Sari direct la conținut

Nicolaescu explica taierea alocatiei pentru stomatologie: Am 4 lei din care trebuie sa dau 1 la stomatologie si 3 la cancer, unde am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara si a-i repara cuiva o carie, aleg sa previn prima varianta

HotNews.ro
Nicolaescu explica taierea alocatiei pentru stomatologie: Am 4 lei din
 care trebuie sa dau 1 la stomatologie si 3 la cancer, unde am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara si a-i 
repara cuiva o carie, aleg sa previn prima varianta

Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a explicat in emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV, ca a optat pentru taierea alocatiei pentru stomatologie in conditiile in care fondurile sunt insuficiente si a ales sa le redirectioneze catre programe de sanatate mai importante. Ministrul a precizat ca este vorba despre o decizie politica si ca spera ca programul de stomatologie sa fie reluat dupa rectificarea bugetara, fiind semne ca va fi o rectificare pozitiva. „Nu suntem noi Dumnezeu, ca sa vorbesc foarte clar, si nu ne pretindem, dar uneori trebuie sa iei si decizii care te pun intr-o lumina nefavorabila. Trebuie sa ne-o asumam”, a precizat seful de la Sanatate.

„Important e sa existe bani pentru ceea de oamenii au nevoie si din pacate aici nu sunt suficienti. Stim foarte bine, de exemplu, de 2-3 zile sunt comentarii multe pe faptul ca o parte din serviciile stomatologice care ar fi fost gratuite nu se mai dau. Sigur ca nu se mai dau. Avem 4 lei, din 4 lei trebuie sa dau 1 leu la stomatologie si 3 la cancer, dar la cancer am nevoie de 5. Intre a lasa un om sa moara ca nu ii dau medicamentul de cancer si a-i repara cuiva o carie, am optat, decizie politica, sa ii dau celui care are nevoie sa nu moara. Cel putin in acest moment”, a declarat Nicolaescu.

Potrivit ministrului, „la rectificarea bugetara vom avea in vedere, daca se va intampla sa fie o rectificare pozitiva (…) atunci vom relua si acest program. Daca ai 3 lei, acei 3 lei trebuie sa ii imparti dupa ce e mai important. Nu suntem noi dumnezeu, ca sa vorbesc foarte clar, si nu ne pretindem, dar uneori trebuie sa iei si decizii care te pun intr-o lumina nefavorabila. Trebuie sa ne-o asumam”.

Ca urmare a unei decizii a Ministerului Sanatatii (MS), Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a sistat in aprilie alocarea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica, astfel ca medicii dentisti nu vor mai putea acorda consultatii gratuite categoriilor defavorizate si copiilor, toate serviciile urmand sa fie platite.

CNAS a explicat ca Ministerul Sanatatii, institutia care face politica sanitara in Romania, a stabilit reducerea fondurilor pentru asistenta medicala stomatologica in 2013, fiind vorba despre o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma, potrivit Mediafax.

„Ministerul Sanatatii este cel care face politica sanitara in Romania, iar in acest sens a stabilit reducerea fondurilor la asistenta medicala stomatologica, cu precizarea ca, in 2013, intentioneaza sa infiinteze un program de preventie in stomatologie. Decizia de reducere a fondurilor la asistenta medicala stomatologica in 2013 a fost, asadar, o decizie politica, pe care ministrul Sanatatii si-o asuma”, se arata intr-o informare redactata de CNAS.

In 2013, conform Legii bugetului de stat, pentru asistenta medicala stomatologica au fost alocate 13 milioane de lei, fata de 57,8 milioane lei in anul precedent, a mai precizat sursa citata.

Ministerul Sanatatii (MS) a anuntat joi, intr-un comunicat dat presei, ca va incerca, la rectificarea bugetara, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, insa, daca nu vor fi gasiti banii necesari, demersul va fi amanat pentru 2014. Potrivit MS, masura blocarii alocatiei bugetare pentru stomatologie a fost luata din cauza subfinantarii din 2013 si a obligativitatii platii arieratelor.

  • Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevede ca asistenta dentara decontata total de CNAS pentru minori si beneficiarii legilor speciale

Normele la contractul cadru privind acordarea asistentei medicale pentru 2013-2014 prevad ca pachetul de servicii medicale de baza de medicina dentara preventive si tratamentele de medicina dentara vor fi acordate cu decontarea totala de catre CNAS pentru copii cu varste pana in 18 ani si pentru beneficiarii legilor speciale. Printre serviciile care ar trebui decontate de CNAS sunt: consultatiile, tratamentul cariei simple, tratamentul afectiunilor pulpare la dinti, extractiile, montarea protezelor acrilice si revizia acestora.

In luna martie bugetul alocat a scazut la 30 la suta, pentru ca in aprilie sa devina zero. In unele judete, plafonul alocat stomatologilor este de 1.000 sau 1.200 de lei, in timp ce alte judete primesc 200 de lei.

Pentru copii, varstnici sau persoane cuprinse in legile speciale, statul deconta anumite servicii integral sau in proportie de 40 – 60%. De la 1 aprilie, toata lumea va plati atunci cand merge la stomatolog, au mai aratat medicii dentisti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro