O capsulă Cygnus care transportă provizii şi experimente ştiinţifice, lansată spre Staţia Spaţială Internaţională
O capsulă Cygnus, dezvoltată de compania aerospaţială americană Northrop Grumman, a fost lansată sâmbătă într-o misiune concepută pentru a transporta 3.700 de kilograme de provizii şi experimente ştiinţifice la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), scrie Agerpres citând DPA.
O rachetă din gama Antares s-a desprins de pe rampa sa de lansare construită pe Wallops Island, o bază operată de NASA în statul american Virginia, la ora locală 09:59 (13:59 GMT), a anunţat Agenţia spaţială americană. La câteva minute după lansare, racheta purtătoare a plasat pe orbită capsula Cygnus, care transportă spre ISS o încărcătură de 3.700 de kilograme, constând în experimente ştiinţifice, echipamente şi provizii destinate astronauţilor aflaţi la bordul avanpostului orbital.
Capsula Cygnus urmează să ajungă în proximitatea ISS luni, în jurul orei 09:10 GMT. Astronauta americană Jessica Meir a primit sarcina de a capta capsula pe orbită cu ajutorul unui braţ robotizat al ISS. Ea va fi asistată în această operaţiune de astronauta Christina Koch, colega ei din cadrul NASA.
Misiunea face parte dintr-o serie de servicii de reaprovizionare a ISS asigurate de Northrop Grumman, în virtutea unui contract pe care compania americană l-a semnat cu NASA.
Reprezentanţii companiei au precizat vineri că au folosit o nouă metodă de încărcare a capsulei spaţiale, ce permite experimentelor ştiinţifice perisabile să fie plasate în interiorul capsulei cu doar 24 de ore înainte de lansare.
Unele dintre materialele transportate de capsula Cygnus vor fi utilizate în cadrul unui experiment ce vizează fabricarea unor substanţe specifice, precum gelurile, în condiţii de microgravitaţie. Experimentul ar putea contribui la dezvoltarea unor materiale ce vor fi utilizate ca elemente de bază ale unor aplicaţii de pe Terra, dar şi în spaţiu, pentru a produce alimente, medicamente şi dispozitive electronice.
Alte experimente vizate de această misiune au fost concepute pentru a analiza îmbătrânirea arterelor astronauţilor şi pentru a testa reacţia imunitară a acestora în perioada petrecută în spaţiu, au precizat cercetătorii de la NASA.