Sari direct la conținut

Nutriționiștii primesc o nouă lovitură: un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate

HotNews.ro
Mic dejun, Foto: YouTube
Mic dejun, Foto: YouTube

Un mic dejun bogat în grăsimi contribuie la pierderea în greutate mai mult decât unul bazat pe carbohidrați, spune un nou studiu. Grăsimea consumată dimineața stimulează descompunerea grăsimii corporale, dar carbohidrații nu ameliorează metabolismul grăsimilor sau pe cel energetic. Vechea zicală că ar trebui „să mănânci dimineața ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor” este un sfat folositor.

Un breakfast bogat în grăsimi poate îmbunătăți profilul metabolic, în vreme ce o masă de dimineață bogată în carbohidrați și o cină bogată în grăsimi pot spori riscul de sindrom metabolic, arată un studiu publicat în International Journal of Obesity. Sindromul metabolic este o combinație de hipertensiune, obezitate și diabet.

Autorii studiului au vrut să afle dacă ce mâncăm și când mâncăm pot influența greutatea corporală sau spori riscul de sindrom cardiometabolic. Ei au hrănit la prima oră șoareci cu alimente grase și au constatat că nivelul glucozei, tensiunea arterială, colesterolul cu înaltă densitate (HDL) și circumferința taliei au rămas normale. Pe de altă parte, șoarecii hrăniți dimineața cu carbohidrați și seara cu alimente grase au câștigat în greutate și adipozitate, au dezvoltat intoleranță la glucoză și au avut niveluri ridicate de trigliceride.

Profesorul Martin Young, coautor al studiului, afirmă: „Prima masă pare să programeze metabolismul pentru restul zilei. Studiul sugerează că un mic dejun bogat în carbohidrați va promova utilizarea carbohidraților pe parcursul zilei, în vreme ce dacă iei un mic dejun bogat în grăsimi ai o plasticitate metabolică de transfer al utilizării energiei de la carbohidrați la grăsimi”.

Rezultatele arată că regimurile pentru scăderea în greutate trebuie să ia în considerare și momentul hrănirii, nu doar calitatea și cantitatea alimentelor.

Profesoara Molly Brady, principal autor al studiului, spune: „Oameni au o dietă mixă și studiul nostru, repetat de patru ori pe animale, pare să arate că dacă vrei să poți răspunde eficient la alimente diverse pe parcursul zilei, o masă de dimineață cu conținut mare de grăsimi este un lucru bun. O altă componentă importantă a studiului este aceea că, la sfârșitul zilei, șoarecii au mâncat alimente cu densitate calorică redusă și credem că această combinație este cheia pentru beneficiile pe care le-am constatat”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro