Negocieri tensionate pe ministere la PNL. Ecaterina Andronescu, Puiu Hasotti si Eduard Hellvig nu se regasesc in componenta Guvernului Ponta II. Vezi in text lista finala a viitorilor ministri
Impartirea portofoliilor de ministri este in plina desfasurare si produce animozitati in interiorul USL. Surse din interiorul USL au declarat pentru Hotnews.ro ca s-a creat un conflict intre Eduard Hellvig (PNL) si Maria Grapini (PC), ambii dorindu-si portofoliul Turismului. Ecaterina Andronescu nu ar ma fi in carti pentru functia de ministru al Educatiei, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate negocierilor. O parte a presei a vorbit despre varianta lui Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, dar sursele citate au declarat pentru HotNews.ro ca nici acesta nu va prelua postul, fiind vorba de un nume nou, care se doreste a fi o „surpriza”.Propunerea lui Grapini pentru Turism facuta de PC l-a iritat pe Hellvig, care si-ar fi anuntat colegii ca nu doreste nici un alt minister si ca nu vrea sa faca parte din viitorul Cabinet. Ultimul cuvant il va avea insa liderul PNL, Crin Antonescu, sustin sursele citate. Alta noutate ar putea fi nominalizarea lui Constantin Nita (PSD) la Ministerul Energiei, unde favorit pina acum parea Iulian Iancu (PSD).
UPDATE 22.00: Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat la Realitatea TV ca actualii ministri liberali Eduard Hellvig (Dezvoltare), Ovidiu Silaghi (Transporturi) si Puiu Hasotti (Cultura) nu vor mai face parte din viitorul Guvern, insa vor activa pe anumite functii in Parlament: Hellvig va fi nominalizat ca vicepresedinte al Camerei Deputatilor, Silaghi la conducerea Comisiei de Afaceri Europene, iar Hasotti va candida la sefia grupului PNL din Senat.
UPDATE 18.10: Ecaterina Andronescu nu ar ma fi in carti pentru functia de ministru al Educatiei, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate negocierilor.
O parte a presei a vorbit despre varianta lui Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti, dar sursele citate au declarat pentru HotNews.ro ca nici acesta nu va prelua postul, fiind vorba de un nume nou, care se doreste a fi o „surpriza”.
De asemenea, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, ar urma sa devina ministru delegat pe Cercetare.
La Ministerul Muncii cele mai mari sanse le are actualul ministru, Mariana Campeanu, in conditiile in care varianta cu Victor Paul Dobre ar fi cazut.
La Justitie se vehiculeaza numele lui Mona Pivniceru, Tudor Chiuariu si Alina Gorghiu.
UPDATE 18.00: Premierul Victor Ponta a afirmat ca in viitorul guvern ministrul Justitiei va fi o persoana independenta politic.
La Economie cel mai probabil nume este Varujan Vosganian.
UPDATE 16.27: Daniel Barbu ar fi favorit pentru Ministerul Culturii in locul lui Puiu Hasotti (surse). Puiu Hasotti a fost schimbat de Crin Antonescu, primind in schimb functia de lider al grupului PNL de la Senat.
Hasotti a declarat pentru Mediafax: „Eu am renuntat la functia de ministru, dorind sa-mi continui activitatea in Senat”
La negocieri, s-ar fi invocat faptul ca Eduard Hellvig a fost declarat incompatibil de catre ANI, iar conservatorii ar fi propus numele Mariei Grapini. Informatia ar fi ajuns la Hellvig, care ar fi transmis colegiilor ca daca nu obtine Turismul, nu mai doreste sa intre in viitorul Guvern.
„S-a propus o rocada, PNL sa cedeze ministerul Turismului catre PC in schimbul portofoliului Ape si Paduri, care urmeaza sa fie nou infiintat”, au explicat sursele citate.
Numele vehiculat pentru ministerul Apelor si Padurilor este cel al Luciei Varga (PNL).
Un nume nou in cadrul nominalizarilor este cel al lui Cristian David, care este propus pentru functia de ministru delegat pe Diaspora. David a pierdut alegerile, el candidand chiar pentru un mandat de senator de Diaspora. Numele lui a aparut in cadrul discutiilor interne din PNL pentru aceasta functie. Tot pentru acest post este in carti si Romeo Couti, director TVR Cluj.
De asemenea, o nominalizare noua este cea a lui Nicolae Banicioiu (PSD) pentru portofoliu de la Tineret si Sport, minister care urmeaza sa fie infiintat. Potrivit surselor citate, pentru aceste minister mai este propus si Alin Petrache.
Nu este clara situatia de la ministerul Muncii daca Mariana Campeanu isi va mentine portofoliul.
La ministerul Energiei a fost vehiculat si Constantin Nita din partea PSD. Iulian Iancu, seful comisiei Industrii din Camera Deputatilor, fusese vehiculat ca favorit pana azi dimineata.
Negocierile sunt in plina desfasurare, liderii USL se vor intalni dupa-amaiza pentru a bate in cuie propunerile.
Liviu Dragnea – vicepremier
Daniel Chitoiu – vicepremier
Gabriel Oprea – vicepremier
Vezi mai jos care este lista cu ministri propusi
1 Finante – Daniel Chitoiu (PNL)
2 Buget – Liviu Voinea (PSD)
3. Economie – Varujan Vosganian (PNL)
4. Transporturi – Relu Fenechiu (PNL)
5. Energie – Constantin Nita / Iulian Iancu (PSD)
6.Turism Mediu de Afaceri – Maria Grapini (PC)
7. Administratie – Liviu Dragnea (PSD)
8. Interne – Radu Stroe (PNL)
9. Educatie – (PSD)
10. Comunicatii – Dan Nica (PSD)
11. Externe – Titus Corlatean (PSD)
12. Mediu – Rovana Plumb (PSD)
13. Agricultura – Daniel Constantin (PC)
14. Apelor si Padurilor – Lucia Varga(PNL)
15. Sanatate – Eugen Nicolaescu (PNL)
16. Fonduri Europene – Eugen Teodorovici (PSD)
17. Marilor Proiecte – Dan Sova (PSD)
18. Cultura – Daniel Barbu (PNL)
19. Aparare – Mircea Dusa (PSD)
20. Munca – Mariana Campeanu (PNL)
21. Justitie – Mona Pivniceru
22 Ministrul Sportului – Nicolae Banicioiu (PSD)
MINISTRI FARA PORTOFOLII
23. Cercetarii – Remus Pricopie
24. Minsterul Diaspora Cristian David/ Ramona Manescu
25. Relatia cu Parlament – Mihai Voicu PNL
26. Dialog Social – Liviu Pop