Nicolae Danila, Banca Nationala: Adoptarea euro mai devreme de 2015 nu este nici viabila, nici fezabila
Locuintele se vand in euro, masinile la fel, tranzactiile mari sunt ancorate de moneda europeana, euroizarea a fost solutia romanilor de a penaliza lungile perioade de inflatie si politicile fiscale deteriorate. Desi avem o economie puternic euroizata, Romania nu isi permite sa adopte mai repede moneda unica, din cauza costurilor mai mari decat a beneficiilor.
In prezent, exista doua scenarii care au fost luate in discutie- adoptarea anticipata sau cea cu intarziere, ambele cu avantajele si dezavantajele sale. Nicolae Danila, fostul presedinte al celei mai mari banci romanesti, in prezent membru in Consiliul de Administratie al BNR, explica avantajele si dezavantajele ambelor scenarii.
Potrivit bancherului central, adoptarea rapida a euro nu este nici fezabila si nici viabila. „Calendarul de adoptare propus de BNR este rezultatul eliminarii variantelor extreme – respectiv adoptarea prea devreme a monedei unice sau prelungirea perioadei”, explica Danila.
Potrivit fostului presedinte al BCR, scenariul potrivit caruia Romania ar adopta moneda unica inainte de calendarul oficial, ar fi insotit de o serie de avantaje, dar si de dezavantaje.
„Avantajele ar consta in accelerarea reducerii costurilor de tranzactionare si a riscului cursului de schimb. Cred ca am mai asista si la o imbunatatire a consistentei mix-ului de politici macro, in special in ceea ce priveste evitarea relaxarii politicii de venituri si fiscale”, crede Danila. De partea cealalta, dezavantajele ar consta in cresterea riscului unor socuri asimetrice din cauza ciclurilor economice diferite intre economiile Romaniei si a celorlalte state din Euroland. In plus, spune Danila, in momentul in care adopti euro, nu mai dispui de politica monetara proprie, ceea ce te expune la riscul ajustarii prin productie sau prin somaj.
In varianta celuilalt scenariu, al adoptarii euro dupa anul 2015, cel mai important avantaj este acela ca s-ar permite un avans consistent in realizarea convergentei nominale si reale. De asemenea, crede Nicolae Danila, ar creste sansele pentru realizarea reformelor structurale.
„Mai exista avantajele imbunatatirii sincronizarii ciclului de afaceri si cel al pastrarii flexibilitatii care deriva din autonomia politicii monetare. Dar, pe de alta parte, ne confruntam cu dezavantaje care pun sub semnul intrebarii utilitatea deciziei de amanare a adoptarii euro. Primele dezavantaje ar fi legate de intarzierea integrarii comertului datorita persistentei costurilor de tranzactionare, intarzierea reformelor structurale, scaderea interesului investitorilor si, nu in ultimul rand, volatilitatea cursului de schimb”, explica Nicolae Danila.
Pe urma, mai e si problema cursului de schimb la care intram in Euroland. Odata intrat in mecanismul ratelor de schimb, fluctuatia leului nu poate depasi 15%. Or, deocamdata e foarte greu de „ghicit” valoarea leului astfel incat el sa ramana in interiorul intervalului de variatie. „Stabilirea dinainte a nivelului paritatii de schimb a leului fata de euro este dificila cata vreme cursul de schimb poate suferi inca modificari ample”, arata bancherul central.