Sari direct la conținut

Oficiul European de Lupta Antifrauda ancheteaza o afacere cu baieti destepti din energie. Cum risca Romania sa piarda 22 de milioane de euro si sanctiuni de la Bruxelles dupa model bulgaresc

Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) ancheteaza in Romania modul de atribuire a unui contract in valoare de zeci de milioane de euro, care vizeaza modernizarea complexului energetic de la Craiova, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. OLAF confirma ca investigheaza posibile nereguli, fara a furniza date suplimentare. E vorba de un contract de desulfurare a gazelor, castigat intitial de filiala italiana a grupului francez Alstom Power. Comisia de Solutionare a Contestatiilor a descalificat insa Alstom, in urma contestatiei formulate de consortiul italo-chinezo-roman Idreco-Insigma-Romelectro. Idreco-Insigma a mai fost implicata recent intr-un scandal de frauda in Bulgaria. Si aici a inceput o ancheta OLAF, Bulgaria riscand si ea sa piarda fonduri europene in valoare de zeci de milioane de euro.

  • Ancheta Oficiului Antifrauda.OLAF confirma ca a deschis o ancheta in urma sesizarilor privind posibile nereguli savarsite in procesul de licitatie urmat in alocarea fondurilor destinate anumitor lucrari programate a fi efectuate la complexul energetic Craiova. Cu toate acestea, avand in vedere ca este o investigatie in curs si avand in vedere cerinta pastrarii secretului administrativ si judiciar, OLAF nu poate face nici un comentariu in acest moment„, a declarat pentru HotNews.ro Agnes Horvath, purtatoarea de cuvant al Oficiului European de Lupta Antifrauda.
  • Un contract generos. Contractul a fost atribuit in iunie 2009 consortiului Idreco – Insigma – Romelectro (italo-chinezo-roman), desi initial licitatia fusese castigata de filiala italiana a grupului francez Alstom, care oferise un pret mai bun (52, 2 milioane de euro, fata de 57, 4 milioane, oferta consortiului italo-chinezo-roman). E vorba de un contract de achizitie publica denumit „Instalatie comuna de desulfurare gaze de ardere  la blocurile 1 si 2 SE Craiova II. Finantarea lucrarilor de modernizare a complexului energetic de la Craiova se face prin fonduri europene nerambursabile in valoare de 22 de milioane de euro, restul banilor urmand sa fie asigurati prin credite bancare.
  • Consortiul Idreco-Insigma-Romelectro a facut contestatie la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC). Prin decizia din 27 iulie 2009, CNSC a descalificat grupul francez Alstrom. (Detalii aici) Francezii au contestat decizia in instanta, procesul fiind in curs de judecata la Tribunalul Cluj.
  • Transfer bizar de la stat la privat. In momentul demararii licitatiei, director general al Complexului Energetic Craiova era Corneliu Ditescu, membru in comisia de evaluare a ofertelor. La cateva luni dupa contestatia la CNSC, care a admis plangerea consortiului Idreco-Insigma-Romelectro, prin care cerea descalificarea francezilor de la Alstom, Corneliu Ditescu pleaca de la stat se angajeaza la Romelectro, firma din consortiu care pretinde ca a castigat licitatia. Din octombrie 2009, Ditescu detine functia de administrator la Romelectro-sucursala Craiova. Contactat de HotNews.ro, Ditescu a refuzat sa comenteze daca e corect ca organizatorul licitatiei sa se angajeze ulterior la una dintre companiile care au participat la licitatie. „Cred ca orice om are dreptul sa munceasca, ca salariat, undeva. Nu mi se pare absolut nimic incorect sa lucrez undeva, ca salariat in Romania. N-am ce sa comentez in plus„, a declarat Ditescu pentru HotNews.ro
  • Dan Ioan Popescu
    Dan Ioan Popescu
    Foto: AGERPRES

    Cine e in spatele Romelectro? Potrivit unei investigatii realizate de EVZ in 2007, Romelectro  e o compania aflata in cercul de relatii al fostului ministru al industriilor din guvernarea Nastase, Dan Ioan Popescu (DIP). Potrivit unei note SRI citata de EVZ, Romelectro a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau. DIP a relatat pentru EVZ ca a lucrat in Comitetul Central, organismul principal al Partidului Comunist Roman, unde a coordonat activitatea companiilor de comert exterior. Desi aceste firme erau paravanele Securitatii, Dan Ioan Popescu neaga vreo legatura cu organul opresiv al PCR. Detalii aici si aici

  • Scandal la indigo dupa model bulgaresc. Consortiul italo-chinez Idreco-Insigma a generat recent un scandal similar in Bulgaria. Dupa ce a castigat licitatia pentru investitii similare (echipamente de desulfurare) la centrala termoelectrica Maritsa Est 2, OLAF a inceput o ancheta. Bulgaria risca sa piarda 34 de milioane de euro fonduri europene si o finantare BERD in valoare de 36 de milioane de euro, bani destinati modernizarii termocentralei. „Consortiul italo-chinez Idreco – Insigma nu a fost tocmai cinstit in timpul procedurii de licitatie, atunci cand ne-a prezentat experienta anterioara in realizarea de proiecte similare de desulfurare, ceea ce ne pricinuieste acum mari probleme„, a declarat recent ministrul bulgar al economiei, Traicho Traikov. Detalii aici.
  • Ce risca Romania? Prin tratatul de aderare la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa reduca emisiile de poluanti proveniti din instalatii mari de ardere. In cazul complexului energetic Craiova, termenul de conformare cu valorile limita de emisie de dioxid de sulf (SO2) este 31.12.2010. Nerespectarea termenului duce asa numitei proceduri de infringement de catre Comisia Europeana, o procedura juridica prin care un stat este obligat, sub amenintarea unor sanctiuni financiare, sa se conformeze regulilor UE. Complexul energetic Craiova a cerut Tribunalului Cluj judecarea mai rapida a procesului: „in conditiile in care termenul de conformare impus este 31.12,2010, iar la inceputul lui 2009 noi nici macar nu am inceput lucrarile, lucrari complexe de altfel, mai mult, nici macar nu am incheiat Contractul, ne creaza deja mari probleme in a obtine fondurile structurale si a explica Uniunii Europene toate aceste intarzieri„.
  • Comisia Europeana a trimis deja o scrisoare de avertizare Guvernului de la Sofia privind riscul unor sanctiuni din cauza intarzierilor in reducerea emisiilor de SO2.
  • Intervine si ministerul economiei pentru Romelectro. In procesul care se deruleaza la Tribunalul Cluj a intervenit si Ministerul Economiei, care a cerut instantei, sa respinga actiunea francezilor de la Alstom Power  si „sa mentina ca temeinica si legala decizia autoritatii contractante privind atribuirea lucrarii „Instalatie comuna de desulfurare gaze de ardere la blocurile 1 si 2 SE Craiova 2” ofertantuluil Romelectro”. Urmatorul termen in proces este pe 19 martie. 
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro