Sari direct la conținut

Netograf.ro – O armă în folosul abonaților nemulțumiți de calitatea internetului, dezvoltată de o firmă cu probleme penale

HotNews.ro
Netograf, Foto: ANCOM
Netograf, Foto: ANCOM

​Aplicația oficială de măsurare a calității conexiunilor de internet din România, Netograf.ro, a fost îmbunătățită, iar abonații nemulțumiți de vitezele de internet pot folosi măsurătorile pentru a cere remedii furnizorilor de internet atunci când parametrii din contract nu sunt respectați. „Am vrut să creăm un instrument de testare independent, o armă pentru utilizatori în relația asimetrică cu furnizorii de internet. Dacă furnizorii nu oferă remedii, putem interveni noi’, spune Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

  • Vezi în articol noile funcționalități ale Netograf.ro, cât au costat și ce probleme penale are firma care le-a dezvoltat.

Platforma Netograf, gestionată de Autoritatea națională de reglementare în comunicații (ANCOM), a fost îmbunătățită recent cu noi funcționalități: o nouă aplicație web şi cu aplicații destinate terminalelor fixe pentru Windows și MAC OS și aplicații destinate terminalelor mobile pentru Android și IoS, disponibile în Google Play Store și App Store.

Noile aplicaţii, în versiune beta în acest moment, dau posibilitatea utilizatorilor de a măsura și evalua parametrii de calitate tehnici pentru serviciul de acces la internet: viteza de transfer a datelor – download și upload, întârzierea de transfer a pachetelor de date, variația întârzierii de transfer și rata pierderii de pachete de date.

  • De ce ar fi mai bun Netograf față de alte aplicații comerciale, precum SpeedTest, în opinia oficialilor ANCOM

Aplicațiile pentru terminale fixe pentru Windows și MAC OS se descarcă și se instalează pe terminalul fix accesând linkul disponibil pe prima pagină a aplicației web. Tot aici sunt linkuri și către magazinele aplicațiilor mobile.

  • „Am vrut să creăm un instrument independent, oficial, care să crească puterea utilizatorilor în relația cu furnizorii de internet. Dacă anterior testul se făcea printr-o simplă accesare din orice browser, acum Netograf face și o testare a componentelor hardware și software: adică verifică procesorul, ce capacitate are, dacă este încărcat la maxim sau nu, verifică partea de memorie disponibilă, verifică dacă pe PC este instalat vreun antivirus sau firewall care limitează capacitatea etc. Netograf verifică aceste lucruri, le semnalizează și utilizatorul poate să țină cont de ele – să oprească anumite aplicații și să facă o testare reală.
  • Aplicațiile măsoară exact calitatea conexiunii de la echipamentul terminal al utilizatorului până la un server de test în Nodul de Internet Exchange în interiorul unei singure rețele de comunicații, deci nu trece și prin rețeaua unui alt operator astfel încât să se arunce vina între furnizori de calitatea slabă a serviciilor.
  • Diferența majoră pe care furnizorii nu o vor spune este că aplicațiile comerciale, printre care și SpeedTest, funcționează printr-un acord comercial între ei și echipamentul sau softul se găzduiește pe serverele operatorilor și se fac tot felul de optimizări. Netograf este un instrument de testare independent, oficial și este ca o armă a utilizatorilor în relația asimetrică cu furnizorii de internet„, susține Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Potrivit acestuia, „noua aplicație le permite abonaților de internet să verifice performanța reală a serviciului de acces la internet în ceea ce privește viteza sau alți parametri de calitate a serviciului, astfel încât, atunci când există diferențe importante, permanente sau regulate între această performanță și performanța indicată de furnizorul de internet în contract, utilizatorii să beneficieze de remedii potrivit prevederilor legale și contractuale.”

  • Abonații nemulțumiți pot trimite măsurătorile din Netograf către furnizorii de internet, care au fost obligați de noi să-și realizeze procedura administrativă prin care să ia act de aceste măsurători, să le mai verifice și ei o dată și să le ofere clienților, care au demonstrat că parametrii din contract nu sunt respectați, reduceri de factură, bonusuri de acces la internet etc. Dacă furnizorii nu oferă remedii, abonații se pot adresa nouă și putem interveni„, a precizat Eduard Lovin.

Un aspect important este că atunci când abonații folosesc Netograf.ro, furnizorii de internet nu au voie să taxeze, să deducă din traficul aferent planului tarifar, să limiteze sau blocheze traficul de date al utilizatorilor finali dinspre și înspre această aplicație.

  • Cât au costat noile funcționalități ale Netograf și ce probleme penale recente are firma care le-a dezvoltat

Noile capabilități ale Netograf au fost implementate de aceeași firmă care a realizat platforma inițială, în anul 2014, respectiv Industrial Software SRL din Sibiu.

Mai exact, ANCOM a lansat licitația pentru extinderea Netograf în luna noiembrie 2017, contractul având o valoare estimată fără TVA de peste 3,1 milioane de lei. ANCOM a primit două oferte:

– una de la firma Industrial Software SRL din Sibiu (având ca subcontractanți pe CDI Net SRL din Sibiu și Datanet Systems SRL),

– iar cea de-a doua de la Greensoft SRL din Iași, având ca subcontractant firma Safetech Innovations SRLdin București, ofertă care a fost însă respinsă de ANCOM pe motiv că este neconformă.

Consorțiul condus de Greensoft SRL s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), care a respins însă contestația pe motiv că a fost formulată tardiv.

Vezi AICI integral decizia CNSC

Contractul a fost prin urmare atribuit în luna iulie 2018 către Industrial Software SRL din Sibiu (având ca subcontractanți pe CDI Net SRL din Sibiu și Datanet Systems SRL) la o valoare finală de 2,85 milioane de lei (fără TVA) – peste 600.000 de euro.

  • Cine este firma care a creat Netograf și a implementat acum și extinderea funcționalităților acestei aplicații?

O simplă căutare pe internet arată că Industrial Software SRL din Sibiu realizează, de mulți ani, mentenanța pentru serverele și programele informatice ale site-ului Primăriei Sibiu, încă de când era condusă de actualul președinte al României, Klaus Iohannis, site care, la începutul anului 2018, a fost spart de un hacker, acesta din urmă postând anunţuri cu privire la vânzarea unor replici de ceasuri Rolex, arată Jurnalul.ro.

Aceeași sursă notează că Industrial Software SRL a câștigat contracte guvernamentale în timpul Guvernelor Ponta, Cioloș și Grindeanu și multe contracte cu autorităţi publice locale sau centrale, printre care: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Direcția Fiscală Brașov, Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Brașov, Direcția Sport și Tineret Brașov, Sport Club Municipal Brașov, Primăria Municipiului Satu Mare, Direcția de Evidență a Persoanelor Lugoj, Universitatea Politehnica București, Primăria Municipiului Satu Mare, Primăria Municipiului Bistrița, Primăria Municipiului Craiova sau Garda Națională de Mediu.

  • În luna mai din acest an, firma Industrial Software SRL a fost trimisă în judecată de DNA pentru complicitate la luare de mită, complicitate la trafic de influență (2 fapte) și spălarea banilor.

Este vorba de al nouălea dosar făcut de DNA la Poșta Română, dosar în care fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, un fost secretar de stat din același minister (Marius Fecioru) și mai multe alte persoane fizice și juridice au fost trimise în judecată. Alte două persoane din dosar, printre care și Domșa Cristian Ioan (administratorul firmei Industrial Software SRL) și-au recunoscut faptele și au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare.

  • „În cursul anului 2010, în contextul desfășurării de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a procedurilor de atribuire a proiectului „e-Academie” pentru funcționarii publici, inculpatul Marius Constantin Fecioru a solicitat, direct, dar și prin intermediarul lui Domșa Cristian Ioan, ca unul dintre reprezentanții unei asocieri de firme, îndreptățite să câștige licitația, să cumpere un soft inutil, în valoare de 150.000 de euro, de la SC Industrial Software SRL (administrată de Domșa Cristian Ioan).
  • Această tranzacție a fost impusă omului de afaceri, pentru ca inculpatul Marius Constantin Fecioru să nu împiedice desfășurarea procedurii de achiziție publică și desemnarea asocierii respective ca și câștigătoare a licitației.
  • Pretențiile de mai sus au fost transmise prin intermediul lui Domșa Cristian Ioan care, folosindu-se de SC Industrial Software SRL, a intermediat primirea, în luna august 2011, de către inculpatul Marius Constantin Fecioru, a sumei de 393.780,60 lei (sumă la care s-a ajuns după reducerea pretențiilor inițiale), plătită ca preț al softului amintit. (..)
  • În perioada septembrie 2010-mai 2011, inculpatul Marius Constantin Fecioru a primit suma pretinsă de 3.164.009 lei prin mai multe transferuri bancare, în conturile firmei SC Industrial Software SRL (controlată de intermediarul său, Domșa Cristian Ioan), se arată în comunicatul DNA din data de 3 mai 2019.

Acest dosar penal a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro