Sari direct la conținut

Nouă confruntare militară între Armenia și Azerbaidjan, ambele țări se acuză reciproc de deschiderea focului

HotNews.ro
Bombardamente in regiunea Nagorno-Karabah, Foto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia
Bombardamente in regiunea Nagorno-Karabah, Foto: AP / AP - The Associated Press / Profimedia

Armenia și Azerbaidjanul s-au acuzat reciproc joi pentru un nou schimb de focuri la granița dintre cele două țări, guvernul de la Baku afirmând că un soldat al său a fost ucis în timpul incidentului, relatează Reuters.

Confruntarea vine în pofida unei intensificări recente a discuțiilor diplomatice dintre cele două țări cu scopul de a evita un nou conflict pe scară largă din cauza regiunii Nagorno-Karabah pe care și-o dispută.

Enclava este recunoscută internațional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar populația sa este predominant armeană, regiunea fiind în centrul unei dispute care durează de decenii.

Guvernul de la Baku a instalat luna trecută un punct de control în Coridorul Lachin – singura rută terestră care leagă Armenia de Karabah – într-o mutare pe care Erevanul a descris-o drept o „încălcare flagrantă” a armistițiului intermediat de Rusia în 2020.

Ambele țări afirmă că noua confruntare de joi a fost provocată de cealaltă parte și că forțele lor armate au acționat în legitimă apărare.

Azerbaidjanul a declarat că forțele armene au organizat o „provocare intenționată” și că un soldat azer și-a pierdut viața.

Ministerul Apărării de la Erevan a afirmat în schimb că patru soldați ai săi au fost răniți după ce forțele azere au bombardat pozițiile din apropierea satului Sotk aflat la granița comună dintre cele două țări.

Tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan cresc din nou

Premierul armean Nikol Pașinian a spus că incidentul reprezintă o tentativă a Azerbaidjanului de a perturba negocierile de pace dintre cele două țări în contextul în care miniștrii lor de Externe s-au întâlnit la Washington timp de 4 zile la începutul lunii.

Pașinian urmează să aibă o întâlnire cu președintele azer Ilham Aliyev la Bruxelles pe 14 mai ca parte a unei tentative a Uniunii Europene de a media conflictul.

Atât tentativele Rusiei, cât și cele ale Statelor Unite, au eșuat până acum.

Armenia a cerut Rusiei încă din luna septembrie a anului trecut să intervină inclusiv militar în conflict în contextul în care face parte din OTSC, alianța militară condusă de Moscova, însă apelurile sale au fost ignorate.

Guvernul de la Erevan a solicitat ajutor din partea OTSC după ce noi confruntări de amploare au avut loc în septembrie la granița sa cu Azerbaidjanul, Armenia acuzând că forțe azere, susținute de tunuri și drone, au încercat să „înainteze” pe teritoriul armean.

Luptele au dus la moartea a 50 de soldați armeni și la noi temeri privind o „reaprindere” a conflictului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro