Sari direct la conținut

Nu ne-am lamurit, guvernul asta e cu sau contra baietilor destepti? Testul Hidroelectrica

Contributors.ro
Otilia Nutu, Foto: Arhiva personala
Otilia Nutu, Foto: Arhiva personala

După bâlbele de săptămâna asta de pe la Ministerul Economiei, indiferent cât s-a scris şi s-a vorbit pe subiectul insolvenţei Hidroelectrica, am rămas la fel de nelămuriţi dacă e o chestie făcută ca să ne scape de băieţii deştepţi sau dimpotrivă, să le dea Hidroelectrica pe gratis. E adevărat că e şi greu să ai încredere când cel mai cinstit guvern din istorie se confruntă luni cu plagiatul primului ministru (fără demisia de onoare care se practică în lumea civilizată), marţi cu demiterea unui ministru incompatibil, miercuri cu vestea posibilei nominalizări a unui alt ministru cu procese de incompatibilitate pe rol şi tot aşa.

Bun. După cum s-a mai scris, există într-adevăr posibilitatea ca intenţia iniţială să fi fost bună, aceea de a găsi o cale de reziliere a contractelor cu băieţii deştepţi, acele contracte cu energie vândută la preţ mult sub piaţă şi din care Hidroelectrica practic renunţă la profituri de 200-300 de milioane de euro pe an. Dacă e aşa, strategia e puţin spus riscantă, comunicarea a fost dezastruoasă (vezi reacţia băncilor, a lui Moody’s, a consilierului premierului Daniel Dăianu, a altor experţi din sistem, ce s-a întâmplat cu emisiunea de titluri de stat etc.). Se pare că ideea nici n-a fost discutată cu nimeni înainte să fi fost executată (vezi declaraţiile lui Remus Vulpescu, care zice că “va vorbi şi cu FMI, care o să înțeleagă” adică n-a discutat înainte, deşi e clar că nu se mai pot face anul ăsta alte chestii agreate în acordul de 3 miliarde jumate de euro, cum ar fi listarea la bursă a 10% din acţiunile lui Hidro). Adică efectele secundare nu s-au luat în calcul când J.R.-ii noștri de Dâmbovița au gândit o asemenea mişcare de geniu.

Dar există, firește, şi posibilitatea ca intenţia să fi fost ticăloasă de la bun început – unii comentatori au explicat cum băieţii deştepţi ar putea să devină creditori prin procese pentru penalităţi sau cumpărând datoria băncilor; sau cum contractele astea reziliate ar putea fi înlocuite cu altele noi încheiate la fel; sau cum băieţii deştepţi şi-ar putea face un cartel pe bursa OPCOM dacă Hidro va tranzacționa acolo de ochii FMI, că vorbim de o cantitate de energie echivalentă cu încă o dată cât se tranzacţionează acum pe OPCOM.

Aşadar, cum ne putem da seama ce se întâmplă?

1. Dacă e adevărat că se vrea rezilierea contractelor cu băieţii deştepţi, asta trebuie să se întâmple repede şi cantitatea de energie eliberată să intre pe OPCOM, să fie vândută în contracte transparente și cantități standardizate. Adică în următoarele două, trei săptămâni pe OPCOM ar urma să se tranzacţioneze nu 20-25% din energia produsă în ţara asta, ci 50%, acum, imediat.

Chestia asta trebuie să se întâmple imediat, repet, administratorul judiciar poate rezilia oricând contractele cu pricina.Nu avem nevoie de analize noi, există analize la Comisia Europeană (a anunţat investigaţia oficială de ajutor de stat acum o lună, DG Comp făcuse analize preliminare din care s-a constatat că există motive să se deschidă formal această investigaţie). Există un raport comun al Ministerului Justiţiei şi Ministerului Economiei cu privire la opţiunile de reziliere, cerut de FMI prin iarnă, şi pe care MRU anunţase că-l va publica, n-a mai făcut-o, dar el există. Există analizele FMI, că doar nu au impus în scrisoarea de intenţie rezilierea contractelor sau renegocierea lor la condiţii de piaţă fără să aibă o analiză în spate. Există raportul Băncii Mondiale de anul trecut care calculează pierderile anuale ale Hidro din contractele astea, publicat chiar pe Hotnews. Există rapoartele anuale ale administratorilor Hidroelectrica, publicate pe site-ul Fondului Proprietatea. Se pot compara preţurile la care au luat energie anii trecuţi băieţii deştepţi (100-130 RON pe MWh) cu preţurile de pe bursa OPCOM (200-220 RON pe MWh). Deci gata cu analizele: rezilierea, acum, imediat.

2. Consiliul Concurenței.Dacă se schimbă acum sau în lunile următoare conducerea sau subordonarea sau numărul de vicepreședinți sau mai știu eu ce, prin Ordonanță de Urgență, neținând cont de performanțele extraordinare ale Consiliului Concurenței în anii trecuți, e clar că ăștia țin cu băieții deștepți. Cică așa circulă niște zvonuri, se vor schimbări pe la Consiliul Concurenței, dar cică nu s-au înțeles încă PNL și cu PSD cui revine la algoritm.Miza e uriașă. Consiliul Concurenței a lansat propria investigație în contractele cu băieții deștepți (încă una pe lângă cea a lui DG Comp cu ajutorul de stat, pe motiv că băieții deștepți fac cu Hidroelectrica de fapt o integrare verticală care blochează accesul la piață al unor noi concurenți, un argument foarte serios și folosit de reglementatorii de concurență performanți din alte țări). Pe de altă parte, Consiliul Concurenței e cel care ar trebui să fie atent dacă intră în piață încă o cantitate de energie egală cu toată piața azi. Hidroelectrica va fi ofertantul, băieții deștepți sunt ăia care trebuie să cumpere energie electrică de undeva, să nu se coalizeze între ei.

Așadar, să nu vedem care cumva că “se umblă puțin” pe la Consiliul Concurenței (brațul din România al lui DG Competition), că nici măcar PDL-ul n-a pus acolo oameni incompetenți, iar dacă se umblă, ne lămurim imediat de ce.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro