Sari direct la conținut

Oferta electorala a USL pentru Parlament. Vezi in text lista integrala a candidatilor

HotNews.ro

Patroni de televiziune, sotii si copii de lideri politici, istorici, regizori sau oameni de presa fac parte din propunerile Uniunii Social Liberale pentru viitorul Parlament. Stabilirea candidaturilor nu a fost lipsita de tensiuni, insa liderii politici au reusit sa-si securizeze colegiile in care vor candida si sa-si impuna protejatii. Hotnews.ro va prezinta lista candidatilor USL pentru alegerile Parlamentare.

In prima faza, la negocierile pentru impartirea numarului de colegii, liderii USL au fost nevoiti sa treaca la amenintari pentru a tempera nemultumirile membrilor de partid.

In septembrie, conducerea USL a pus capat nemultumirilor la o sedinta in Delta Dunarii. Ponta si Antonescu au impus liderilor de organizatii impartirea candidaturilor. Astfel PSD a obtinut 246 de candidati pe listele USL, dintre care 18 au revenit UNPR, in timp ce PNL s-a ales cu 206 candidati, dintre care 21 de colegii eligibileau au revenit conservatorilor.

Sebsatian Ghita, Dan Voiculescu sau Gigi Becali sustinuti pentru fotoliu de parlamentari

La capitolul personaje controversate intra presedintele fondator al Dan Voiculescu, care va candida pentru un nou mandat de senator in sectorul 4 bazandu-se pe sprijinul primarului Cristian Popescu Piedone. Voiculescu a demisionat la inceputul anului din Senat, presa speculand ca prin gestul sau a evitat o sentinta in procesul aflat in ultima faza la Inalta Curte de Casatie siJustitie. Oficial, Voiculescu a demisionat deoarece proiectul sau de lege impotriva evazionistulor fiscali a fost respins de Parlament.

O alta candidatura controversata este cea a patronului de televiziune Romania TV, Sebastian Ghita, sustinut de organizatia PSD Prahova. Ghita este un apropiat al premierului Victor Ponta, fiind prieteni de familie.

La capitolul controverse se inscrie si Gigi Becali, care vrea un mandat de deputat pe lista PNL. Becali a ofertat public PNL cu bani pentru sustinerea campaniei electorale, declarand ca ofera liberalilor sediul PNG care valoreaza 1 milion de euro sau ca este dispus sa cheltuiasca zece milioane pentru ca liderul PNL, Crin Antonescu sa fie ales presedinte.

Candidatura lui Becali nu a fost primita cu entuziasm de liberali. Initial, nicio filiala a PNL nu a dorit sa-si asume sustinerea acestuia. In sedinta Comitetului Executiv National al PNL, Crin Antonescu a reusit sa impuna candidatura lui Gigi Becali decapitand trei sefi de organizatii, printre care si liderul sectorul 1, Vlad Moisescu, apropiat de gruparea Chiliman-Tariceanu-Orban, care a criticat candidatura lui Gigi Becali. Acesta candideaza in sectorul 6 unde apropiatul lui Antonescu, Rares Manescu este primar.

Probleme au existat in interiorul PNL, Antonescu intrand in conflict cu mai multe organizatii pentru impunere apropiatiilor sai in colegii eleigibile. Fostul consilier a lui Antonescu din perioada intermiatului, Radu Zlati, a creat tensiuni in organizatia PNL Cluj.

Fostul ziarist Sorin Rosca Stanescu va candida la Senat intr-un colegiu din Dambovita dupa ce liderul organizatiei PNL Dambovita a fost demis.

La Brasov, liderul organizatiei Aristotel Cancescu a fost nevoit sa-l accepte pe Ioan Ghise iar la Sibiu, Antonescu l-a impus pe regizorul Sorin Iliesu.

Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea – colegii sigure

Ca si liderii Aliantei Romania Dreapta, lideri USL si-au asigurat cele mai sigure colegii facand blat cu adversarii politici. Greii USL intra in cursa cu mandatele deja asigurate avand ca si adversari novici in politica sau cvasi-anonimi. Crin Antonescu, Victor Ponta, Dan Voiculescu sau Daniel Constantin candideaza fara teama ca vor rata un loc in Parlament.

Un exemplu in acest sens este presedintele PNL, Crin Antonescu care a decis sa-si schimbe colegiul, el fiind ales in 2008 senator de la a doua strigare, prin redistribuirea voturilor in sectorul 1. Dupa deteriorarea relatiilor cu primarul Andrei Chiliman, Antonescu a oscilat intre un colegiul din sectorul 6, condus de apropiatul sau Rares Manescu sau sectorul 3.

Cu cateva zile inainte de exprirarea termenului, Antonescu a ales sa candideze pentru un mandat de senator in colegiul 2, in judetul Teleorman, in tandem cu Liviu Dragnea si Marin Almajanu.

Judetul Teleorman figureaza in topul judetelor suspectate de fraude masive la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Secretarul general al PDS, Liviu Dragnea, este acuzat de procurorii DNA ca ar fi pus la punct un sistem national de influenta prin care ar fi fraudat votul la referendumul din 29 iulie.

Liderul PC, Daniel Constantin se lupta pentru un post de deputat cu un notar public. Ana Stan va candida pentru Camera Deputatilor din partea Aliantei Romania Dreapta (ARD) in colegiul Pitesti Centru, unde candidat al USL este liderul conservator Daniel Constantin. Ana Stan ocupa interimar functia de presedinte al organizatiei de femei a PDL Arges, a afirmat ca vede confruntarea cu Daniel Constantin ca pe o provocare.

Liderul UNPR, Gabriel Oprea, deputat de Ilfov in mandatul 2008-2012 a schimbat colegiul, mutandu-se in sectorul 2 condus de Nicolae Ontanu. Astfel Oprea va candida colegiul 3 pentru un mandat de senator avand ca si adversar pe candidatul ARD, Serban Nicolae, fost director Electrica Serv.

Sotiile si odraslele politicienilor se inghesuie pentru fotoliile de parlamentari

Pe listele USL se regasesc si copii, sotii sau consilieri ai actualilor parlamentari sau lideri politici locali. Site-ul Gandul a prezentat pe larg acest subiect. Astfel la Vaslui, liderul organizatie PSD, Dumitru Buzatu, a impus-o pe listele USL pe sotia sa, Gabriela Cretu.

La Cluj, Elena Uioreanu , sotia liderului organizatiei PNL Cluj, candideaza pentru un mandat de deputat in colegiul 9.

Un nume cu rezonanta este cel al prezentatorei TV Gabriel Vranceanu Firea, care s-a inscris in urma cu o luna in PSD si candideaza in Ilfov pentru un mandat de senator. Firea este sustinuta de catre sotul primarul orasului Voluntari, Florin Pandele.

La alegerile parlamentare va candida, din partea USL, si Alexandru Stanescu, fratele presedintelui CJ Olt, Paul Stanescu. Alexandru Stanescu vizeaza un fotoliu caldut de deputat in Colegiul 7 din judetul Olt, in care este inclusa si comuna in care tatal celor doi este primar.

Liderul organizatiei PSD Prahova, Mircea Cosma vrea sa-si faca fiul deputat. Astfel tanarul Vlad Cosma intra in lupta electorala pentru un mandat de deputat in colegiul pastorit de tatal sau.

Tot pe listele USL isi promoveaza fiul cunoscutul om de afaceri Adrian Petrache (grupul Petrache-Bittner-Cocos). Alin Petrache se pregateste sa intre in Parlament ca deputat sustinut de tatal sau si de PSD.

La Galati, Marcel Scarlat, patronul unui complex turistic frecventat in judet, si-a impus fiul, pe George Scarlat, drept candidat PNL pentru un mandat de deputat.

De asemenea, sotia sefului RA-APPS, Georgia Surdu, Raluca Surdu intra in cursa pentru un loc de deputat PNL de Calarasi

Invatatoarea grevista, istoricul Giurescu si Victor Ciorbea – valorile USL

Istoricul Dinu Giurescu si invatatoarea care a facut greva foamei in 2010, Cristina Anghel vor candida pe listele USL la alegerile parlamentare in sectorul 4. Cei doi vor candida pe locurile rezervate Partidului Consevator si au declarat ca Dan Voiculescu i-a convins sa intre in cursa.

Profesorul Daniel Barbu preia candidatura in colegiul lasat liber de presedintele PNL, Crin Antonescu, in Sectorul 3 din Capitala, fostul premier Victor Viorbea va candida in sectorul 2, iar regizorul Sorin Iliesu la Sibiu

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro