Sari direct la conținut

Ne ia AI-ul joburile? Tu ești pregătit pentru noile cerințe ale viitorului?

Ne ia AI-ul joburile? Tu ești pregătit pentru noile cerințe ale viitorului?
Impactul AI-ului asupra muncii Foto: SDA_Academy

Există multe teorii despre impactul AI-ului asupra muncii. Deși frica de a fi înlocuiți este justificată, este contraproductivă. AI-ul avansează rapid și nimeni nu știe ce joburi sau domenii sunt „future-proof”. Un lucru este sigur însă – abilitățile de AI te ajută să faci față noilor așteptări: să produci mai mult, mai bine și mai repede, cu ajutorul acestui nou colaborator. 

Robert Herscovic, instructor de Python AI la SDA_Academy, explică: “Toți ne gândim la înlocuire, dar este greșit. Este nevoie de echipe cu dublă specializare, experți în domeniul lor care pot lucra cu AI la un nivel profesionist. Majoritatea au început deja să folosească AI pentru lucruri obișnuite, dar imaginează-ți cum ar fi să ai abilitățile necesare pentru a automatiza taskuri repetitive și pentru a analiza seturi mari de date. Dar fără training, modul în care interacționezi cu AI-ul rămâne de suprafață.”

Indiferent de domeniu, taskurile repetitive, fie ele creative sau nu, sunt primele automatizate. 

“În 2 luni poți deja să ai competențe de programare si AI cu care să-ți automatizezi taskurile repetitive. Chiar si cursul de Python AI pe care îl predau schimbă major perspectivele cu care te întorci la proiectele tale. Nu e nevoie să ai experiență – este accesibil pentru oricine”, continuă Robert.

Nu trebuie să-ți schimbi domeniul ca să progresezi. Fie că vrei să lucrezi în IT sau să evoluezi în domeniul tău actual, skillurile de AI te vor ajuta. Însă nu pentru toți este clar ce ar putea face cu aceste noi abilități în domeniul lor.

Pe scurt, dacă înveți să antrenezi un AI cu logica și procesele tale de lucru și îl înveți să urmeze “a chain of thought”, îți poți scala eforturile în orice domeniu:

În afaceri, AI ajută procesele decizionale prin analiza și predicția datelor.

Campaniile de marketing pot rula în mii de variante, promovând conținut hyper-specializat, testat în timp real, pentru a optimiza rezultatele.

Domeniul financiar se folosește de AI ca să analizeze riscurile în timp real și să optimizeze strategiile de investiții în funcție de mișcările pieței.

Proiecte jurnalistice de L.A. Times și NPR aplică un concept numit “generative journalism” pe bază de Python, ce face interogări infinite pe diverse baze de date, pentru a extrage continuu diverse unghiuri de știri noi, în interesul cititorilor.

În IT, programatorii folosesc AI pentru a genera și optimiza cod, accelerând ciclurile de dezvoltare și eficientizând procesul de debugging. Acest lucru îmbunătățește semnificativ calitatea codului. Modelele actuale de AI sunt bune la înțelegerea sintaxei și traducerea nevoilor generale în cod, dar au nevoie context și supervizare din partea programatorilor.

Fie că ești creator de conținut, marketer, antreprenor sau programator, AI-ul poate transforma modul în care lucrezi. Învață să antrenezi un AI cu logica și procesele tale de lucru în cadrul cursurilor de Python AI Basic sau AI Engineering la SDA_Academy. Progresează spre varianta ta 2.0 și fii pregătit pentru viitor!

Articol susținut de SDA_Academy