Sari direct la conținut

Noua miscare sociala anti-plagiat in Romania universitara

Contributors.ro
Dumitru Sandu, Foto: Arhiva personala
Dumitru Sandu, Foto: Arhiva personala

Protestele impotriva plagiatului pornind de la cazurile Mang-Ponta-Kovesi (MPK), manifestate mai mult in spatiul virtual, constituie un inceput de miscare sociala. Daca aceasta miscare nu capata amploare si eficienta in schimbarea institutionala, riscul ca Romania universitara sa ramana ancorata in mlastina fraudelor intelectuale este foarte mare.

Comisii si cultura pro-plagiat ?

Replica structurilor de putere la miscarea universitara anti-plagiat este deosebit de puternica, ingrijoratoare prin agresivitate si tentativele de discreditare a comunitatii universitare romanesti. Rezum:

  • Mecanismul comisiilor sau consiliilor cu responsabilitati in combaterea plagiatului, aflate sub controlul politicienilor, da semne clare de blocaj, de incapacitate de rezolvare a problemelor de frauda intelectuala in spatiul universitar :
    • In momentul in care un ministru al educatiei, plagiator cu recunoastere globala, trebuie sa plece de la Minister , echipa de profesionisti de la Consiliul National de Etica (CNE) este inlocuita , cu justificari complet neverosimile.
    • Lantul de institutii prin care au trecut plagiatorii ramane inert. Cu sau fara pretexte, universitatile, scolile doctorale , comisiile de etica din universitati, CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor si Diplomelor Universitare) si asociatiile profesionale nu intervin in dezbatere. De ce? Legislatie favorabila plagiatorilor, teama de minstru sau prim-ministru sau de lungul sir de teze plagiate care isi asteapta recunoasterea publica a existentei lor? Este de salutat, in acest context inertial, decizia Universitatii Bucuresti de a interveni, prin institutii proprii ( Consiliul Facultatii de Drept, Comisia de Etica a Universitatii, Senat ) in formularea unui punct de vedere si a unor eventuale masuri in cazul plagiatului Victor Ponta. Universitatea de Vest din Timisoara care a propus acordarea titlului de doctor pentru Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a preferat sa nu se implice motivand ca sarcina revine CNATDCU. Profesorul care a coordonat doctoratul in cauza sustine, in pofida evidentelor , ca nu este vorba de un plagiat in cazul respectiv. Este acesta si punctual de vedere al Universitatii?
    • CNATDCU are obligatia legala de a retrage titlul de doctor pentru procurorul general Laura Codruta Kovesi si pentru primul minsitru Victor Ponta, dupa verificarile de rigoare. Un parcurs foarte clar al acestui proces nu a fost anuntat. Este sugerat , in schimb, prin declaratiile vicepresedintelui acestei institutii, intentia de a apela, in luarea deciziei, la CNE, consiliu deja decredibilizat prin graba cu care a fost instalat in plin scandal asociat cu plagiatul Ioan Mang. Deocamdata CNATDCU a reusit sa tergiverseze formularea unui punct de vedere pe cazul Kovesi, mai vechi decat cel al lui Victor Ponta.
  • O intreaga industrie mediatica bine sustinuta de interesele si complicitatile demnitarilor si universitarilor plagiatori (dovediti sau pe linie de asteptare ) lucreaza pentru a construi o cultura unica , pro-plagiat, in Romania, cu argumente dintre cele mai bizare. Daca nu ar compromite credibilitatea unei intregi comunitati academice, astfel de tentative ar fi amuzante:
    • Plagiatele , oricat de grosolane, pe oricat de multe pagini, nu pot fi dovedite, ni se repeta obsesiv , in media, decat de mari specialisti din domeniul fraudat. Din pacate acelasi punct de vedere este sustinut si in codurile de etica ale unor universitati. Cum la specialisti in plagiat se ajunge greu – si fiecare plagiator (functie de puterea institutionala de care dispune) are voie la o anume comisie – lantul identificarii plagiatului nu se mai inchide niciodata. Si daca cel in cauza nu poate alege intre CNE si CNATDCU sau Comisia de Etica a Universitatii , nu este nicio problema, da ordin si obtine o modificare a componentei comisiei care decide ce este plagiat si ce nu.
    • Apar descoperiri de periferie europeana de la un fost ministru al educatiei care anunta victorios „Eu ştiu că nu se mai pun ghilimele de mult“! Mai poti spune altceva la catedra studentilor care nu pun ghilimele dupa ce ei afla de astfel de descoperiri? Oare studentilor domniei sale le spune la fel? Universitatea din Oradea, unde este angajat profesorul Mang, nu pare preocupata nici macar de aspectele etice ale prestatiei unei intregi echipe de plagiatori din catedra unde lucreaza si profesorul Mang.
  • Strategia institutiilor care sustin tacit practicile plagiatului este de tipul ”voi vorbiti cat si ce vreti dar noi facem ceea ce trebuie pentru ca plagiatele noastre sa nu fie descoperite sau pedepsite. Voi cu vorba, noi cu strategiile de manipulare si control! Intr-o lume globalizata, cu o diaspora din ce in ce mai bine structurata si cu puternice nuclee de elite locale veritabile, speranta comunitatii pro-plagiat este, sper, desarta!
    • Plagiatorul prim-ministru declara senin ”Sunt gata să renunţ şi la titlul de doctor, dacă e cazul”. Nu cumva sensul relatiei este invers si titlul  trebuie sa fie retras de catre institutia care l-a acordat? Nu cumva plagiatul discrediteaza si deligitimeaza complet orice demnitar si in Romania ca si in Ungaria sau Germania sau oriunde in lumea civilizata? Nu cumva prin acceptarea plagiatului pierderea majora este pentru comunitatea universitara care l-a acordat iar cel care nu il merita discrediteaza comunitatea respectiva ? Sper ca nu mai este nevoie sa spun ca întrebările sunt retorice.
    • Plagiatul este redefinit, predominant in spatiul media controlat de establishmentul anti-reforma unversitara, astfel incat sa nu il mai afecteze pe plagiatorul dovedit. A prelua cu copy-paste masiv, fara ghilimele sau indentare, si fara citarea pana la detaliu de pagina din sursa, nu este o gresala, ni se tot spune de catre profesori-plagiatori. Aflam ca este suficient sa treci sursa la lista de referinte. Ar fi interesat de stiut dupa ce practici internationale ni se dau astfel de recomandari/justificari.

Daca asa stau lucrurile cu frontul pro-plagiat, cum se poate structura mai repede si mai eficient miscarea sociala de contestare a acestuia? Principial vorbind, in primul rand prin specificarea obiectivelor de schimbare institutionala a contextului favorabil plagiatului in Romania. In al doilea rand prin structurarea unor actiuni publice care sa se subsumeze obiectivelor. Nu imi propun un raspuns complet la provocare . Acesta nici nu poate fi dat individual. A inceput sa fie formulat si se va cristaliza din ce in ce mai mult pe drumul acestei noi miscari sociale .

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro