Sari direct la conținut

O invatatoare bolnava si-a terorizat ani de zile elevii

Banateanul

Echipa BANATEANULUI a descoperit in localitatea timiseana dimensiunile reale ale dramei: zeci de elevi traumatizati, o fetita transferata la o scoala din Lugoj pentru ca n-a mai suportat presiunile, parinti pentru care subiectul este inca dureros si o invatatoare convinsa ca demonii actioneaza in continuare, prin intermediul fostilor sai elevi si colegi.

Concediata intr-un tarziu

Directoarea Scolii generale din Gavojdia, Codruta Grama, isi aminteste foarte bine de cazul invatatoarei Lenuta Uleru, care si-a traumatizat elevii acuzandu-i de vrajitorie. Desi foarte tarziu, invatatoarei i-a fost desfacut contractul de munca.

Acest lucru s-a intamplat in urma cu doar cateva zile, dupa multe sesizari din partea parintilor si din partea Directiei Judetene pentru Protectia Copilului.

Documentele oficiale mentioneaza faptul ca invatatoarea refuza repetat controlul medical fizico-psihologic, nu primea o serie de copii la ore, molesta elevii, absenta de la consiliile profesorale, nu-si indeplinea sarcinile si nu se incadra in planul cadru al procesului educativ.

Diavolii din buzunare

Intalnirea echipei BANATEANULUI cu invatatoarea Lenuta Uleru s-a transformat intr-un curs ad-hoc de demonologie, sustinut cu elocventa de fosta dascalita. Cu multa convingere si seriozitate, aceasta a declarat ca „de sase-sapte ani in sat e plin de demoni”. Ea a detaliat cu cazul unor fosti elevi de-ai sai care „sunt calariti de demoni, unii mai batrani de 500 de ani”.

Mai mult, invatatoarea spune ca ii simte uneori si-n casa: „Imi mananca mancarea, imi fura apa calda si caldura, cafeaua. Stau in buzunarele elevilor! De vreo sase-sapte ani, demonii tot incearca sa ma destabilizeze psihic. Imi fura pateul de ficat din casa si mancarea din farfurie!”, mai spune ea, cu toata convingerea.

In lupta cu raul, invatatoarea Uleru a chemat de multe ori in ajutor politia din sat, precum si procuratura. Agentul-sef Cornel Grozescu spune ca reclamatiile invatatoarei ii depaseau cu mult atributiile. Mai ales ca aceasta reclama furtul de inteligenta, teleportarea gunoiului, dracii din copii sau faptul ca cineva ii intra pe horn noaptea.

Comunitatea tolereaza

Invatatoarea sustine ca nu numai copiii se ocupa cu vraji, ci si directoarea, „care le face din biroul ei”. Chiar si preotul e dubios. Ea povesteste cu seriozitate ca demonii isi fac simtita prezenta prin „lovituri in piept care te fac sa te simti foarte obosit, trebuie neaparat sa stai un pic jos atunci”.

„Demonii iti iau studiile, pentru ca vor sa-si faca demoni invatatori care sa-si faca schimbarea la fata si sa predea la copii. Sunt convinsa ca ii voi birui pe demoni. Mi-au furat totul, de la mancare pana la par, dar acum stiu sa-mi iau inapoi ce-mi fura diavolii si pot sa-i birui. Si cand am sa-i birui ma voi intoarce la scoala”, adauga ea, cu speranta.

Din pacate, invatatoara refuza categoric ajutorul medical profesionist, Inspectoratul Scolar s-a spalat pe maini cu acest caz, desfacandu-i intr-un tarziu contractul de munca, iar comunitatea ii tolereaza iesirile, preferand sa evite subiectul.

Sanatatea mentala a cadrelor didactice

Prin Ordinul nr. 761/27 din decembrie 2001, „In scolile de toate gradele, personalul didactic, cel sanitar si cel de ingrijire trebuie sa efectueze anual examenul R.P.S. si examenul clinic general, iar o data la trei ani, un examen psihiatric”. Seful Inspectoratului Scolar Timis, Avram Florea, sustine insa ca examinarile psihiatrice sunt obligatorii doar de anul viitor.

Tot el isi aminteste ca in Timis a mai existat un singur caz de acest gen, in care a fost implicat un profesor de la Grupul Scolar Energetic din Timisoara. Surse neoficiale spun insa ca exista multe alte situatii asemanatoare, victimele fiind generatii intregi de elevi.

Mai precis, autoritatile din invatamant au de ales de multe ori intre compasiunea pentru cadrul didactic (care este pastrat in sistem pana iese la pensie, ca sa nu ramana pe drumuri) si periclitarea sanatatii copiilor.

Sub protectia anonimatului, cateva cadre didactice chestionate de BANATEANUL au declarat ca examinarile psihiatrice se fac, in cel mai bun caz, foarte sumar. Au existat insa si cazuri in care profesorii au aflat ca sunt intregi din punct de vedere psihic fara sa fie examinati sau dupa ce au raspuns la intrebari „relevante”, gen „ce materie predati?”.

Schizofrenie paranoida

Psihologul Mihai Stancu (cabinetul de psihologie „Blue Iris”) apreciaza ca invatatoarea ar putea suferi de schizofrenie paranoida. „Aceasta survine dupa un stres prelungit, adesea este pe fondul unei traume, al unei provocari careia individul simte ca nu mai are resurse sa-i faca fata.

Ca masura de protectie, isi creeaza in minte niste vinovati pentru toate relele care i se intampla”, explica psihologul. Specialistul considera ca boala invatatoarei ar fi putut avea efecte grave asupra elevilor. „Inculcarea unui complex de vinovatie nejustificata, sentimentul de teroare pot determina manifestari de fobie sociala, iar copiii sa nu mai doreasca sa mearga la scoala, de exemplu.

” Cum practica o meserie cu risc foarte mare de predispunere la boli nervoase, profesorii au nevoie de consiliere psihologica.

Probleme de familie

Lenuta Uleru a venit in Banat acum 15 ani, din judetul Bacau. Aici l-a cunoscut pe cel care avea sa-i devina sot. Dupa cativa ani au divortat, apoi s-au impacat si au trait in concubinaj pana la moartea sotului, cu trei ani in urma. Satenii din Gavodia si rudele fostului ei sot spun ca vedeniile cu demoni au aparut cu mult timp inainte.

Circumstante atenuante

Directorul Centrului de Plasament din Gavojdia, Sorin Teodoru, isi aminteste cum, cu ani in urma, Lenuta Uleru a inceput sa-i molesteze pe copii. „Mai grav este ca ii acuza pe copii ca sunt plini de demoni si ii scotea afara de la ore”, spune el. Directorul Centrului de Plasament ii gaseste insa invatatoarei si circumstante atenuante: „Parerea mea este ca trebuia ajutata sa se trateze.

Nu e o solutie sa-i desfaci contractul de munca si sa o lasi in strada”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro