Sari direct la conținut

Noua lucruri despre care s-ar putea sa nu stii ca au fost inventate de femei

HotNews.ro

Atunci cand suntem intrebati ce inventatori importati cunoastem, cel mai probabil vom aminti despre Thomas Edison, Alexander Graham Bell sau Leonardo da Vinci. Totusi, este posibil sa fi auzit si de Mary Anderson sau Ann Tsukamoto, insa ele sunt doar doua dintre femeile care au realizat obiecte sau inventii importante, potrivit BBC.

1. Software-ul computerului realizat de Grace Hopper

Dupa ce s-a alaturat Marinei Statelor Unite ale Americii in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Grace Hopper a fost solicitata sa lucreze la un nou computer numit Mark 1, nu cu mult timp inainte de a se ocupa de programarile pe calculator in 1950.

Ea se afla in spatele compilatorului care putea traduce instructiunile intr-un cod pe care computerele le pot citi si care pot face programarea mai rapida, iar in cele din urma sa revolutioneze modul in care calculatoarele functioneaza.

Hopper a ajutat si la popularizarea termenului „de-bugging” pe care inca il folosim astazi in programarea pe computere. Termenul a luat nastere dupa ce o molie a fost scoasa din masinarie.

2. Apelul in asteptare si ID-ul apelantului – Dr. Shirley Ann Jackson

Doctor Shirley Ann Jackson este un fizician de origine americana a carei cercetare din 1970 este responsabila pentru apelul in asteptare si ID-ul apelantului. Descoperirea ei in domeniul telecomunicatiilor a permis altora sa inventeze faxurile portabile sau cablurile cu fibra optica.

3. Stergatorul de parbriz – Mary Anderson

Intr-o zi de iarna din 1930, Mary Anderson a vizitat orasul New York si a sesizat faptul ca soferul ei era fortat sa deschida fereastra doar pentru a curata zapada de pe parbriz, iar pasagerii trebuiau sa suporte frigul la fiecare deschidere.

Anderson a inceput sa realizeze propria sa solutie pentru a sterge geamul, mai precis o lama de cauciuc care putea fi miscata din interiorul masinii, insa inventia s-a dovedit un esec in industria companiilor de masini, ulterior urmand sa fie din nou utilizata.

4. Bateriile statiilor spatiale – Olga D. Gonzalez-Sanabria

Probabil nu este cel mai usor nume de retinut din lista, dar bateria realizata de ea din nichel si care continea hidrogen avea un ciclu lung de viata si a ajutat la alimentarea Statiei Spațiale Internationale. Olga D Gonzalez-Sanabria, originara din Puerto Rico, a descoperit tehnologia care a ajutat la crearea acestor baterii in anul 1980.

5. Masina de spalat vase – Josephine Cochrane

Cochrane si-a dorit o masina care poate spala vasele mai repede decat servitorii sai si care sa nu le sparga asa cum faceau acestia. Masinaria sa presupunea un motor cu o rotita care se invartea in interiorul unui recipient din cupru, si a devenit prima masina automata de spalat vase care se baza pe presiunea apei.

6. Sistemul de securitate a casei – Marie Van Brittan Brown

O asistenta care era mai mereu singura acasa, pe numele sau Marie Van Brittan Brown a avut o idee care i-a garantat mai multa siguranta. Impreuna cu sotul sau, Albert, Van Brittan Brown a descoperit primul sistem de securitate a casei, care a venit ca o reactie impotriva cresterii ratei oamenilor ucisi si a modului lent de a actionat al politiei in anii ’60.

7. Izolarea celulelor stem – Ann Tsukamoto

Tsukamoto a lucrat la un proiect prin care functionarea sangelui la pacientii cu cancer a putut fi mai usor de inteles de catre specialisti si a putut duce chiar la vindecarea bolii.

8. Fibra Kevlar – Stephanie Kwolek

Chimista Stephanie Kwolek a inventat aceasta fibra care era implantata in vestele anti-glont. Fibra Kevlar a fost descoperita in 1965, materialul fiind de cinci ori mai puternic decat otelul. Astazi salveaza vieti si este folosit de milioane de oameni in fiecare zi.

9. Monopoly – Elizabeth Magie

Desi Charles Darrow este cunoscut pentru crearea celui mai cunoscut joc din istorie, Elizabeth Magie este de fapt cea care a realizat regulile pentru Monopoly. Aceasta a dorit sa demonstreze problemele capitalismului prin intermediul unui joc inovator in care participantii trebuie sa utilizeze bani falsi si proprietati.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro