Întâlnirea de la Soci unde Vladimir Putin vrea să-și reconfirme influența în Caucaz. Negocieri armeano-azere sub umbrela Moscovei
- Redactia Hotnews
Vladimir Putin îi primește luni pe liderii Armeniei și Azerbaidjanului pentru negocieri după confruntările armate între cele două țări din Caucaz unde Moscova caută să-și reafirme influența.
Summit-ul care va avea loc la Soci vine la o lună după conflictul transfrontalier care a făcut 286 de morți, cel mai grav bilanț după războiul din 2020 pentru controlul Nagorno – Karabah, o regiune disputată de cele două republici ex-sovietice, după anii `90.
Concentrat de opt luni pe ofensiva din Ucraina, Putin îi primește pe premierul armean Nikol Pachinian și pe președintele azer Ilham Aliev pentru a-și reconfirma rolul de jandarm al Caucazului unde Occidentul face propriile eforturi de mediere.
Potrivit Kremlinului, întâlnirea va fi consacrată unei discuții asupra acordurilor după medierea Rusiei anul trecut și măsurilor suplimentare pentru a întări stabilitatea și securitatea în regiune.
Putin va avea, totodată, întâlniri tete-a-tete cu fiecare dintre cei doi lideri.
Războiul din toamna lui 2020 între Armenia și Azerbaidjan a făcut peste 6.500 de morți și s-a încheiat în urma unui acord girat de Moscova.
Confruntările sporadice continuă însă în ciuda prezenței trupelor rusești de menținere a păcii, fie în Nagorno-Karabah, fie la frontiera dintre cele două țări, precum în septembrie.
Negocierile sub egida Rusiei vin în momentul în care capitalele occidentale au avut o poziție activă în medierea conflictului, în timp ce Moscova era concentrată pe Ucraina.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele francez Emmanuel Macron au organizat discuții între Pachinian și Aliev la Bruxelles, în august.
Rusia, care nu a văzut cu ochi buni aceste inițiative într-o regiune pe care o consideră ca fiind sub tutela sa, și Uniunea Europeană s-au criticat în ultimele săptămâni pe tema eforturilor de mediere.
Macron a acuzat Rusia că vrea „destabilizarea” procesului de pace, iar Putin a respins ca „inacceptabilă” această variantă.
„Rusia a căutat sincer rezolvarea conflictelor, inclusiv cu privire la Karabah”, a susținut Putin la jumătatea lui octombrie.
Înaintea negocierilor, premierul armean a anunțat că este gata să accepte o prezență a 2.000 de soldați ruși pentru menținerea păcii pe o perioadă de până la 20 de ani.
„Sunt pregătit să semnez la Soci un document care să prelungească mandatul „căștilor albastre” pentru 10, 15 sau 20 de ani”, a spus el, adăugând că speră că Vladimir Putin va face o propunere în acest sens.
Președintele Azerbaidjanului a promis că va repopula Karabahul cu azeri, deși această regiune locuită majoritar de armeni a iesit de sub controlul Baku, după un prim război în anii 1990. (Sursa: AFP)