Sari direct la conținut

O familie cere 80.000 de dolari de la NASA pentru un deșeu spațial care a căzut pe casa lor / De ce este foarte important acest proces

HotNews.ro
O familie americană cere peste 80.000 de dolari de la NASA pentru daunele provocate de un deșeu spațial care a străpuns acoperișul casei lor în urmă cu câteva luni, a anunțat vineri un avocat, citat de AFP.
O incarcatura de baterii vechi de pe ISS, Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia
O incarcatura de baterii vechi de pe ISS, Foto: NASA / Zuma Press / Profimedia

Problema deșeurilor spațiale este în creștere pe măsură ce sectorul spațial se dezvoltă, iar modul în care NASA va răspunde la această cerere va stabili un precedent important, se arată într-un comunicat al firmei de avocatură care reprezintă familia.

Această decizie va forma „bazele pe care se va construi peisajul juridic în acest domeniu”, a observat aceasta.

La 8 martie 2024, un obiect cu o greutate de aproximativ 700 de grame a lovit casa lui Alejandro Otero, locuitor al unui oraș din Florida, făcând o gaură în acoperiș și într-un etaj.

După analize, NASA a confirmat că obiectul provenea dintr-un transport de baterii vechi de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Agenția spațială americană promisese că aceste deșeurise vor reveni pe Pământ „fără niciun pericol”.

Însă, în loc să se dezintegreze așa cum era planificat, o bucată a „supraviețuit” reintrării în atmosferă, potrivit agenției spațiale.

Alejandro Otero nu se afla în casă în momentul impactului, spre deosebire de fiul său.

„Clienții mei solicită despăgubiri adecvate pentru a lua în considerare stresul și impactul avut asupra vieții lor”, a declarat avocata Mica Nguyen Worthy. „Ei sunt mulțumiți că nimeni nu a fost rănit, dar (…) dacă resturile ar fi căzut câțiva metri în altă direcție, ar fi putut exista răni grave sau decese.”

De asemenea, banii urmează să fie utilizați pentru a acoperi, printre altele, daunele materiale neasigurate, se arată în declarație.

Avocatul susține că, dacă obiectul ar fi căzut pe o casă din străinătate, „Statele Unite ar fi fost obligate să plătească pentru aceste daune” în temeiul unui tratat internațional. „Cerem NASA să nu aplice o regulă diferită pentru cetățenii sau rezidenții americani”.

Mai ales că „deșeurile spațiale reprezintă o problemă reală și gravă din cauza creșterii traficului spațial în ultimii ani”, a subliniat ea.

NASA, care nu a răspuns imediat la o solicitare a AFP, are la dispoziție șase luni pentru a răspunde cererii, potrivit avocatului.

INTERVIURILE HotNews.ro