Sari direct la conținut

Niculae Havrileț, despre alegerea furnizorilor de gaze: I-am sfătuit pe prieteni să aleagă oferta cu prețul cel mai mic

HotNews.ro
Niculae Havrilet, Foto: Agerpres
Niculae Havrilet, Foto: Agerpres

Furnizorii de gaze ar trebui aleși în funcție de tarifele pe care le practică, consideră Niculae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei. Acesta spune că sunt în piață tarife mai mici cu 10-15% față de cele practicate de furnizorii actuali. Reamintim că de la 1 iulie, piața gazelor a fost liberalizată, ceea ce înseamnă că tarifele nu mai sunt reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Gazelor, iar consumatorii pot schimba cum doresc furnizorii.

Însă, piața este dominată în acest moment de E.ON și Engie, cu o pondere de circa 90%, chiar dacă sunt zeci de alți furnizori care ar putea oferi gaze către consumatorii casnici. Cele două companii profită de această dominare a pieței și nu vor să reducă prețurile.

Niculae Havrileț spune că alți furnizori au prețurile mai mici. „Dacă vă uitaţi în acest moment pe comparatorul de preţuri, veţi vedea cel puţin opt oferte cu preţul mai mic decât cel al furnizorului actual, mai mic cu 10% până la 15%. Dacă acum preţul este de 134 de lei pe MWh, sunt oferte şi cu 108 lei pe MWh”, a spus Havrileţ în cadrul unei dezbateri online pe tema liberalizării pieței gazelor, potrivit Agerpres.

Acesta a povestit că prietenii i-au cerut sfaturi despre cum să aleagă furnizorii. „I-am sfătuit să aleagă oferta cu preţul cel mai mic, pentru că, din punctul de vedere al siguranţei alimentării, sunteţi safe, nu va fi nimeni deconectat, pentru că din punct de vedere tehnic nu poţi fi deconectat. Iar dacă furnizorul are o anumită problemă şi ajunge în faliment sau insolvenţă el trebuie să anunţe cu mult timp înainte şi în 21 de zile te preia un alt furnizor”, a spus Havrileț.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenței, a afirmat că este în defășurare o investigaţie preventivă pe piaţa gazelor pentru a vedea dacă cei doi mari furnizori, E.ON şi Engie, dau semne că blochează migraţia clienţilor de la un furnizor la alţii. „De ce e important asta? Pentru că vedem că apar oferte mai atractive decât cele pe care le aveam în contractele de până acum şi e important ca aceşti clienţi să fie lăsaţi liberi să se mute”, a spus Chirițoiu.

Citește și

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro