Între deficitul de personal medical și înghețarea angajărilor la stat. Rafila: Fiecare unitate medicală trebuie să scoată posturile libere la concurs
Fiecare unitate medicală ar trebiu să scoată la concurs posturile libere, pentru a nu fi în situația „să discutăm ulterior” că nu avem oameni din cauză că au fost îngheţate angajările în sectorul public, a declarat vineri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a fost întrebat ce se va întâmpla cu unităţile de primiri urgenţe, unde ar fi cel mai mare deficit de personal, în contextul în care Guvernul intenţionează să îngheţe angajările la stat începând din luna mai.
„Nu ştiu dacă unităţile de primiri urgenţe au cel mai mare deficit de personal. Şi serviciile judeţene de ambulanţă au mare deficit de personal. Eu am rugat toate unităţile medicale şi spitalele să scoată la concurs posturile care sunt libere. Dacă nu le scoatem la concurs, atunci o să ajungem în situaţia în care o să ne plângem că au fost îngheţate. Fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască să discutăm ulterior că nu avem oameni pentru că au fost îngheţate angajările în sectorul public”, a declarat vineri ministrul Sănătății, citat de Agerpres.
El a adăugat că spitalele ar trebui să se grăbească să scoată aceste posturi la concurs.
„Este un proces care se poate desfăşura oricând. Nu trebuie să discutăm de un moment economic dificil, cum este cel de faţă. Acest lucru trebuie făcut permanent. Politica de resurse umane în fiecare unitate sanitară nu o face Ministerul Sănătăţii, ci o face unitatea sanitară, care trebuie să scoată posturile la concurs. Are această posibilitate legală.”
Președintele Colegiului Medicilor: România nu are deficit de medici, dar 50% sunt concentrați în București și în 5 județe
România nu are neapărat un deficit de medici – exceptând medicii de familie, unde ar mai fi nevoie de aproximativ 1.400 de medici – însă cea mai mare problemă o reprezintă faptul că, dintre cei 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% sunt concentrați în București – aproximativ 17.000 de medici – în Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași, declara anul trecut președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu.
Restul – 36 de județe – își împart aproximativ jumătate dintre medicii României – 27.000 de medici, explica atunci Daniel Coriu.
Majoritatea medicilor aleg să lucreze doar în marile centre și evită restul țării din cauza lipsei de condiții pentru practicarea în siguranță a actului medical, subliniază președintele Colegiului Medicilor. De ce? „Pentru că medicul va dori un loc de muncă atractiv. Dorește să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână la București sau la Craiova sau într-un centru mare, probabil va emigra. Vorbim despre două Românii aici. În a doua parte a României, a doua Românie, nu există, din nefericire, condițiile practicării unui act medical în siguranță. Este foarte important, pentru că medicul este blamat, pentru că medicul este asimilat sistemului medical”, declara Daniel Coriu.
Daniel Coriu mai spunea că nu există o soluție miraculoasă pentru această problemă, singura soluție fiind dezvoltarea infrastructurii, pentru ca medicii să își poată practica meseria în siguranță peste tot, iar pacienții să poată fi la fel de bine îngrijiți peste tot: „Noi trebuie să oferim condiții pentru ca medicul să lucreze la fel și în București, și în Slobozia, și în Galați, și în Brăila, oriunde, pentru ca el să vrea să meargă acolo, să se simtă în siguranță, iar pacientul să fie la fel de bine îngrijit, indiferent de loc. Aceasta este cea mai mare problemă – infrastructura. Când se va rezolva problema infrastucturii, atunci se va rezolva automat și acest dezechilibru.”
Foto: Dreamstime.com.