O colectie impresionanta de tablouri – 1.500 panze, estimate la un miliard de euro, dintre care unele confiscate de la evrei – a fost descoperita intr-un apartament din Munchen
Aproape 1.500 de tablouri ale unor maestri precum Picasso, Matisse sau Chagall, confiscate sau vandute de evreii persecutati, au fost descoperite intr-un apartament din Munchen, relateaza AFP, care citeaza presa germana.
Parchetul din Augsburg, in sudul Germaniei, care are competenta in aceasta cauza, nu a dorit sa comenteze, pentru agentia germana de presa dpa, informatia dezvaluita de saptamanalul german Focus.
Potrivit saptamanalului, aceste tablouri ale unor maestri din secolul XX, printre care figureaza, de asemenea, Emil Nolde, Franz Marc, Max Beckmann si Max Liebermann, sunt estimate la circa un miliard de euro. Ele erau depozitate in apartamentul unui octogenar.
Tablourile au fost descoperite de politia germana in 2011, dar informatia nu a fost niciodata facuta publica pana la articolul Focus.
De la descoperirea acestor tablouri de catre politie, un expert in arta, Meike Hoffmann, profesor la Universitatea Libera din Berlin, incearca sa descopere originea acestor opere, proprietarii sau descendentii lor, scrie Focus.
Meike Hoffmann nu a putut fi contactata de agentia AFP pentru a comenta informatia.
Potrivit Focus, tatal octogenarului era un celebri colectionar german, Hildebrand Gurlitt, care a cumparat aceste tablouri in anii ’30 si ’40.
Aceste opere au fost fie confiscate de nazisti de la evrei si revandute, fie vandute la preturi foarte mici de evreii fugari. Altele au fost confiscate de agentii celui de-al treilea Reich deoarece erau considerate „arta degenerata” – in opozitie cu arta oficiala apreciata de Hitler – si de asemenea revandute de nazisti.
Hildebrand Gurlitt, initial dispretuit de nazisti, in special din cauza unei bunici care era evreica, a reusit, gratie nenumaratelor sale contacte si imenselor cunostinte de arta, sa devina indispensabil pentru demnitarii nazisti.
El a fost astfel insarcinat de ministrul Propagandei, Joseph Goebbels, sa vanda in tari straine tablourile „artei degenerate” expuse in muzeele germane.
La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, Hildebrand Gurlitt a fost nevoit sa se apere de legaturile cu demnitarii nazisti, insistand asupra originilor sale evreiesti si al neapartenentei la organizatiile naziste. El a afirmat, de asemenea, ca a ajutat evrei si artisti persecutati cumparandu-le bunurile.
Timp de aproape 50 de ani, fiul sau, un solitar fara meserie, a pastrat aceste tablouri in apartamentul sau intunecat, plin de conserve si de gunoaie.
In cursul anilor, a vandut mai multe tablouri, pentru a se intretine. Printre operele descoperite se afla un tablou de Henri Matisse care a apartinut anterior colectionarului evreu Paul Rosenberg, fortat sa-si abandoneze colectia cand a fugit din Paris.
In 2011, politia germana a perchezitionat apartamentului fiului lui Gurlitt, al carui comportament a fost considerat suspect, si s-a ajuns la descoperirea tablourilor, potrivit saptamanalului german.