În ce condiții ar putea fi abandonată cea mai mare tranzacție din istoria jocurilor video
Microsoft ar putea renunța la a mai achiziționa Activision Blizzard dacă un tribunal va decide o blocare temporară a tranzacției, care este cea mai mare din istoria jocurilor video. Microsoft ar trebui să plătească 70 miliarde dolari pentru Activision Blizzard, dar câteva autorități și companii se opun, temerile fiind că va fi afectată concurența pe o piață ce valorează 175 miliarde dolari.
În primăvară, autoritatea britanică din domeniul concurenței a anunțat că se opune tranzacției propuse, dar pe 15 mai, Comisia Europeană a anunțat că va da undă verde, după ce Microsoft a promis că va face o serie de concesii.
Marele „hop” de trecut este în SUA, unde influenta autoritate Federal Trade Commission (FTC) vrea să blocheze propusa tranzacție, motivând că efectele asupra companiilor concurente, cum ar fi Sony, pot fi devastatoare, fiindcă Microsoft ar putea decide că unele jocuri nu mai pot fi prezente pe consolele concurenților săi.
Joi au început la un tribunal federal american o serie de audieri care vor dura până pe data de 29 iunie, pe tema acestei achiziții, iar Microsoft a spus că, dacă judecătorul va decide o blocare temporară a parafării tranzacției, Microsoft va renunța de tot la cumpărarea companiei Activision.
Cei de la Microsoft au spus că ar urma „un coșmar administrativ de trei ani” dacă acest proces ar fi pierdut, astfel că nu ar mai putea fi parafată tranzacția până la termenul stabilit: 18 iulie. Astfel, singura variantă ar fi abandonarea cu totul a propusei preluări.
Autoritatea FTC a cerut unui judecător o suspendare provizorie, ceea ce ar însemna că Microsoft NU va putea parafa tranzacția până la termenul stabilit, iar FTC va avea timp să pregătească juridic cazul, pentru a obține interdicția definitivă.
FTC a cerut în decembrie tribunalului său administrativ intern să blocheze operațiunea, un motiv fiind că este posibil ca Microsoft să scoată de pe consolele Nintendo și PlayStation unele jocuri Activision. Microsoft a negat în mod repetat că ar intenționa să facă asta.
Surse: New York Times, Reuters