Oficiali ai CE vor veni in Romania in noiembrie, pentru discutii privind proiectele presuspendate
Reprezentanti ai Comisiei Europene (CE) vor veni in Romania in luna noiembrie, pentru discutii privind proiectele presuspendate si verificarea modului in care Guvernul a aplicat masurile recomandate pentru eliminarea problemelor constatate, CE asteptand si un raport din partea Curtii de Conturi, informeaza Mediafax.
Consilierul de stat al premierului Eugen Teodorovici a aratat ca suma corectiilor financiare aplicate de CE pentru nereguli identificate in derularea mai multor programe sunt cuprinse intre 10%-25%, in functie de programul operational, valoarea totala urmand sa fie stabilita la finalul discutiilor cu oficialii europeni.
„Este destul de dificil sa remediem intr-un timp foarte scurt aceste deficiente. Vom actiona inca de maine prin trimiterea Comisiei Europene a modului in care fiecare minister in parte responsabil a respectat ceea ce Comisia a solicitat in ultima perioada si exista sanse, in functie de modul in care vom solutiona aceste deficiente, ca pana la final de an, in situatia in care acest lucru va fi acceptat de partea comunitara, sa deblocam planurile operationale, partial sau total”, a spus consilierul de stat.
Serviciile Comisiei Europene au informat autoritatile romane, printr-o scrisoare, ca au decis sa „presuspende” cea mai mare parte din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE.
„Acest fapt vine ca urmare a unor deficiente grave din cadrul sistemului de gestionare si control al programelor „Transport”, „Regional” si „Cresterea competitivitatii economice”. Problemele sunt legate de domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si de prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese. Aceasta actiune este urmarea unei analize aprofundate si inseamna ca nu se vor mai face plati pana la adoptarea unor masuri pentru remedierea acestor probleme. Creantele vor fi insa rambursate imediat ce actiunile necesare sunt intreprinse de autoritatile romane”, precizeaza sursa citata.
De asemenea, „pentru a proteja bugetul UE”, au fost propuse corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul „Mediu”, informeaza sursa citata.
„Acestea ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar acesti bani nu ar trebui pierduti. Daca Romania accepta corectiile, sumele in cauza ar putea fi utilizate pentru alte proiecte – corect implementate – din cadrul aceluiasi program”, se mentioneaza in comunicat.
CE precizeaza ca masurile adoptate fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor, Comisia aplicand aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.
Comisia solicita autoritatilor romane sa ia de urgenta masuri in acest sens, deoarece fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere.