Sari direct la conținut

Naftali Bennett: Cine este noul premier al Israelului

HotNews.ro
Naftali Bennett, Foto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia
Naftali Bennett, Foto: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

Născut în Haifa în 1972, Bennett este fiul unor imigranți evrei americani din California. A crescut într-o casă laică. El se definește drept ortodox modern astăzi, potrivit Jerusalem Post.

Bennett a servit drept comandant de companie în unitățile de elită ale IDF Sayeret Matkal și Maglan înainte de a studia dreptul la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

După obținerea diplomei, el a fondat Cyota, o companie de software anti-fraudă hi-tech, iar mai târziu a petrecut câțiva ani în New York ca CEO al acesteia. Ulterior, el a supravegheat vânzarea companiei pentru 145 de milioane de dolari în 2005.

Bennett a repetat mai târziu scenariul, atunci când o altă companie pe care a ajutat-o ​​să se dezvolte, Soluto, a fost vândută în 2009 cu 130 de milioane de dolari.

Cum a ajuns Naftali Bennett de la om de afaceri în New York la șefia guvernului Israelului în mai puțin de două decenii?

După ce s-a întors în Israel, Bennett s-a orientat spre politică și a ocupat funcția de șef de cabinet al lui Benjamin Netanyahu, care la acea vreme era lider al opoziției, din 2006-2008. A avut o dispută cu soția lui Netanyahu, Sara, și a fost exclus din Partidul Likud.

Bennett a servit apoi ca director general al Consiliului Yesha, organizația umbrelă pentru consiliile municipale ale așezărilor evreiești din Cisiordania, între ianuarie 2010 și ianuarie 2012.

În noiembrie 2012, Bennett a fost ales șef al partidului de dreapta, religios-sionist Bayit Yehudi. El a condus partidul la alegerile din 2013 pentru a câștiga 12 locuri în Knesset, o figură pe care partidele religioase-sioniste nu o mai văzuseră de 36 de ani.

A fost ministru al economiei, ministru al afacerilor religioase și ministru al afacerilor din diaspora în Knesset-ul al XIX-lea.

Bennett a intrat în Knesset și a surprins din nou prin crearea unei alianțe cu Yair Lapid, care a câștigat 19 locuri cu partidul pe care l-a înființat anul anterior, Yesh Atid.

Insistența perechii ca fiecare dintre aceștia să fie admiși în guvern l-a forțat pe Netanyahu să-l ia pe Bennett, pe care inițial preferase să-l țină în afara coaliției.

Bennett și-a cultivat mereu imaginea unui conservator moderat

Bennett a folosit timpul pentru a încerca să treacă dincolo de imaginea unui lider național-religios și pentru a transcende politica religioasă pentru a ajunge la votanții laici, de centru.

După alegerile din 2015, el a încercat inițial să obțină portofoliul de apărare, pe care Netanyahu i-l promisese înainte de vot, dar l-a determinat să devină ministru al Educației, rol tradițional pentru partidele naționale-religioase.

Bennett a folosit Ministerul Educației pentru a cultiva o identitate mai laică, lansând un program-pilot pentru a încuraja elevii de liceu să se specializeze în matematică și fizică, argumentând cât de important era pentru Israel și cum sistemul educațional era motorul pentru industria tehnologică.

În timp ce Bennett se identifică drept ortodox modern, problemele legislației religioase nu au fost niciodată pasiunea sa. Practica sa religioasă este, de asemenea, mai puțin strictă decât cea a altor politicieni conservatori. Bennett, de exemplu, dă mâna cu femei, iar soția sa, Gilat, care este originară dintr-o familie laică, nu-și acoperă părul.

În urma masacrului din sinagoga Arborele Vieții din Pittsburgh, Bennett a participat la o ceremonie memorială acolo, în ciuda faptului că este neortodoxă, o mișcare care până acum nu era de gândit în partidele religioase din Israel.

Cel mai semnificativ, Bennett a susținut din toată inima planul de a deschide un segment al Zidului de Vest pentru rugăciuni egalitare și neortodoxe. Planul a fost mai târziu abandonat din cauza presiunii comunității haredi (ultra-ortodoxe), dar moderația religioasă a lui Bennett a fost evidențiată.

Când s-au convocat alegeri anticipate în decembrie 2018, Bennett și partenerul său Ayelet Shaked au format noul partid de dreapta înainte de alegerile din aprilie 2019, dar nu au trecut pragul electoral.

Noua dreaptă a avut un succes puternic, iar Bennett a început să exploreze un nou viitor în tehnologia hi-tech, precum și în organizațiile evreilor din diaspora. Pasiunea sa de multă vreme de a îmbunătăți diplomația publică israeliană a fost, de asemenea, ceva ce a discutat cu asociații apropiați, analizând posibilitatea înființării unui nou ONG care să conducă aceste eforturi.

Din fericire pentru Bennett, Netanyahu nu a reușit să formeze o coaliție, iar Israel a mers în noi alegeri, oferindu-i lui Shaked o nouă șansă. De data aceasta, Noua Dreapta a fuzionat cu alte două partide conservatoare naționale de dreapta, sub numele de Yamina, și Shaked a devenit lider.

Rol major în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

În noiembrie 2019, Bennett a reușit să-l oblige pe Netanyahu să-l numească ministru al apărării pentru a-l împiedica să se alăture lui Benny Gantz, șeful ”Albastru și Alb”, care încerca în acel moment să formeze o coaliție după alegerile din septembrie 2019. Bennett a îndeplinit acest rol în timpul începutului crizei coronavirusului și a condus eforturile de combatere a pandemiei și a încercat să convingă guvernul să transfere responsabilitatea pentru gestionarea pandemiei către IDF.

În timp ce alții au răspuns lent, Bennett a făcut ca IDF să furnizeze sistemului de sănătate tehnologie și cercetare, a inițiat utilizarea hotelurilor ca sanatorii pentru pacienții cu coronavirus și a luptat pentru crearea unui centru național de diagnostic care să efectueze 100.000 de controale zilnice.

A fost o manifestare de inventivitate într-un moment în care alții păreau inerti. Cu toate acestea, Netanyahu și-a ținut ministrul apărării la distanță și a ținut seama de cererea sistemului de sănătate de a conduce războiul împotriva pandemiei, mai degrabă decât de a delega aceste atribuții către IDF, în ciuda faptului că armata deținea resursele și planurile necesare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro