Numirile de secretari de stat din partea PD, blocate de Traian Basescu
Vicepresedintele PD Adriean Videanu a cerut, miercuri seara, dupa o sedinta a Consiliului National de Conducere (CNC) al Aliantei D.A., ca Guvernul sa finalizeze, pana vineri, numirea noilor secretari de stat, „in proportie de cel putin 90%”. Videanu a formulat aceasta cerere in numele Aliantei si a sustinut ca responsabilitatea pentru intarzierea numirilor revine partidelor din coalitie.
Totusi, potrivit unor surse din Partidul Democrat, presedintele Traian Basescu este cel care a blocat practic numirea secretarilor de stat propusi de acest partid, taindu-i de pe lista pe toti vechii membri marcanti ai PD.
Astfel, Basescu s-ar fi opus numirii lui Vasile Bran, propus pentru un post de secretar de stat la Ministerul Muncii, a lui Dan Vasiliu, care trebuia sa fie adjunct al ministrului Apararii, a lui Aurel Pana, propus la Agricultura sau a lui Silvian Ionescu, care urma sa ajunga secretar de stat la Mediu sau presedinte al Administratiei Deltei Dunarii.
De asemenea, PD a renuntat la propunerea de a-l numi pe liderul filialei din Teleorman, Corin Lunganu, la conducerea Agentiei Nationale a Administratiei Fiscale. „Sa fie si de 80 de ani, dar sa fie noi in politica”, a sintetizat un membru PD cererile lui Basescu.
In consecinta, miercuri, dupa o intalnire a unei delegatii a PD, condusa de Emil Boc, cu Traian Basescu, a fost deblocata o lista cu doar sapte secretari de stat sustinuti de PD, toti acestia fiind, practic, niste necunoscuti in politica, cu exceptia lui Ioan Onisei, numit la Ministerul Culturii.
Astfel, Mihai Seitan urmeaza sa preia conducerea Casei de Pensii, Adrian Nitu va fi negociator adjunct cu UE, Marius Bala si Ioan Ion vor fi secretari de stat la Ministerul Apararii, iar Popa Traian si Maria Buga la Ministerul Economiei si respectiv al Muncii.
PD nu a reusit insa sa gaseasca persoanele potrivite pentru ocuparea posturilor care i-au fost atribuite la Ministerul de Interne – unde are doi secretari de stat -, la Agricultura, la Mediu, la Finante, Transporturi sau la Sanatate.
La Ministerul Justitiei, Monicai Macovei i s-a oferit deplina libertate in numirea adjunctilor, dar deocamdata nu a fost nominalizata nici o persoana, desi acest minister are de indeplinit, intr-un termen foarte scurt, mai multe obiective vizand integrarea europeana.
Mai mult, potrivit lui Emil Boc, PD a renuntat la postul de adjunct al ministrului de Externe, pe motivul oficial ca Razvan Ungureanu trebuie lasat sa numeasca persoane neimplicate politic. Totusi, UDMR are deja un secretar de stat la MAE, in persoana vicepresedintelui Uniunii, Toni Niculescu.
Un membru al conducerii PD a comentat criza de personal din PD, spunand ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca Traian Basescu punea in aplicare, in 2004, decizia Aliantei – care figura inclusiv in statutul PD – de a alcatui un asa-numit „guvern-fantoma”, care ar fi pregatit cadrele necesare viitorului Executiv.