-am mai văzut niciodată inundaţii de o asemenea amploare”. Peste o sută de morți, zeci de oameni dispăruți, după ploi torențiale, în Nepal

HotNews.ro
„N-am mai văzut niciodată inundaţii de o asemenea amploare”. Peste o sută de morți, zeci de oameni dispăruți, după ploi torențiale, în Nepal
Inundații în Nepal. Sursă foto: Ambir Tolang/NurPhoto/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Peste o sută de persoane au murit după alunecările de teren şi inundaţiile declanşate în urma a două zile de ploi torenţiale în acest stat din Himalaya, potrivit Reuters. Aproape 70 de oameni sunt dați dispăruți, iar autoritățile nepaleze au decis să icnhidă școlile.

Inundaţiile au paralizat traficul şi activităţile obişnuite în valea Kathmandu, regiune unde au fost înregistrate 37 de decese şi unde locuiesc 4 milioane de persoane, notează Agerpres. Tot în această regiune este situată şi capitala ţării.

Autorităţile au spus că studenţii şi părinţii acestora s-au confruntat cu dificultăţi după ce universităţile şi clădirile unităţilor de învăţământ au fost avariate de ploi şi necesită reparaţii.

„Am îndemnat autorităţile competente să închidă şcolile în zonele afectate pentru trei zile”, a declarat pentru Reuters Lakshmi Bhattarai, purtător de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

În unele zone ale capitalei s-a înregistrat o cantitate de ploaie de până la 322,2 mm, ceea ce a provocat creşterea nivelului râului Bagmati cu 2,2 metri peste limita de pericol, potrivit experţilor.

Duminică dimineaţă situaţia părea să se amelioreze după ce ploile au slăbit în intensitate în multe locuri, a spus Govinda Jha, un meteorolog din capitala ţării.

„Sunt posibile câteva averse izolate, dar ploile torenţiale sunt puţin probabile”, a spus el.

Meteorologii oficiali din Kathmandu au spus că ploile intense au fost provocate de un sistem de presiune joacă în Golful Bengal, care s-au extins şi peste zone din ţara vecină India.

Dezvoltarea neplanificată amplifică riscurile schimbărilor climatice în Nepal, susţin climatologii de la Centrul internaţional pentru dezvoltarea montană integrată (ICIMOD).

„N-am mai văzut niciodată inundaţii de o asemenea amploare în Kathmandu”, a spus Arun Bhakta Shrestha, specialist în riscuri ecologice din cadrul centrului.

Într-un comunicat, Centrul a îndemnat guvernul şi urbaniştii să „urgenteze” investiţiile şi planurile de infrastructură pentru sisteme subterane de ape pluviale şi canalizare, atât proiecte „gri” sau tehnologice, cât şi proiecte „verzi” sau bazate pe natură.

Impactul ploilor a fost agravat de canalizarea ineficientă în urma proiectelor neplanificate de urbanizare, construcţiilor realizate în zone inundabile, lipsa zonelor pentru retenţia apei, precum şi supraconstruirea pe malurile râului Bagmati.

Cu toate acestea, nivelurile râului Koshi, din sud-estul Nepalului, au început să scadă, a spus Ram Chandra Tiwari, un înalt funcţionar din regiune.

Acest râu, care provoacă inundaţii devastatoare în statul indian Bihar (est) aproape în fiecare an, a depăşit limita de pericol şi a ajuns la un nivel triplu faţă de normal, a spus el.

INTERVIURILE HotNews.ro