NASA a publicat noi poze cu Ultima Thule, corpul ceresc aflat la 6 miliarde km de pământ. Concluzia este că nu mai seamănă cu un om de zăpadă, ci cu o clătită
NASA a publicat noi fotografii cu cel mai îndepărtat corp ceresc explorat vreodată, concluzia fiind că nu seamănă cu un om de zăpadă, ci cu o clătită, fiind foarte plat. Ultima Thule a fost întâlnit pe 1 ianuarie de sonda spațială New Horizons, evenimentul fiind unul care va rămâne în istoria explorărilor spațiale prin dificultatea sa.
”Primele impresii despre Ultima Thule le-am avut după un număr limitat de fotografii pe care le-am obținut în primele zile, dar obținând mai multe ne-am schimbat în mod semnificativ opinia. Mai corect ar fi să spunem că Ultima Thule are o formă mai plată, precum o clătită. Și mai important este că noile imagini ne fac să ne punem noi întrebări despre cum s-a format un astfel de obiect. Nu am mai văzut niciodată așa ceva pe orbita soarelui”, spune Alan Stern de la Southwest Research Institute.
‼️BREAKING‼️2014 MU69 (nicknamed #UltimaThule), is not, as it turns out, quite so round as initially anticipated. Images from @NASANewHorizons confirm the highly unusual, flatter shape of the #KBO: https://t.co/yaAZx8XQqO pic.twitter.com/JQlLiL9Hxq
— Johns Hopkins APL (@JHUAPL) February 8, 2019
Primele fotografii arătau două segmente distincte și corpul ceresc a fost asemănat cu un om de zăpadă. Acum, noile fotografii obținute oferă o nouă perspectivă asupra îndepărtatului corp ceresc care este mai plat în partea din spate.
New Horizons a întâlnit pe 1 ianuarie Ultima Thule în cadrul unui zbor în apropiere de acesta, la o distanţă de 6.5 miliarde km de Pământ.
Ultima Thule se află în ceea ce se numește centura Kuiper, o porţiune de material înghețat care orbitează Soarele la mai mult de 2 miliarde km depărtare decât a opta dintre planetele clasice, Neptun, și 1.5 miliarde de km dincolo de planeta pitică Pluto de care New Horizons s-a apropiat în 2015.
New Horizons este la peste 52 de milioane de km de Ultima Thule și va dura cel puțin încă un an și jumătate până când vor fi trimise toate datele obținute în urma momentului când sonda a fost cel mai aproape de corpul ceresc.
Surse: Guardian, USA Today