OMS: Aproape o treime din eșantioanele COVID-19 prezintă mutație
Aproape 30% din datele de secvențiere a genomului din eșantioane de virus COVID-19 colectate de Organizația Mondială a Sănătății au arătat semne de mutație, dar nu există dovezi că a dus la o boală mai severă, a declarat vineri un oficial de top al OMS, potrivit AFP.
„Cred că este destul de răspândit”, a declarat pentru Reuters Soumya Swaminathan, om de știință la OMS.
Agenția ONU a colectat până în prezent 60.000 de mostre, a spus ea.
Varianta de SARS-CoV-2 care este dominantă în prezent pe plan mondial infectează mai uşor celulele decât acea tulpină de coronavirus apărută la începuturile pandemiei în China, fapt care o face să fie probabil mai contagioasă în rândul comunităţilor, deşi acest detaliu nu a fost deocamdată confirmat, potrivit unui studiu publicat joi în revista Cell şi citat de AFP.
„Nu ştim încă dacă o persoană se recuperează mai puţin bine după tulpina actuală sau nu”, a comentat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, pentru Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane (JAMA). „Se pare că virusul se înmulţeşte mai bine şi poate fi mai transmisibil, dar noi ne aflăm încă în stadiul în care încercăm să confirmăm această ipoteză. Însă câţiva foarte buni geneticieni din domeniul virusului lucrează la acest aspect”, a adăugat Anthony Fauci.