Sari direct la conținut

Olanda a propus crearea unui fond european de salvare a sistemului bancar

HotNews.ro

Olanda a propus Uniunii Europene crearea unui fond european de salvare a bancilor, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului olandez de Finante, dupa ce autoritatile franceze au negat ca ar fi propus un astfel de plan, potrivit NewsIn care citeaza AFP. Presa olandeza sustine ca planul va fi discutat joi dupa-amiaza la o intalnire dintre premierul olandez Jan Peter Balkenende si presedintele francez Nicolas Sarkozy.

„Ideea este ca tarile europene sa puna fiecare deoparte mijloace pentru injectii de capital in institutiile financiare in cazul in care acestea ar fi in dificultate”, a declarat purtatorul de cuvant. Oficialii olandezi nu au dat insa detalii privind sumele care ar trebui disponibilizate de fiecare stat in parte, insa presa din Olanda scrie ca guvernul de la Haga vrea ca fiecare tara sa investeasca 3% din PIB in acest fond.

Initiativa unui plan european de salvare a bancilor, care ar fi de 300 de miliarde de euro potrivit presei, a fost atribuita initial presedintiei franceze a Uniunii Europene, dar Franta a negat in mai multe randuri paternitatea acestei propuneri. Insusi presedintele Nicolas Sarkozy a dezmintit categoric joi ca Franta a propus acest fond pentru salvarea bancilor puse in dificultate de criza financiara. „Dezmint si suma si principiul unui asemenea fond”, a raspuns Sarkozy unei intrebari in acest sens.

Surse guvernamentale europene afirmasera miercuri ca Parisul va propune la minisummitul european prevazut sambata la Paris crearea acestui fond, respins cu promptitudine de Germania.

Sefii de stat si de guvern ai celor patru membri europeni ai G8 – Germania, Franta, Marea Britanie si Italia, se vor reuni sambata la Paris pentru a discuta despre o reactie europeana comuna la criza financiara internationala. La reuniune vor mai participa Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Trichet, seful Bancii Centrale Europene (BCE).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro