Sari direct la conținut

Oamenii de afaceri români sunt tot mai optimiști / Top 3 îngrijorări ale principalelor sectoare de activitate

HotNews.ro
Andrei Cionca_CEO Impetum Group, Foto: Impetum Group
Andrei Cionca_CEO Impetum Group, Foto: Impetum Group

După pandemie, conflictul din Ucraina, crizele din energie și cea a materiilor prime, deși există încă multă incertitudine în economie, managerii se declară din ce în ce mai optimiști și mai relaxați, semn al unei maturități și al unor lecții învățate din experiențele ultimilor 3 ani.

„Pentru prima dată de când măsurăm acest indice al încrederii oamenilor de afaceri în economie- indicele Confidex-; valoarea lui a urcat la 50.2, ceea ce indică optimism”, a spus marți Andrei Cionca, fondatorul și CEO-ul Impetum Group, la prezentarea rezultatelor studiului privind încrederea în economie pe primul semestru și așteptările lor până la finalul anului.

Aparent, rezultatele studiului ar putea părea contraintuitive. Trăim în continuare o perioadă cu incertitudini politice, sociale și economice ridicate. De asemenea, principalii parteneri economici ai României nu trec nici ei prin cea mai fastă perioadă- dar oamenii de afaceri din România par să spună că ce-a fost mai greu a trecut, iar vremurile la orizont par mai roz acum decât erau anul trecut.

„Anul trecut discutam cu antreprenori care ne spuneau că incertitudinea e ridicată, că nu știau (atunci) cum o să treacă iarna, cum se vor așeza prețurile la energie, cât va mai crește inflația șamd. Avem peste 60 de companii în grup – de industrie, de agricultură, de IT- și suntem foarte conectați la în economia reală. Pot să vă spun că avem un optimism matur, din punctul meu de vedere, care face foarte bine economiei, pentru că, repet, chiar dacă situația de astăzi nu este în concordanță cu starea asta de spirit, o putem influența fiind optimiști; cheltuim mai mult, investim mai mult…”, mai spune Andrei Cionca.

Avem un număr mare de manageri care cred că rata inflației va crește – 41% de exemplu. În schimb, dinamica este cea care ne bucură, pentru că în semestrul doi al anului 2022 aveam peste 60% care credeau că rata inflației va crește, a mai explicat marți CEO-ul Impetum.

Investițiile publice vor crește. Investițiile private la fel. Avem o rată mult mai mare de respondenți care spun că ele vor crește. Aveam 12% dintre manageri care credeau la finalul anului trecut că investițiile private vor crește. Acum avem 28% care cred asta, mai spune Cionca.

Managerii companiilor mari sunt mult mai optimiști decât managerii companiilor medii și mici

Managerii sunt de asemenea preocupați de lipsa forței de muncă, ceea ce arată că, pe fondul creșterii comenzilor, ei au nevoie să facă angajări.Războiul din Ucraina, chiar dacă e pe ultimul loc în materie de îngrijorări, a avut un impact foarte mare în agricultură. Iar rezultatele operaționale slabe din agricultură se datorează în mare parte situației din din Ucraina, cerealelor ieftine care au plecat de acolo și care au coborât foarte mult prețul în piață.

Peste 57% din manageri văd ca probabil și foarte probabilă o scădere semnificativă a sectorului imobiliar. Criza energetică, criza materiilor prime vedem că se reduc ca intensitate a îngrijorărilor produse. De asemenea, doar 6% mai cred că ar putea urma o criză alimentară.

Un semnal pozitiv foarte important este că avem o orientare spre export a managerilor în creștere, mai spune Andrei Cionca

De unde vine optimismul?

Optimismul managerilor are la bază reziliența și maturitatea dezvoltate în ultimii ani:

managerii sunt îngrijorați despre lucrurile care se întâmplă astăzi, dar optimiști în legătură cu viitorul și au mai multă încredere în forțele proprii. Pentru prima oară, CONFIDEX reliefează orientarea managerilor români spre export și piețe externe.

Crește, de asemenea, încrederea în piața de capital: de trei ori mai mulți manageri români cred că bursa va crește. Mai mult de jumătate din cei care credeau în 2022 că va scădea, s-au răzgândit.

În următoarea perioadă de două ori mai mulți manageri mizează pe o creștere a investițiilor publice (41% vs 24% dintre manageri în 2022) și private (28% vs 12% dintre manageri în 2022) În același timp doar 21% dintre manageri (față de 43% în 2022) mai cred că PIB-ul va scădea.

Ce îngrijorări au managerii români?

Studiul CONFIDEX scoate la lumină și unii indicatori de risc de recesiune. În medie, cifra de afaceri a celor ce au răspuns la CONFIDEX a crescut sub inflație și e în continuare preconizată să crească sub inflație. Mai mult, profitul companiilor evoluează negativ de 3 ani de când Impetum Group derulează CONFIDEX.

Accesul la creditare și situația capitalului de lucru se înrăutățesc pentru aproximativ o treime dintre manageri iar tranzacțiile de tipul fuziuni și achiziții au stagnat în această perioadă.

Circa trei sferturi dintre manageri considera că o criză a forței de muncă este mai probabilă decât o accentuare a inflației (62% dintre manageri) iar potențialul unei crize energetice (vazut de 48% dintre manageri) este depășit de cel al unei crize de finanțare (60% dintre manageri) sau imobiliare (57%manageri).

„Criza forței de muncă vine din două zone: Avem o lipsă acută de forță de muncă calificată și avem joburi pe care românii nu le vor și pe care nu are cine sa le facă. Cele două crize se suprapun, așa cum se întâmpla acum multi ani în Vest și pun presiune pe managerii români.

O primă nevoie a mediului de business românesc este de sprijin real din partea autorităților pentru a gestiona această criză a forței de muncă. Putem face asta atât prin resurse interne, crescând procentul din populația care este activă în câmpul muncii, pentru a ajunge la media europeană (69% România vs 75% UE) cât și prin relaxarea procedurilor de imigrație pentru profesiile care nu sunt atractive pentru români (de la 100.000 permise de muncă anual la cel puțin 300.000).” a concluzionat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Vezi aici rezultatele studiului Confidex

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro