Sari direct la conținut

În pragul războiului, Ucraina se confruntă cu un viitor demografic sumbru / Declin din epoca sovietică

HotNews.ro
Refugiaţi ucraineni în gara din Praga, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia
Refugiaţi ucraineni în gara din Praga, Foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Războiul din Ucraina a alimentat cea mai mare criză europeană a refugiaților de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, 7,7 milioane de refugiați din Ucraina au fost înregistrați în întreaga Europă de la începutul războiului, majoritatea ajungând în Polonia.

Dar declinul demografic ireversibil al Ucrainei a început în epoca sovietică și provine din pierderea catastrofală de populație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum și din urbanizarea rapidă, potrivit Al Jazeera.

Potrivit Băncii Mondiale, rata natalității în Ucraina în 2020 a fost de 1,22 copii la 1.000 de femei, una dintre cele mai scăzute din lume.

Prin comparație, rata medie globală a fost de 2,2 și 1,4 în Canada, 1,51 în Rusia, 1,56 în Regatul Unit și 2,21 în Peru.

Rata din Ucraina face ca creșterea naturală a populației să pară imposibilă, iar îmbătrânirea populației va agrava și mai mult redresarea economică postbelică, spun experții.

O criză începută din perioada sovietică

Criza refugiaților exacerbează declinul demografic ireversibil al Ucrainei, care a început în epoca sovietică, scrie Al Jazeera.

În zorii independenței din 1991, populația Ucrainei era de 52 de milioane de locuitori.

Cifra oficială actuală este de 43 de milioane, dar statisticile sunt în general considerate a fi departe de adevăr.

Ultimul recensământ a avut loc în 2001, iar cifrele actuale includ mai mult de 2 milioane de locuitori din Crimeea anexată, precum și câteva milioane de locuitori din două state separatiste – așa numitele „republicile populare” Donețk și Luhansk din sud-est.

Înainte de război, cel puțin 8 milioane de ucraineni lucrau în Europa cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, datorită politicii de scutire de vize. De asemenea, a fost relativ ușor de obținut o viză de muncă.

Mulți lucrau ca muncitori sezonieri la fermă, șoferi, muncitori în construcții sau casieri și se întorceau acasă doar de Paște sau de Crăciun.

Cu fiecare cec de salariu, puneau deoparte suficienți bani pentru o casă sau un apartament nou în orașul sau satul lor natal.

În țări precum Polonia, unde milioane de tineri polonezi s-au mutat spre vest, devenind proverbialii „instalatori polonezi”, ucrainenii au văzut o oportunitate în lipsa locurilor de muncă pentru muncitori.

Iar unii tineri ucraineni, familiarizați cu viața în Uniunea Europeană, sunt acum hotărâți să își construiască o carieră în cadrul blocului.

Nevoia unui program de repatriere

„Întoarcerea în masă a refugiaților este corelată cu situația de război și, pe termen lung, cu strategia de dezvoltare economică”, a declarat pentru Al Jazeera Aleksey Kushch, un analist cu sediul la Kiev.

Ucraina are nevoie de un program de repatriere, dar acest lucru este irealizabil fără o economie în plină expansiune, a spus el.

Boom-ul este posibil doar dacă întregul model economic este regândit, deoarece elitele financiare ale Ucrainei sunt prea obișnuite să trăiască din exporturile de cereale și oțel, a spus el.

„În caz contrar, pe Ucraina o așteaptă o criză demografică – o populație de mai puțin de 30 de milioane de locuitori, dintre care 10 milioane sunt pensionari”, a concluzionat Kushch.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro