Noua cura de austeritate a Greciei: Dispare sporul de vechime, scad pensiile mari, privatizari, desfiintarea unor posturi de primari, salariul minim – redus cu 22%
- Redactia Hotnews
HotNews.ro
Memorandumul de politica economica incheiat de guvernul de la Atena si creditorii internationali UE-FMI prevede o relaxare a pietei muncii, pentru a reduce costul salarial, si noi economii bugetare care trebuie realizate inainte de varsarea primei transe din noul credit european, relateaza AFP.
Acesta contine un nou calendar de privatizare si reforme structurale, in special in materie de impozite si justitie.
El fixeaza tinta unui deficit bugetar mai mic de 2,06 miliarde de euro in 2012, pentru a se ajunge la un excedent de cel putin 3,6 miliarde in 2013, care va trebui adus la 9,5 miliarde in 2014.
MASURI DE ECONOMIE BUGETARA PREVAZUTE IN 2012:
- Reducerea cheltuielilor cu medicamentele cu cel putin 1,076 miliarde euro in 2012 si economii cu orele suplimentare realizate de medici de cel putin 50 de milioane de euro
- Reducerea cheltuielilor militare cu 300 milioane euro
- Desfiintarea a aproximativ 500 de posturi de primari, adjuncti si angajati din colectivitatile locale (economii de 30 de milioane de euro), reducerea cheltuielilor guvernamentale centrale legate de alegeri cu cel putin 270 milioane euro
- Reducerea bugetului de investitii publice cu 400 mil euro
- Reducerea pensiilor sau a pensiilor complementare cele mai mari, in asa fel incat sa se reduca subventiile cu 300 mil. euro
- O economie suplimentara de 325 mil euro urmeaza sa fie identificata si pusa in practica in consultare cu Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.
- Salariile speciale din sectorul bugetar (magistrati, politie etc …) si care nu sunt cuprinse in noua grila salariala vor trebui reduse cu 10% in medie, incepand cu 1 septembrie.
PRIVATIZARI
- Vanzarea de participatiuni publice, in primul semestru, la companiile gazifere (Depa), de apa (Eydap-Eyath), petroliera (Helpe), si Jocuri (Opap). Obiectivul este incasarea, pana la finele acestui an, a 4,5 miliarde si, pana la sfarsitul lui 2015, a 15 miliarde euro.
PIATA MUNCII
- Salariul minim va fi redus cu 22% in raport cu nivelul din ianuarie 2012
- Pentru tineri sub 25 de ani, reducerea este de 32%
- Desfiintarea majorarilor automate de salarii, inclusiv sporul de vechime
- Limitarea la trei ani a acordurilor colective privind salariile
LEGEA FISCALA
- Adoptarea unei reforme cadru pana in iunie 2012, cresterea controalelor fiscale, angajarea de inspectori fiscali, inchiderea birourilor de impozite ineficiente, infiintarea unei retele electronice a impozitelor si taxelor, pregatirea unui plan anti-coruptie pana in septembrie 2012
SECTORUL BUGETAR
- Inainte de sfarsitul lui 2012, 15.000 de bugetari vor fi trecuti in concediu tehnic si vor fi platiti cu 60% din salariul de baza, inainte de a fi concediati la capatul a unu sau doi ani, pentru cei aflati aproape de varsta de pensionare.
SANATATE
- Continuarea reformelor incepute in 2010 (dezvoltarea de medicamente generice, retete electronice, centralizarea achizitiilor de medicamente)
RECAPITALIZAREA BANCILOR\
- Fiecare banca va primi de la Banca Centrala o data limita pentru a proceda la o recapitalizare pe piate, limita finala fiind septembrie 2012.
- Institutiile financiare vor putea avea acces la Fondul grec de stabilitate financiara. Guvernul va veghea ca bancile sa isi mentina autonomia de jure si de facto. Drepturile de vot pe care fondul le va detine vor fi limitate la decizii strategice.